URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2022, 16:51

Zilele Culturii Maghiare în Oradea: Revin carele alegorice, vezi programul evenimentelor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ZILELE CULTURII MAGHIARE ORADEA

19-21 August 2022

Acest sfârşit de săptămână aduce în Piaţa Unirii şi în Cetatea Oradea, o nouă ediţie a evenimentului Zilele Culturii Maghiare Oradea. Weekendul acesta va fi dedicat comunităţii maghiare şi vor fi promovate tradiţiile, specificul şi istoria comună pe care le împărtăşim.

Ediţia 2022 se desfăşoară pe parcursul a trei zile şi cuprinde activităţi dedicate întregii familii: muzică, dansuri cu specific maghiar, meşteri populari, bunătăţi culinare, food-trucks şi mult aşteptatele care alegorice.

Parada carelor alegorice va avea loc duminică pe străzile Oradiei şi va cuprinde 4 care: unul al oraşelor Oradea şi Debreţin, coroana Sfântului Ştefan, carul Teatrului Naţional Maghiar şi carul Centrului pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional Debreţin.

Cu această ocazie specială, carul alegoric al oraşelor Oradea şi Debreţin simbolizează Cetatea Oradea. Totodată face referire şi la relaţia dintre cele două oraşe prin ornamentele zoomorfe: a grifonilor şi păsării Phoenix. Sala cu Grifoni este una dintre cele mai frumoase săli ale Cetăţii şi înfăţişează opt animale mitice. Grifonul este o creatură mitică cunoscută în diferite culturi drept jumătate vultur şi jumătate leu şi desemnează puterea, curajul şi calităţile de conducere.

Coroana Sfântului Ştefan este cea mai importantă relicvă naţională a maghiarilor. Conform însemnărilor regelui Sfântului Ştefan, coroana simbolizează ţara, împărăţia, credinţa, biserica, calităţile domnitorului şi virtuţile acestuia.

Carul alegoric al Teatrului Naţional Maghiar va sărbători lumea teatrului şi artele spectacolului şi va face trimitere la Olimpiada de Teatru care are loc în 2023. "Întreaga lume este un teatru", iar această lume - va fi simbolizată prin Arca lui Noe, care salvează viitorul.

Centrul pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional Debreţin militează pentru dezvoltarea tehnologică, viitor verde şi protecţia mediului.  De aceea, compoziţia cu flori din această ediţie va conţine 11 albine, care simbolizează actorii importanţi ai ecosistemului şi totodată importanţa protejării acestora.

Programul evenimentului

19 august, vineri

Piaţa Unirii

16.00 - 22.00 Târgul meşterilor populari

20 august, sâmbătă

Piaţa Unirii

10.00- 22.00 Târgul meşterilor populari

18.00 – 18.30 Momente folclorice

18.30 -19.30 Sfinţirea pâinii noi

21.00- 21.50 Concert - Rius & band

21 august, duminică

Piaţa Unirii

10.00- 22.00 Târgul meşterilor populari

10.00- 17.30 Parada carelor alegorice

11.00- 12.00 Program pentru copii - Csányi produkciós iroda Budapest

15.00- Fragment din piesa János Viteazul (János vitéz) - Ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti

16.00- 17.15 Moment artistic- Ansamblul de suflători din Hajdúszoboszló

În caz de ploaie spectacolul se ţine la Filarmonica Oradea, de la ora 16.00

Cetatea Oradea

20.30 Spectacol de teatru-dans János Viteazul (János vitéz) - Ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti (program titrat în limba română)

În caz de ploaie spectacolul se ţine la Teatrul Szigligeti, Sala mare, 27.08.22, ora 20:00.

Organizatori: Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Primăria Municipiului Oradea .

Mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/zileleculturiimaghiareoradea

VISIT ORADEA

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON