A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/11 vin (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Sa invatam sa bem!
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Să învăţăm să bem!

Să învăţăm să bem! TRĂIASCĂ VINUL! Dorin Popa şi Cristi Drimba se uită cu mândrie spre sticlele depozitate în enoteca Centrului pentru cultura şi civilizaţia vinului. Majoritatea sunt româneşti, amândoi fiind convinşi că vinul autohton poate concura cu oricare altul din lume. Îi lipsesc doar consumatorii care să-i recunoască valoarea...
Să învăţăm să bem! VINUL ŞI PAHARUL. Orice cursant va fi aşezat la o masă, pentru a învăţa cu ce accesorii se serveşte fiecare soi de vin în parte. Tocmai de aceea, aşa-numitul mezanplas conţine nu mai puţin de 12 pahare, fiecare cu rostul lui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alb, roşu ori roze, sec, dulce ori demi, vinul face sau ar trebui să facă parte din viaţa fiecărui om, indiferent de cultură, sex sau etnie. Însă nu toţi cei care îl consumă reuşesc să se bucure cu adevărat de mirajul licorii, pentru simplul motiv că nu ştiu cum s-o bea astfel încât să-i simtă buchetul.

În timp ce ţările civilizate au de mult academii specializate, Europa de Est avea o mare carenţă la acest capitol. Tocmai pentru a umple golul, enologul orădean Dorin Popa, împreună cu creatorul de bijuterii Cristian Drimba, au inaugurat săptămâna trecută la Oradea Centrul pentru cultura şi civilizaţia vinului. Pentru ca "nectarul zeilor" să nu fie o simplă băutură pe care o dai pe gât, şi atât...

11 dorin popa.jpgTeoria vinului

Centrul se cheamă Millesime, e situat pe strada Roman Ciorogariu 49 şi este deschis oricărui orădean care vrea să înveţe cum se consumă vinul. "Un vin Millesime înseamnă un vin de excepţie", dezvăluie Dorin Popa originea denumirii Centrului. Aici, experţi din toată ţara vor preda tot ce ţine de enologie: istoria şi geografia vinului, soiuri de struguri, elemente de viticultură, vinul în artă, ritualuri de servire. De pildă, cum îl asociezi în meniu, dacă îl serveşti sau nu din carafe, ce pahare foloseşti, ce accesorii, care e temperatura de servire sau cum oferi un vin cadou. Nu mulţi ştiu că doar vinurile roze pot fi servite la temperaturi de 6-8 grade, în timp ce vinurile roşii se consumă la temperatura camerei. La fel cum nu toţi ştiu că vinul alb se bea dintr-un pahar cu picior înalt şi cupă mică, iar vinul roşu din pahar cu picior scund şi cupă largă.

Toate aceste "mărunţişuri" au o mare importanţă, pentru ca vinul să fie savurat cu adevărat. Inclusiv aerul din încăperea unde se bea trebuie să fie "curat", pentru ca licoarea să fie o desfătare. "Am fost în nenumărate restaurante unde se simţea miros de mâncare, ceea ce obturează simţul olfactiv, extrem de important când savurezi un vin", explică enologul. De altfel, şi personalul din restaurante se va putea instrui la Centru, primind la final un certificat de competenţă. "La cursul pentru HoReCa (n.r. - hoteluri, restaurante, cafenele) se va intra şi se va ieşi numai prin examen", accentuează Popa seriozitatea cu care Centrul tratează enologia.

Iar ca asocierea vinului cu mâncarea să fie şi mai bine înţeleasă, fondatorii centrului au angajat şi un maestru bucătar, de la care doritorii vor putea "fura" multe secrete.

Vinuri alese

Pe lângă teorie, cursanţii vor face şi degustări din enoteca Centrului, care în prezent depozitează zeci de vinuri, majoritatea din podgorii româneşti de prestigiu precum Cotnari sau Dealul Mare, însă iniţiatorii garantează că numărul sticlelor va creşte. "Noi nu spunem că un vin e rău, însă zicem răspicat că acestea sunt vinurile bune", spune Dorin Popa.

Fiind cele mai bune vinuri existente, niciunul dintre ele nu se găseşte pe rafturile magazinelor obişnuite, astfel că enoteca orădeană e singurul loc din Bihor de unde preţioasele sticle pot fi cumpărate. Chiar şi paharele speciale vor putea fi cumpărate tot aici.

Cea mai mare prejudecată pe care enologul vrea să o elimine este cea potrivit căreia un vin, dacă e vechi, e musai şi bun. Din contră, zice el, sunt vinuri care îşi pierd savoarea odată cu trecerea timpului.

Cursanţii vor primi toate îndrumările necesare pentru a-şi face o vinotecă personală, precum şi indicaţii privind mobilierul, temperatura sau modul de depozitare. De asemenea, vor învăţa noţiuni şi despre spumant, şampanie şi cognac, băuturile înrudite cu vinul şi obţinute tot din struguri.

Orice orădean se va putea înscrie la cursuri, însă iniţiatorii cred că cei mai interesaţi vor fi oamenii de afaceri. "Afacerile mari se fac lângă o sticlă de vin. Oamenii de afaceri pot fi invitaţi la o cină de protocol cu afacerişti străini, trebuie să aleagă un vin şi s-ar putea să nu ştie cum. Dovedind că nu au cultura vinului, pot rata un business", zice enologul orădean.

Cu vinul la şcoală

Cum Popa este şi profesor la Facultatea de Protecţia Mediului, iar educaţia prinde mai bine la tinereţe, a decis să desfăşoare un proiect în parteneriat cu Universitatea, la a cărui lansare l-a invitat pe scriitorul Mircea Dinescu, la rândul său un producător de vin. Denumit "Cultură şi civilizaţie în mediul universitar", proiectul constă în susţinerea a cinci seminarii în fiecare semestru al anului universitar următor, la care va putea participa orice student orădean. Acolo, contra unui abonament de 10 lei, tinerii vor învăţa noţiunile generale, iar cine va vrea să aprofundeze va putea urma cursurile Centrului. "Sper să facem studenţii să lase vodca deoparte şi să aleagă o sticlă bună de vin", explică enologul.

Popa are de gând să întemeieze centre similare celui din Oradea şi în alte oraşe din ţară. În calitate de prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, cunoaşte oamenii cu care ar putea colabora, iar cu câţiva din Târgu Mureş, Cluj şi Timişoara a şi început discuţiile.

11 cristian drimba.jpgAmbasadorii vinului

Pentru că educaţia nu se poate face fără cărţi, la Centrul de pe Roman Ciorogariu există şi o bibliotecă a enofilului, iar cei doi iniţiatori îşi doresc să scoată şi o revistă de profil. În plus, oferă camerele Centrului ca locaţie pentru diferite cine festive sau evenimente speciale, la care garantează eleganţă maximă. "Nu vom ţine chefuri, ci seri rafinate", precizează enologul. Preţurile exacte ale cursurilor nu au fost stabilite încă de cei doi iniţiatori, însă ambii garantează că vor fi echilibrate. "Vom avea preţuri corecte, în raport cu calitatea serviciilor", explică Popa.

Centrul este, însă, o afacere, iar creatorul de bijuterii Cristian Drimba (foto), cel care a achitat nota de plată, speră să-şi recupereze investiţia. "E foarte important ca acest Centru să se autofinanţeze, pentru că abia atunci vom putea face cultură, nu mecenat", zice Drimba. În aceeaşi măsură, însă, îşi doreşte ca un număr cât mai mare de orădeni să descopere vinurile româneşti şi să le poarte cu mândrie peste hotare. Pentru că România duce lipsă de multe lucruri, dar sigur nu de vinurile de mare soi...


ONG PRO VIN
Avantaje pentru membri

Odată cu inaugurarea Centrului, Dorin Popa şi Cristian Drimba au lansat şi Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului, deschisă oricărui amator. Cei care aleg să urmeze cursurile Centrului şi se înscriu şi în asociaţie vor avea nişte avantaje. În primul rând, vor beneficia de un discount la plata cursurilor, dar şi la achiziţionarea sticlelor de vin preţios din enotecă. Totodată, vor avea acces la podgoriile din ţară, enologul orădean dorind să dezvolte şi latura turistică a enologiei din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON