URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2018, 10:36

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Eugeniu Speranţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1921. Un bucureştean pentru Academie

Unul dintre dascălii eminenţi care au activat în învăţământul orădean al secolului XX a fost Eugeniu Speranţia. Născut la Bucureşti în anul 1888, a absolvit Facultatea de Drept din Capitală, iar apoi a devenit doctor în filologie şi filosofie. În 1919, la înfiinţarea Universităţii din Cluj, a fost invitat să devină cadru didactic în "capitala" Transilvaniei. Doi ani mai târziu, însă, în contextul în care Academia de Drept din Oradea avea nevoie de profesori bine pregătiţi, cunoscători ai limbii române, Speranţia s-a mutat aici, preluând catedra de Filosofia Dreptului din cadrul Academiei.

Imediat după aceea, a preluat şi catedra de Pedagogie din cadrul Şcolii Normale de băieţi Iosif Vulcan, ţinând uneori şi conferinţe de psihologie la Şcoala de Ofiţeri. În mod ironic, la câteva luni după ce a obţinut gradul de titular definitiv la Academia de Drept, instituţia a fost mutată la Cluj, în 1934 Speranţia părăsind Oradea. În anii petrecuţi aici, a onorat instituţia prin participarea la numeroase conferinţe internaţionale de filozofie şi prin pregătirea cu dăruire a mai multor generaţii de jurişti.

2018. Un dascăl aproape uitat

În anii petrecuţi la Oradea, Eugeniu Speranţia a adus un suflu nou în peisajul cultural local. La scurt timp după sosirea sa, a devenit vicepreşedinte al Reuniunii culturale Cele Trei Crişuri, reuşind astfel să organizeze primul ciclu de conferinţe publice româneşti din Oradea.

Ţinute de trei-patru ori pe an, acestea au însemnat venirea în oraş a mai multor profesori clujeni, închegându-se colaborări educaţionale între cele două oraşe. De asemenea, Speranţia a publicat poeme şi texte ştiinţifice în ziarele şi revistele locale: Familia, Aurora, Vestul românesc, Gazeta de Vest, Legea românească.

Pe lângă acestea, a continuat să publice şi volume de psihologie, etnografie, pedagogie şi filosofie, între care "Psihologia gândirii" şi "Tradiţia şi rolul ei social". În perioada comunistă, locuind în Bucureşti, Speranţia s-a remarcat în continuare ca un literat şi filosof de excepţie. Produsele sale literare au început să fie publicate din nou după 1990, însă în Oradea a fost aproape uitat. O stradă din cartierul Rogerius poartă numele tatălui său, Theodor Speranţia, şi el scriitor şi academician, dar niciuna pe al său. În 2014, istoricul Mihaela Ioana Gavrilă i-a dedicat o biografie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Unu
Pt ca acolo sa suit Horty pe cal alb, ca la ORADEA nu a avut curaj. Dar armata a plecat de la ORADEA, declaratia de unire a principatelor Române sa semnat la ORADEA ( Aurel Lazăr ) , etc.
Postat 18 Februarie 2018, 14:46 de Sandu1201
"Cluj, capitala transilvaniei"
De cand? De ce se zice ca e Cluj-Napoca capitala? Oficial nu e nimic, decat 'capitala judetului Cluj'.
Postat 17 Februarie 2018, 19:27 de unu
Academia Teologică
De asemenea, ilustrul profesor Eugeniu Speranția, a fost un desăvârșit și fin meloman, iubitor de cultură muzicală și chiar de folclor. Mai este de precizat că a fost și profesor la Academia Teologică Ortodoxă de la Oradea (care a funcționat în clădirea actualului Liceu Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” de pe strada Republicii).
Postat 17 Februarie 2018, 16:49 de cartisalex
!!!
Chiar un articol bun ! Știam de Theodor Speranția dar nimic despre ilustrul său fiu ! Și da ! În loc de Ogorului, Caișilor, etc. o stradă ar putea fi denumită EUGENIU SPERANȚIA!
Postat 17 Februarie 2018, 12:52 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON