URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2018, 10:36

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Eugeniu Speranţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1921. Un bucureştean pentru Academie

Unul dintre dascălii eminenţi care au activat în învăţământul orădean al secolului XX a fost Eugeniu Speranţia. Născut la Bucureşti în anul 1888, a absolvit Facultatea de Drept din Capitală, iar apoi a devenit doctor în filologie şi filosofie. În 1919, la înfiinţarea Universităţii din Cluj, a fost invitat să devină cadru didactic în "capitala" Transilvaniei. Doi ani mai târziu, însă, în contextul în care Academia de Drept din Oradea avea nevoie de profesori bine pregătiţi, cunoscători ai limbii române, Speranţia s-a mutat aici, preluând catedra de Filosofia Dreptului din cadrul Academiei.

Imediat după aceea, a preluat şi catedra de Pedagogie din cadrul Şcolii Normale de băieţi Iosif Vulcan, ţinând uneori şi conferinţe de psihologie la Şcoala de Ofiţeri. În mod ironic, la câteva luni după ce a obţinut gradul de titular definitiv la Academia de Drept, instituţia a fost mutată la Cluj, în 1934 Speranţia părăsind Oradea. În anii petrecuţi aici, a onorat instituţia prin participarea la numeroase conferinţe internaţionale de filozofie şi prin pregătirea cu dăruire a mai multor generaţii de jurişti.

2018. Un dascăl aproape uitat

În anii petrecuţi la Oradea, Eugeniu Speranţia a adus un suflu nou în peisajul cultural local. La scurt timp după sosirea sa, a devenit vicepreşedinte al Reuniunii culturale Cele Trei Crişuri, reuşind astfel să organizeze primul ciclu de conferinţe publice româneşti din Oradea.

Ţinute de trei-patru ori pe an, acestea au însemnat venirea în oraş a mai multor profesori clujeni, închegându-se colaborări educaţionale între cele două oraşe. De asemenea, Speranţia a publicat poeme şi texte ştiinţifice în ziarele şi revistele locale: Familia, Aurora, Vestul românesc, Gazeta de Vest, Legea românească.

Pe lângă acestea, a continuat să publice şi volume de psihologie, etnografie, pedagogie şi filosofie, între care "Psihologia gândirii" şi "Tradiţia şi rolul ei social". În perioada comunistă, locuind în Bucureşti, Speranţia s-a remarcat în continuare ca un literat şi filosof de excepţie. Produsele sale literare au început să fie publicate din nou după 1990, însă în Oradea a fost aproape uitat. O stradă din cartierul Rogerius poartă numele tatălui său, Theodor Speranţia, şi el scriitor şi academician, dar niciuna pe al său. În 2014, istoricul Mihaela Ioana Gavrilă i-a dedicat o biografie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Unu
Pt ca acolo sa suit Horty pe cal alb, ca la ORADEA nu a avut curaj. Dar armata a plecat de la ORADEA, declaratia de unire a principatelor Române sa semnat la ORADEA ( Aurel Lazăr ) , etc.
Postat 18 Februarie 2018, 14:46 de Sandu1201
"Cluj, capitala transilvaniei"
De cand? De ce se zice ca e Cluj-Napoca capitala? Oficial nu e nimic, decat 'capitala judetului Cluj'.
Postat 17 Februarie 2018, 19:27 de unu
Academia Teologică
De asemenea, ilustrul profesor Eugeniu Speranția, a fost un desăvârșit și fin meloman, iubitor de cultură muzicală și chiar de folclor. Mai este de precizat că a fost și profesor la Academia Teologică Ortodoxă de la Oradea (care a funcționat în clădirea actualului Liceu Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” de pe strada Republicii).
Postat 17 Februarie 2018, 16:49 de cartisalex
!!!
Chiar un articol bun ! Știam de Theodor Speranția dar nimic despre ilustrul său fiu ! Și da ! În loc de Ogorului, Caișilor, etc. o stradă ar putea fi denumită EUGENIU SPERANȚIA!
Postat 17 Februarie 2018, 12:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON