URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2023, 10:35

Un an de război

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un sat din Bihor soseau la începutul primăverii trecute primii refugiați din calea războiului, câteva zeci de copii dintr-un orfelinat de lângă Kiev. Nu-mi iese din inimă amintirea Liubei (foto), mezina de 4 ani a grupului, cu cel mai trist zâmbet pe care l-am văzut vreodată.

De atunci am ajuns, ca probabil destui dintre noi, să-i cunosc și pe alții ajunși în bejenie pe la noi. Unul, plecat cu familia din Nikolaiv, e chiriaș în vecini. Învață intensiv limba română și e mândru de progresele pe care le face. Uneori simte nevoia să-mi ofere ce are prin buzunare. Așa m-am ales odată cu o monedă purtând efigia unui hatman, altădată cu o ciocolățică având pe ambalaj poza lui Patron, câinele genist decorat de Zelenski. 

Aproape săptămânal, văd pe șosea coloane de TIR-uri cu numere de UA escortate de Poliție și Jandarmerie. Până acum n-am aflat ce încărcătură au, dar precis e importantă. Văd zilnic știrile despre carnagii, despre crimele împotriva civililor, ale căror locuințe sunt bombardate cu bună știință, lăsați tot cu bună știință fără lumină, căldură și apă, despre copii duși în Rusia pentru a fi convertiți ca ruși, mancurtizați. 

De un an, din 24 februarie 2022, trăim cu războiul și, de fapt, în război. Suntem feriți - slavă Domnului că facem parte din NATO și din UE - de bombardamente, dar nu și de urmări. Plătim mai mult pentru toate ale traiului, iar asta pentru că întreaga Europă și întreaga lume, de fapt, suportă daunele. Ucrainenii plătesc, însă, cu sânge. Sute de mii și-au pierdut viețile, sute de mii și-au pierdut rudele, milioane casele.

Noi plătim cu bani și e clar că asta va mai dura. Dar riscăm să plătim și mai mult dacă nu înțelegem ce se întâmplă de fapt. Că războiul Rusiei e țintit asupra întregii lumi civilizate, a „Occidentului colectiv”, cum zice camarila lui Putin. Resimțim, însă, războiul informațional, propaganda, zvonurile, relativizarea și teroarea. Permanenta amenințare că vor urma, la rând, și alte țări, vinovate doar că, într-o epocă fericită a istoriei, au reușit să evadeze din gulag. Teama că ar putea fi loviți, direct, și alții care nu vor, pur și simplu, să se lase în brațele Maicii Rusia, să facă parte din Ruskii Mir. 

Pentru că o știm de la bunici: indiferent cum se numește și de cine e condusă, țar, secretar general sau prezident, Rusia se învecinează cu cine vrea ea, și toate războaiele de apărare pe care le duce au loc pe și pentru pământurile altora. Plus, din cărți, că singura cale de a-și securiza granițele îi este, de la Ecaterina cea Mare încoace, continua lor lărgire.

Cel mai mare pericol este să nu înțelegem și să uităm ce a fost și este Rusia, din vechime și până azi, când îi acuză de colonialism pe toți cei care nu-i acceptă, de fapt, ruscismul. Barbaria, teroarea, dictatura, pofta de cuceriri și de stăpânire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON