URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Armata (nu) e cu noi! Ministerul Apărării a ordonat boicotarea dezvelirii statuii Regelui Ferdinand

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aniversarea a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea a fost sărbătorită fără militari, care au primit ordin s-o boicoteze. 

Trebuia să fie o sărbătoare mare, care să le amintească orădenilor de bucuria vizitei din urmă cu un secol a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria în Oradea, la o lună după ce Armata Română eliberase aceste teritorii de bolşevismul maghiar. Sărbătoarea a fost însă pătată, de la eveniment lipsind tocmai militarii. Măsura a fost una „politică, mizerabilă”, a acuzat viceprimarul Florin Birta, iar ministrul Apărării, Gabriel Leş, nici nu l-a putut contrazice.

O decizie „mizerabilă”

Primele beţe-n roate au fost puse festivităţilor pe 22 mai. Din senin, Primăria a primit o adresă din partea Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan, care, deşi confirmase de mult participarea, anunţa brusc că nu va mai veni la Oradea pentru a susţine recitalurile de muzică militară incluse în program. „Ni s-a spus că nu vor veni şi că au alt angajament”, preciza miercuri, la solicitarea BIHOREANULUI, Mihai Jurca, directorul APTOR, entitatea din subordinea Primăriei care a organizat ceremonia.

O veste şi mai surprinzătoare s-a aflat cu un ceas înainte să înceapă festivităţile în Piaţa Unirii, unde fusese amplasată statuia ecvestră a Regelui Ferdinand. Viceprimarul Florin Birta a scris pe Facebook că printr-o „decizie mizerabilă” Armatei i s-a interzis să participe la festivităţile organizate de Primărie, deşi Garnizoana confirmase prezenţa şi câţiva militari fuseseră cu 2-3 zile înainte în piaţa centrală „în recunoaştere”, pentru a pregăti ceremonialul.

„Suntem convinşi că decizia nu este a instituţiei militare, faţă de care îmi exprim mereu consideraţia şi sentimentele de preţuire. Există toate premisele să credem că este una politică, mizerabilă şi delirantă, doar pentru că Oradea are primar liberal, pentru că orădenii ştiu sa facă diferenţa şi pentru că patriotismul în PNL nu este de faţadă şi nici ipocrit”, arăta viceprimarul.

Ordin de sus

De regulă, la astfel de ceremoniale, participă militari ai Garnizoanei şi ai altor instituţii militarizate, ca ISU şi Jandarmeria, precum şi fanfara Şcolii Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

„Azi dimineaţă am aflat că nu mai vine fanfara (n.r. - a Şcolii Avram Iancu), după aceea că nici Garnizoarna (n.r. - militarii Centrului 54 Comunicaţii Oradea). După aceea am aflat că li s-a permis să vină, apoi iar că nu mai vin. Au comunicat că nu mai pot să vină, că vor fi angrenaţi în alte festivităţi”, a explicat Birta la solicitarea BIHOREANULUI.

Întrebat pe cine bănuieşte că a ordonat boicotarea sărbătorii, viceprimarul a indicat clar: „În afară de ministrul Apărării, cine poate să dea ordine să nu se părăsească garnizoana? Să nu uităm că, totuşi, ministrul Apărării este PSD-ist”. 

„Nu găsim cuvinte”

În aceste condiţii, ceremonialul militar a lipsit, oficialităţile nefiind întâmpinate cu onor, iar Imnul Naţional fiind interpretat de Corul „Voces”. La final, evident, n-a existat nici defilarea detaşamentului de onoare, pentru că n-a fost cine să defileze.

În ciuda vremii ploioase, în Piaţa Unirii s-au strâns cam 300 de oameni, mulţi purtând sau fluturând tricolorul. La festivitatea dezvelirii statuii Regelui Ferdinand au participat Principele Radu al României, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prezent în ciuda stării precare de sănătate, autorul monumentului, sculptorul Florin Codre, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, precum şi profesorul universitar Nicolae Noica, nepotul filosofului Constantin Noica, care a vorbit despre personalitatea Regelui Ferdinand I Întregitorul.

Într-un discurs aplaudat, Principele Radu le-a mulţumit orădenilor: „Nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoţia şi admiraţia pentru extraordinarul gest făcut de comunitatea dumneavoastră!”.

Locul care se cuvine...

Primarul Ilie Bolojan a explicat necesitatea şi importanţa reamplasării statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii, care a mai dominat inima oraşului în perioada 1924-1940.

„Dragii mei, de ce este Regele Ferdinand în centrul oraşului? Pentru românii ardeleni, cel mai important moment din istoria naţională este Marea Unire din 1918. Tot ce este astăzi e un efect a ceea ce s-a întâmplat atunci. Şi atunci puteam noi să marcăm Centenarul găunos, fără ca aceia care au pus o piatră de temelie la România modernă să aibă locul lor care se cuvine inclusiv în Oradea?”, a spus Bolojan, evocându-i, de asemenea, pe Ionel Brătianu, pe Iuliu Maniu, pe episcopii Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, pe Aurel Lazăr, cu toţii „bastioane ale demnităţii şi ale neamului românesc în această parte de ţară”.

Bolojan a amintit că, tot pentru a marca Centenarul, Primăria a pregătit şi 100 de proiecte de investiţii, căci „nu trebuie să ne respectăm doar trecutul, ci trebuie să ne şi construim viitorul”.

„Armata celestă”

Important e că statuia lui Ferdinand va rămâne în inima oraşului, a subliniat Bolojan, „chiar dacă astăzi unii se bucură de nişte mici răutăţi”, aluzie la cei care au interzis prezenţa Armatei. Puternic emoţionat, cu vocea gâtuită de lacrimi, Bolojan a insistat, însă, că „nu ne putem supăra” pe Armata Română.

„Dumneavoastră sunteţi onoraţi că sunteţi aici, în acest moment istoric pentru oraşul nostru, iar oraşul rămâne cu statuia demnităţii noastre, care ne aminteşte de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor. Sunt convins că armata celestă defilează astăzi. Ostaşii, generalul Moşoiu - îi vedeţi acolo? - ei defilează... Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un Guvern sau pe altul, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător într-o funcţie sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează!”, a spus primarul, arătând către traseul pe care acum 100 de ani defilau militarii eliberatori.

Leş, explicaţii pe Facebook

Vineri, ministrul PSD-ist al Apărării, Gabriel Leş (foto), s-a justificat într-un mod „împiedicat” pe Facebook. Deşi a susţinut că a „militat” să ţină Armata departe de „controversele cu substrat politic”, PSD-istul nu a negat că ordinul de boicot a venit de la nivel înalt şi s-a lansat chiar el în aprecieri politice.

Leş a arătat că lipsa militarilor ar fi fost provocată de controversa mutării statuii lui Mihai Viteazul, asociaţia rezerviştilor contestând Hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobat acest lucru. „Muzica militară şi implicit MApN nu puteau gira o iniţiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea”, a susţinut Leş, declarându-se „dezamăgit” de autorităţile locale. Ipocrit şi neavenit, de vreme ce Ministerul Culturii, singurul abilitat, a explicat că mutarea e perfect legală, are toate avizele şi este chiar logică.

„Alte activităţi”... necunoscute

Gabriel Leş s-a declarat „solidar” cu Asociaţia Mihai Viteazul şi a deplâns faptul că în Piaţa Unirii nu sunt laolaltă şi statuia voievodului, şi una a lui Cuza, ca şi cum asta ar fi treaba Ministerului Apărării, nu a Primăriei şi a Ministerului Culturii.

BIHOREANUL a contactat şi Garnizoana Oradea cerând explicaţii pentru absenţa de la festivităţi. „Am transmis şi Primăriei o adresă în care comandantul a arătat că Garnizoana este angrenată în alte activităţi militare de anvergură şi, din păcate, nu va putea participa la ceremonial”, a răspuns, sec, şeful comenduirii, locotenentul Adrian Pal.

Ulterior, când redacţia a insistat printr-o cerere scrisă să afle care au fost, concret, acele „activităţi militare de anvergură” ce i-au ţinut ocupaţi pe militari, Biroul de Presă al MapN a transmis copy-paste ce scrisese Leş pe Facebook. Că doar la mâna lui e Armata ţării, iar motivul pentru care a pătat o sărbătoare a devenit secret de stat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2719 RON
  • 1 EUR = 4.755 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON