URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2017, 21:14

Desant liberal la Oradea: Ludovic Orban va asista la dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu, „regele neîncoronat" al Marii Uniri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea deschide vineri, 24 noiembrie, ciclul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri printr-o festivitate la care va fi prezent şi preşedintele PNL, Ludovic Orban: dezvelirea statuii marelui om de stat liberal Ion I.C. Brătianu, premierul unificării, la 90 de ani de la moartea acestuia.

Cu această ocazie, la Oradea va avea loc şi o reuniune a Biroului Permanent Naţional al PNL.

Doi ani pentru un... vultur

Ceremonia dezvelirii statuii lui Ion I.C. Brătianu, organizată pe latura dinspre malul Crişului a Parcului Brătianu, între hotelurile Continental şi Hilton, va începe la ora 13, iar pe durata ei, de aproximativ o oră, traficul rutier va fi deviat pe latura opusă a Parcului, cea dinspre hotelul Elite.

Festivitatea va fi deschisă de salutul drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional, după care statuia lui Ion I.C. Brătianu, deja amplasată, va fi dezvelită şi sfinţită, ceremonialul continuând cu alocuţiuni şi depuneri de jerbe de flori, în încheiere fiind programată defilarea unui detaşament de onoare.

Statuia a fost realizată la nivelul solului, fără soclu, purtând semnătura sculptorului Radu Ciobanu, care a câştigat concursul de idei organizat în acest scop de municipalitate în anul 2015. Realizarea monumentului a fost întârziată de Comisia Naţională a Monumentelor de For Public, care în acel an a cerut refacerea proiectului pe motiv că ansamblul statuar avea şi un vultur cu aripile deschise, simbol al măreţiei, dar a cărui îndepărtare a fost cerută fiindcă pe statuile din România ar fi prea mulţi vulturi.

Statuia are, în final, acest element zoomorf, chiar cu aprobarea aceleiaşi Comisii, care a renunţat la propriile considerente anterioare.

Un mare om de stat

După ceremonia dezvelirii statuii, la ora 16, în sala Traian Moşoiu a municipalităţii va avea loc şi o conferinţă dedicată personalităţii marcante a lui Ion I.C. Brătianu, considerat „regele neîncoronat" al Unirii din 1918.

Născut pe 20 august 1864 la Florica, în judeţul Argeş, şi decedat la 24 noiembrie 1927 la Bucureşti, Ion I.C. Brătianu a dominat cu autoritate viaţa politică a României timp de două decenii, întreaga sa carieră confundându-se cu activitatea PNL, iar în istorie a rămas nu doar ca premierul care a contribuit cel mai mult la Marea Unire, ci şi ca politicianul cel mai reformator al României moderne şi, în egală măsură, cel mai marcant om de stat din istoria modernă a ţării.

Ales în Parlament la 31 de ani, inginerul Ionel Brătianu a ajuns la 33 de ani ministru al Lucrărilor Publice, demnitate în care şi l-a luat ca principal consilier pe Anghel Saligny. În 1902, când a exercitat şi portofoliul Afacerilor Externe, s-a distins prin preocuparea specială pentru românii din Imperiul Otoman şi Austro-Ungar, acordând sprijin moral, politic şi financiar mai ales românilor din Transilvania.

Ion I.C. Brătianu a devenit premier al României (preşedinte al Consiliului de Miniştri) pentru prima oară în decembrie 1908, iar două luni mai târziu şi preşedinte al PNL. În 1910 a demisionat, după ce i-a fost respinsă reforma electorală pentru extinderea dreptului de vot, iar în 1913 a luptat în al doilea Război Balcanic. În 1914, a redevenit prim-ministru, militând până în 1916 pentru intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei (Franţa, Marea Britanie etc), cu care a negociat garantarea unirii marilor provincii ale României.

România Mare şi modernă

După Marele Război, a condus delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles, abilităţilor sale diplomatice, ca şi farmecului personal şi marelui nume al Reginei Maria, datorându-se convingerea aliaţilor cu privire la justeţea revendicărilor teritoriale ale Regatului Român.

Exercitând de mai multe ori conducerea ministerelor Lucrărilor Publice, Externelor, de Interne şi de Război, şi prim-ministru de cinci ori (cu întreruperi între 1909 şi 1927), Ion I. C. Brătianu a dominat cu autoritate viaţa politică din România, inclusiv pe Regele Ferdinand (motiv pentru care adversarii l-au considerat "regele neîncoronat"), contemporanii, dar şi istoricii ulterior considerând că acest lucru s-a datorat unei vocaţii native şi excepţionale de conducător şi de reformator.

De altfel, în timpul uneia dintre guvernările sale a fost elaborată Constituţia din 1923, apreciată şi în prezent ca fiind cea mai modernă din istoria României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON