URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2022, 18:46

Vacanțe în miniatură: În Bihor au apărut oferte inedite de cazare, în case minuscule sau chiar în iurtă (FOTO)

Vacanțe în miniatură: În Bihor au apărut oferte inedite de cazare, în case minuscule sau chiar în iurtă (FOTO) CĂSUȚA DIN PĂDURE. Dacă vor să înnopteze în mijlocul naturii, dar să aibă confortul unei locuințe moderne, turiștii pot opta pentru o așa numită „tiny house”, casă micuță, în Vadu Crișului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu sunt fanii hotelurilor somptuoase de pe malul vreunei mări sau pur şi simplu caută să evadeze în aer liber, bihorenii au alternative aproape de casă.

În judeţ prinde rădăcini turismul "minimalist", în case foarte mici sau corturi dichisite, unde turiştii sunt aproape de natură şi, în acelaşi timp, au aproape toate cele necesare. Chiar foarte aproape!

Idee de import

La marginea satului Vadu Crişului, între Crişul Repede şi pădure, o căsuţă cochetă din lemn îşi aşteaptă musafirii. Dyno Tiny House este o casă mobilă de mici dimensiuni, construită anume pentru a fi amplasată în mijlocul naturii.

"Conceptul de tiny house (n.r. - casă foarte mică) este foarte cunoscut în America, dar mai puţin la noi. Este o casă mobilă, pe care o poţi duce după tine pe şosea, o montezi în mijlocul naturii şi te bucuri de confort şi libertate. Poţi să călătoreşti mult şi să ai tot ce-ţi este necesar cu tine", explică Steliana Petriş, arhitect şi co-fondator al Think Tiny House, un atelier din Oradea unde se construiesc asemenea imobile.

Prima casă pe care au făcut-o au dus-o, toamna trecută, în defileul Crişului Repede, oferind-o spre închiriere turiştilor prin platforma AirBnb. "A prins foarte bine, spre surprinderea noastră unii o închiriază pe o lună sau chiar mai mult", spune Steliana.

Natură în loc de TV

Construită pe structură de lemn, casa are la sol un living, o bucătărie şi o baie, iar suspendat, deasupra lor, un dormitor (foto). În total, suprafaţa utilă este de doar 30 de mp!

Racordată la apă şi canalizare, cabana minusculă e complet mobilată şi utilată, are încălzire în pardoseală alimentată cu energie electrică, aşa că poate fi locuită indiferent de anotimp. Vara sau iarna, turiştii pot admira natura prin geamul panoramic sau de pe terasa pe care căsuţa are şi un jacuzzi. "N-am pus şi televizor, pentru că am vrut să fie natura ecranul spre care să priveşti", zice arhitecta. Atât ea, cât şi partenerul său de afaceri, Dan Ghiţă, sunt iubitori de escapade în natură şi au vrut ca turiştii să guste farmecul nopţilor petrecute în linişte.

Fiind mobilă, casa nu are nevoie de autorizaţie de construcţie şi poate fi mutată oriunde. "Dimensiunile respectă legislaţia rutieră: maximum 4 metri înălţime şi 2,55 lăţime, iar lungimea este puţin peste 7 metri", explică Dan. Aşadar, urcată pe trailer, căsuţa poate fi instalată oriunde!

Casă pe ponton

tiny houses sunt la modă o confirmă şi faptul că, deşi o noapte de cazare în căsuţa celor doi orădeni costă între 300 şi 400 de lei, în funcţie de sezon, rezervarea se face cu multe luni înainte.

Asta chiar dacă are concurenţă! Tot în Vadu Crişului, dar pe malul unui mic lac pentru pescuit, turiştii mai pot închiria o altă casă minusculă, tot cu design modern şi atrăgător (foto). Având o cameră cu pat dublu, o bucătărie şi o baie, căsuţa amenajată într-un container amplasat la capătul unui ponton are toate cele necesare pentru relaxare. Turiştii care s-au cazat acolo i-au făcut numai recenzii foarte bune, lăudând şi preţul: 200 lei pe noapte. "E mai mică decât mi-am imaginat, dar a fost potrivită pentru două persoane. Un loc foarte drăguţ şi confortabil", a scris, pe AirBnb, Vivienne, care s-a cazat acolo în luna iunie.

Ca nomazii

Mai sus de Vadu Crişului, ascuns în munte, satul Tomnatic are şi el facilităţi asemănătoare ce aşteaptă să fie descoperite de turişti. Pe un vârf de deal, unde panorama este încântătoare, un container a fost transformat în loc de cazare. Chiar dacă nu este la fel de dichisită precum căsuţele din Vadu Crişului, această căbănuţă are alte avantaje: e mai spaţioasă, având chiar două dormitoare, pe lângă living, bucătărie şi baie, are televizor cu tot cu Netflix şi este mai ieftină, doar 140 lei pe noapte.

Cei care au nevoie de mai multă aventură pot opta, tot în Tomnatic, pentru cazarea într-o iurtă (foto), un cort de doar 5 mp ce reproduce condiţiile unui stil de viaţă nomad. Sub un acoperiş textil impermeabil susţinut de o structură din lemn, turiştii au un pat, o mică sobă pe care o pot folosi deopotrivă ca să se încălzească şi ca să gătească. Pentru confort, într-o clădire vecină, au la dispoziţie o baie şi o mică zonă de gătit, inclusiv cu aragaz. O noapte de cazare la iurtă costă 105 lei. Cam cât o cameră de pensiune, dar oferind o experienţă inedită...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON