URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2022, 08:01

Greu de integrat: Copiii ucraineni refugiați în Bihor preferă să învețe online „acasă” decât să fie elevi „audienți” în școlile românești (FOTO)

Greu de integrat: Copiii ucraineni refugiați în Bihor preferă să învețe online „acasă” decât să fie elevi „audienți” în școlile românești (FOTO) IMPROVIZARE. De mai bine de o lună, Masha, o tânără de 21 de ani originară din Donețk, absolventă de Litere și specializată în limba engleză, este călăuza micuților ucraineni de clasa a III-a și a IV-a în drumul spre cunoaștere, la „școala ucraineană” din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste noapte, patria lor a devenit o zonă periculoasă, unde se dau lupte crâncene între armata ucraineană şi ruşii cotropitori. Sunt traumatizaţi şi nevoiţi să se integreze într-o altă cultură, ca refugiaţi, alături de părinţii sau rudele cu care au fugit.

Deşi în România autorităţile le-au oferit posibilitatea de a se integra în sistemul educaţional ca elevi audienţi, copiii ucraineni preferă să participe la cursurile online organizate de autorităţile din ţara natală. 

BIHOREANUL a stat de vorbă cu o elevă care a "testat" şcoala românească, dar apoi a renunţat, precum şi cu părinţi şi ONG-işti care susţin că acest sistem nu e benefic pentru generaţia afectată de război.

Audienţi în România

Cei mai mici cetăţeni ucraineni sunt forţaţi să se maturizeze prea repede. În urmă cu mai mult de o jumătate de an, pe 24 februarie, când a început invazia rusă, viaţa celor 7,5 milioane de copii din ţara vecină s-a schimbat brusc. Atunci, autorităţile au impus o vacanţă de două săptămâni, iar apoi au decis ca orele să se desfăşoare online, la fel cum se întâmplase şi în ultimii doi ani din cauza pandemiei. 

Din cauza războiului, o mulţime de copii au fugit din Ucraina odată cu părinţii sau alte rude, iar o parte au ajuns în România. Pentru a-i ajuta, Guvernul de la Bucureşti a adoptat, pe 9 martie, o Ordonanţă de Urgenţă care a permis înscrierea lor în şcolile de aici, fără echivalarea studiilor, elevii primind statut de audienţi, după completarea unor cereri şi depunerea unor acte la Inspectoratele Şcolare. 

Generaţia războiului

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei şi până la finalul anului şcolar 2021/2022, în şcolile din Bihor au fost înscrişi ca elevi audienţi 52 de copii ucraineni. Anul acesta şcolar au mai rămas doar 23, la care se adaugă încă 13 înscrişi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor până luna aceasta.

"Numărul elevilor activi este însă unul fluctuant, în funcţie de modul de adaptare a familiilor şi de evoluţia conflictului armat", explică inspectorul şcolar Liliana Ardelean, membru în comisia de repartizare a elevilor ucraineni din cadrul IŞJ Bihor. 

Acest sistem nu este, însă, pe placul micuţilor. Un raport transmis presei pe 30 august de Asociaţia Salvaţi Copiii arată că, dintr-un total de 610 de elevi ucraineni respondenţi, cu domiciliu temporar în România, 73% şi-au continuat educaţia la distanţă, urmând online programa din ţara lor, 7% şi-au întrerupt complet educaţia şi doar 6% au frecventat şcolile româneşti. Restul de 14% sunt copii ajunşi în România după începerea vacanţei de vară.

Prea dureros... 

În rândul elevilor ucraineni care au încercat să se integreze într-o şcoală românească la Oradea se numără Latica Nikolaeva (foto), o adolescentă de 12 ani care locuieşte şi acum în oraşul de pe Criş, alături de părinţi. 

BIHOREANUL i-a spus povestea în luna iunie, când era elevă în clasa a VI-a C la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna. Originară din oraşul Sumî, situat la 30 de kilometri de graniţa cu Rusia, fata ştie doar câteva cuvinte în engleză, iar română învaţă singură de la începutul lui martie.

"Copiii şi profesorii au fost drăguţi cu mine. Mi-a fost însă greu să mă integrez şi să înţeleg ce se întâmplă la cursuri, pentru că nu cunosc limba. Am ales să mă concentrez doar pe orele online de la şcoala mea, de care mi-e foarte dor... Poate mi-ar fi fost mai uşor dacă luam în paralel şi ore de română, dar ar fi fost prea mult pentru mine", a povestit Latica, în engleză,  BIHOREANULUI

"Sunt traumatizaţi" 

Ucrainenii refugiaţi în Oradea, care s-au informat despre sistemul educaţional românesc, au aceeaşi părere. "Până la începerea războiului am locuit în oraşul Kramatorsk, din regiunea Doneţk. Acolo neînţelegerile (n.r. - cu ruşii) au început de câţiva ani, iar copiii mei sunt afectaţi emoţional. Deocamdată nu cred că e potrivit să-i trimit într-un mediu necunoscut, unde sunt înconjuraţi doar de copii din altă cultură. Cred că înainte ar trebui să se obişnuiască cu traiul în acest oraş", crede Natalia, mamă a cinci copii, din care trei adoptivi, şi care are grijă şi de nepoata sa (foto)

Că sistemul nu e benefic o spun şi ONG-işti din Oradea care au organizat în ultima perioadă activităţi pentru ucrainenii refugiaţi aici. "Nu vorbim despre copii ai unor familii care au emigrat de bună voie. Ei au fost obligaţi de circumstanţe să plece din ţara lor. Sunt traumatizaţi, înspăimântaţi, iar acum sunt nevoiţi să înveţe o nouă limbă, în timp ce cei mai mici dintre ei nu cunosc bine nici măcar limba lor. E o situaţie fără precedent în zona noastră şi cred că nu suntem pregătiţi. Cred că ei ar avea nevoie de cadre didactice ucrainene, care să-i ajute să se integreze", spune George Şinca, preşedintele Fundaţiei Şinca din Oradea, care organizează, la cerere, cursuri gratuite de română pentru adulţi şi copii. 

Soluţia e "Şcoala ucraineană"? 

O altă organizaţie, Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO), a pus în aplicare un astfel de proiect. "La nivel naţional, Confederaţia Caritas a finanţat deschiderea mai multor programe de tip şcoală în Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Iaşi şi Bucureşti. Noi aveam multe familii cu copii din ciclul primar, aşa că ne-am mobilizat şi am căutat profesori din Ucraina", povesteşte Ioana Tuţă (foto), coordonatoarea Centrului care funcţionează sub Asociaţia Caritas Eparhial a Episcopiei Greco-Catolice. 

Astfel, din septembrie, la CICRO funcţionează două clase comasate, o clasă I-II şi una III-IV, care respectă curricula ucraineană şi are şi alte activităţi. Învăţătoarele, Olga şi Masha, sunt de origine ucraineană şi au experienţă în domeniu, iar orele de română sunt predate tot de o ucraineancă, Svetlana, căsătorită şi stabilită în Oradea de peste patru ani.

Copiii care au putut fi înscrişi în program sunt cei din sistemul de învăţământ ucrainean care studiază în varianta homeschooling, adică primesc toate materialele, dar nu participă la cursuri online. În acest caz, studiile micuţilor sunt echivalate de şcolile lor din Ucraina, după trecerea unor examene şi în plus, în situaţia asta, sunt cu toţii împreună, ca o familie... 


ORA DE ROMÂNĂ
Gratuit pentru refugiaţi 

De săptămâna trecută, elevii ucraineni ajunşi în Oradea se pot înscrie la cursurile de limba română organizate de Inspectoratul Şcolar Bihor la Liceul Teologic Penticostal Betel, susţinute de profesori de limba şi literatura română. Părinţii trebuie doar să completeze o cerere, pe care o vor trimite apoi la secretariatul liceului. 

În Oradea există şi ONG-uri care oferă gratuit cursuri de limba română pentru elevi şi adulţi. Asociaţia Filantropia, de exemplu, organizează atât la sediu, cât şi online, cursuri de română pentru adulţi, susţinute de vorbitori de limba engleză. Etapele de înscrieri sunt anunţate din timp pe pagina de Facebook a organizaţiei, iar alte detalii pot fi aflate trimiţând un email la adresa adrianapopa@filantropiaoradea.ro. 

Refugiaţii pot învăţa limba română şi la Fundaţia Şinca, care organizează grupe de adulţi şi copii, la cerere, cursurile fiind ţinute de traducători atestaţi în limba rusă. Doritorii pot cere mai multe informaţii la adresa contact@sinca.org.

*Material realizat cu o bursă din programul "Consolidarea rezilienţei democraţiilor vestice ca reacţie la războiul din Ucraina şi la consecinţele acestuia la nivel european şi mondial", derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a celor două organizaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Todo
Încearcă la săraci sa le oferi un job, sa vezi cum te scuipă .
Postat 29 Octombrie 2022, 23:30 de Sandu2100
mars acasa
maes acasa ,nu sant an romania destui saeaci ,pensionari si amarati
Postat 29 Octombrie 2022, 09:42 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON