URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2023, 14:12

Universitatea din Oradea va avea încă un cămin studențesc, cu aproape 800 de locuri, construit prin Compania Națională de Investiții (FOTO)

Universitatea din Oradea va avea încă un cămin studențesc, cu aproape 800 de locuri, construit prin Compania Națională de Investiții (FOTO) foto: CJ Bihor
Universitatea din Oradea va avea încă un cămin studențesc, cu aproape 800 de locuri, construit prin Compania Națională de Investiții (FOTO) foto: randare, sursa Ministerul Dezvoltării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă cele trei cămine vechi de dinainte de 1989 și alte două cămine pe care Primăria le construiește de anul trecut, Universitatea din Oradea va avea în câțiva ani încă unul, care va fi făcut cu bani de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Investiții.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, în subordinea căreia funcționează CNI, Guvernul a aprobat construirea unui cămin cu 795 de locuri.

O treime, fără locuri

Potrivit unei informări transmise vineri de Ministerul Dezvoltării, „Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, construirea unui cămin studențesc în cadrul Universității din Oradea”.

Ministrul bihorean Cseke Attila a argumentat necesitatea investiției prin nevoia de locuri în cămine, în condițiile în care doar două treimi dintre studenții care solicită Universității locuri de cazare le și pot primi, din cauza numărului insuficient al acestora.

În prezent, Universitatea din Oradea deține 354 de camere funcționale, cu o capacitate totală de cazare de 1.435 locuri, în camere aglomerate cu 4-5 paturi, dispuse în 3 cămine, dintre care două au fost construite în 1970 și unul este închiriat.

Camere de 2 locuri și apartamente

Noul cămin care urmează să fie construit de CNI va putea caza, potrivit Ministerului Dezvoltării, 795 de studenți în camere de 2 persoane, cu baie proprie, și va avea trei camere pentru persoane cu dizabilități, respectiv 4 apartamente pentru 2 persoane, cu bucătărie și baie proprie.

Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 16.382 mp, un regim de înălțime cu parter, 4 etaje și un etaj tehnic, și va fi prevăzută cu spații comune, precum săli de lectură, oficiu cu sală de mese și spălătorie, plus spații administrative. Clădirea va fi dotată cu trei ascensoare, iar acoperișul verde va avea un rol de protecție atât împotriva pătrunderii căldurii, cât și împotriva pierderii acesteia în perioada rece. Acoperișul va avea și un spațiu de recreere pentru studenți, amenajat cu plante și spațiu pentru luat masa.

Valoarea totală a investiției este estimată la 150,193 milioane lei, din care Ministerul Dezvoltării va asigura 147,903 milioane lei, iar diferența de 2,289 milioane lei va fi asigurată de Universitatea din Oradea.

În total, Ministerul Dezvoltării finanțează construirea prin CNI a 20 de cămine studențești în toată țara, dintre care, împreună cu cel din Oradea, pentru 16 a aprobat finanțarea. Două cămine au fost finalizate și predate deja în Arad și Alba-Iulia.

Primăria Oradea, alte două cămine

Pe de altă parte, în luna iulie a anului trecut în campusul Universității din Oradea au început lucrările la alte două cămine studențești, cu finanțare din partea municipalității.

Amplasate pe o suprafață de 1.000 metri pătrați, pe malul pârâului Peța, în zona noii săli polivalente, cele două cămine vor avea 234 de camere, cu o capacitate de cazare totală de 464 de locuri, ceea ce înseamnă că aproape toate încăperile vor găzdui câte doi studenți.

Termenul de finalizare a acestor cămine este luna octombrie 2023, Primăria asigurând nu doar finanțarea de 31,9 milioane lei pentru construirea lor, ci și executarea tuturor rețelelor de infrastructură urbană necesară, de la apă și canalizare până la termoficare, electricitate, trotuare și drumuri de acces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON