URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2016, 10:47

Poliţiştii de frontieră bihoreni şi DIICOT au descins la călăuze: doi frontierişti, bănuiți că au fost "antemergătorii" unor grupuri de migranți

Poliţiştii de frontieră bihoreni şi DIICOT au descins la călăuze: doi frontierişti, bănuiți că au fost 'antemergătorii' unor grupuri de migranți foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O reţea de traficanţi de migranţi care ar fi fost protejată chiar de poliţişti de frontieră se află în atenţia procurorilor DIICOT Timişoara care au efectuat, joi, un număr de 8 percheţii domiciliare şi au ridicat mai multe persoane pentru audieri.

Ancheta s-a realizat cu sprijinul DGA, al Inspectoratelor Teritoriale al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi Oradea respectiv al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă şi cetăţeni români, acţiona pe relaţia Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuţii precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5000 – 7000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera.

Migranţii erau direcţionaţi către municipiul Arad, unde erau preluaţi de către membrii grupării şi cazaţi temporar într-un imobil situat la intrarea în oraş. "Ulterior, după stabilirea detaliilor şi însuşirea de către migranţi a modalităţii de tranzitare a frontierei, locaţiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei, membrii grupării îi transportau pe migranţi, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locaţii anterior studiate, unde erau debarcaţi, migranţii urmând să tranziteze frontiera pedestru", se arată în informarea procurorilor.

La rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor şi îi preluau pe migranţi de pe teritoriul Ungariei, din locaţii prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei.

În urma cercetărilor, procurorii au găsit indicii că grupul a fost sprijinit de doi poliţişti de frontieră – subcomisarul Sergiu Mârza, care lucrează pe linia combaterii infracţionalităţii transfrontaliere în cadrul Poliţiei de Frontieră Arad, şi Traian Ciul, la momentul investigaţiilor agent tot la IJPF Arad. "Suspecţii aveau rolul de a supraveghea operaţiunile de îmbarcare a migranţilor în autoturisme, de la locaţia unde erau adăpostiţi în municipiul Arad, şi de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranţi la un eventual control inopinat", se precizează în comunicat.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, în caz a fost cercetat şi un  ofiţer al DGA Arad, Silviu Popescu.

În urma audierilor efectuate joi, subcomisarul Mârza şi agentul Traian Ciul au fost puşi sub control judiciar. Ofiţerul DGA, Silviu Popescu, despre care procurorii susţin că a închiriat o casă unuia dintre membrii reţelei, nu a fost pus sub acuzare. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON