URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 19:23

Scene deosebit de violente pe străzile Oradiei: Iisus a fost judecat, bătut şi răstignit în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bute, Moroşanu şi Sandu Lungu sunt pistol cu apă. Iisus chiar poate "duce"! O oră şi ceva de îmbrânceli, piedici, zeci de pumni şi picioare, sute de lovituri de bici, calvar care a culminat cu scena unei morţi chinuitoare pe cruce...

Sute de orădeni au luat parte marţi seară la procesiunea "Drumul Crucii", cei 400 de paşi de la intersecţia străzii Aurel Lazăr cu Republicii până în Piaţa Unirii reprezentând Patimile lui Iisus pe calea spre Golgota, unde a fost răstignit.

Scenele au fost deosebit de violente, personajul care îl interpretează pe Hristos fiind târât de soldaţii romani, biciuit şi bătut zdravăn, astfel încât vopseaua roşie de pe caldarâm părea sânge adevărat.

În ciuda avertismentelor organizatorilor legate de violenţa spectacolului, sau poate tocmai de aceea, majoritatea publicului a fost format din tineri şi copii, care au ţinut să imortalizeze momentul cu telefonul mobil.

Totul, pe smartphone

La ora 17, zona din faţa fostului hotel Parc era în fierbere. Orădenii adunaţi pe ambele laturi ale străzii pentru a putea urmări scena judecăţii lui Iisus interpretată în careul format în mijloc au blocat fără să vrea circulaţia pe Corso.

Sub cerul sticlos, apăsător, din difuzoarele enorme din camionul care însoţea procesiunea bubuiau bătăi de tobe. Muzica, specifică scenelor de luptă în jocurile video, făcea geamurile să tune.

"Suntem bucuroşi să vă vedem în număr aşa mare. Echipa Drumul Crucii şi-a propus să reîmprospăteze în mintea şi sufletele dumneavoastră faptul că omul a căzut în păcat şi a fost nevoie de o jertfă răscumpărătoare care este Iisus Cristos", a spus în microfon misionarul Alin Pădureanu.

Publicul nu părea interesat de vorbe, însă. Înghesuită pe lângă vitrine, asistenţa, formată în mare majoritate din tineri şi copii, aştepta cu telefoanele mobile ridicate deasupra capului să filmeze scena judecăţii Mântuitorului.

Torţionarii lui Iisus

Formată din 70 de artişti amatori, creştini de toate felurile, echipa Drumul Crucii, strânsă în jurul olarului Dan Leş, îşi făcea treaba cu dăruire.

Iisus avea faţă de tocilar hipiot, care mai curând schimbă regimul alimentar pe iarbă decât să taie un pui. Mare ca o gaură făcută în cont de sărbătorile pascale, Pilat din Pont avea ţeasta rasă precum călugării budişti, dar purta cu mândrie peste burdihan un lanţ gros de episcop ortodox.

Nici centurionii n-au fost mai prejos. Pletoşi, raşi în cap, bărboşi sau bărbieriţi la sânge, bărbaţii purtători de suliţe de plastic cereau şpiţuri în fund chiar şi numai pentru modul sfidător în care se uitau.

Ceea ce au pierdut, însă, prin lipsa de autenticitate, au recuperat prin zel. Pentru un plus de realism, gardienii urlau la public să lase loc torţionarilor, acopereau cu trupurile sau mâna obiectivul aparatelor de fotografiat ca-n filmele cu paparazzi şi n-au ezitat să le tragă un ghiont cu suliţa în burtă "tupeiştilor" care se apropiau prea mult sau ezitau să dea înapoi la comandă.

"Am văzut un copil care, de speriat ce era, şi-a scăpat telefonul mobil pe jos. Soldatul i l-a luat şi i l-a aruncat mai încolo în scârbă", a povestit revoltat un bărbat. Bătaie a luat, însă, numai Iisus...

"Săvârşitu-s-a!"

Olarul Dan Leş, cel care interpretează în mod curent rolul Mântuitorului, a urmărit scenele de pe margine. Părea îngrijorat că lucrurile s-ar putea să scape de sub control şi puţin supărat că n-a îmbrăcat pânza de sac.

"Eu o să joc mâine, la Timişoara. Este greu să interpretezi în fiecare zi. Sunt multe lovituri în cap, te mai loveşti când cazi.... Am îmbătrânit, nu mai duc ca înainte", a glumit artistul.

Plesnit, înghiontit, târât pe jos tras de păr, Iisus şi-a purtat crucea până în Piaţa Unirii. Pauzele repetate rezervate pentru bătaie şi icnetele pe care le scotea la fiecare lovitură făceau ca vopseaua roşie care îi acoperă faţa să pară sânge real.

Scena culminantă a fost răstignirea. Bătut pe crucea de lemn întinsă pe scena din Piaţa Unirii, Mântuitorul părea mai neputincios ca oricând. "Auci!", a scăpat, involuntar, un tânăr atunci când sunetul sec al lemnului a însoţit momentul pironirii.

Ţâncii din mulţime au urmărit, însă, scena ca la desene animate. Nici nu ştiai ce este mai dureros: circul ambulant care a străbătut oraşul, suferinţa falsă a personajului întins pe cruce sau calmul veritabil al micuţilor în faţa unei scene de violenţă extremă?

Când crucea de lemn cu trupul Mântuitorului a fost ridicată pe scena din faţa staţiei de tramvai din Piaţa Unirii, pruncii s-au mulţumit să ducă mâinile streaşină la ochi, să vadă mai bine de soarele care a început să inunde piaţa. Crucea s-a asortat şocant de bine "spânzurătorilor" de care atârnă corpurile de iluminat din Piaţa Unirii.

"Copii, aţi văzut aceste scene violente şi, poate, părinţii voştri s-au îngrijorat pentru voi. Trebuie să ştiţi că s-au întâmplat cu adevărat", a spus moderatorul în microfon la încheierea evenimentului.

Culmea, informaţia a dat un plus de valoare momentului. Însoţiţi de părinţi, zeci de micuţi au ţinut să se fotografieze cu Iisus flancat de centuriorni, să aibă o amintire pentru Facebook.

Paştile au început, în sfârşit, să devină mai interesante...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ARTICOL EXCELENT
Nu am fost acolo ! Dar am inteles exact ce a fost !
Postat 12 Aprilie 2017, 21:42 de TDS
Dle. Simai,
L-ati mai rastignit inca odata si dvs. pe Iisus prin articolul de mai sus. Dar cu adevarat si la modul profesionist . Banuiesc de ce. In ceea ce ma priveste, nu neg ca am facut-o si eu, cine stie de cate ori, Dzeu. sa ma ierte.
Postat 12 Aprilie 2017, 16:08 de SM
ie.....
invitaţie la violenţă?Chiar dacă nu e direct,tot posibil indirect ,este.Expresiv chipul lui Pilat!;)))
Postat 12 Aprilie 2017, 15:35 de crisan
sinistru
a fost sinistru. de un prost gust perfect totul, prea sfintitul bercea facea conversatie. nu il interesa nimic, avea dreptate.
Postat 12 Aprilie 2017, 13:35 de andreimagheru
@alincristea - da, mai sunt si altii. desi nu chiar toti.
cam rautacios prezentat articolul.
Postat 12 Aprilie 2017, 08:42 de unu
?
Mai sint multi la Bihoreanul precum Dan Simai?
Postat 11 Aprilie 2017, 22:02 de alincristea
lipseau
aceste scene! nu a lesinat nimeni?
Postat 11 Aprilie 2017, 21:14 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON