URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2010, 16:23

"Cea mai mare problemă a spaţiilor verzi sunt... oamenii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vara aceasta, municipalitatea a dat în folosinţă numeroase spaţii verzi, multe "născute" din locuri neutilizabile până atunci. Urmărind dezideratul de a mări suprafaţa de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de orădean, Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei, e la curent cu fiecare modificare ce se aduce în "verdele" oraşului. Şi ştie ce lipseşte...

Scopuri şi mijloace

- Are Oradea suficiente spaţii verzi? Câţi metri pătraţi de spaţiu verde îi revin unui orădean?

- Unui orădean îi revin cam 20-21 de metri pătraţi de spaţii verzi. Avem circa 40 de hectare de spaţii verzi şi 200.000 de locuitori. Scopul e ca până în 2015 să ajungem la 23 de metri pătraţi pe locuitor. În ultima perioadă am amenajat mai multe zone verzi şi încercăm să pătrundem şi în Zona Metropolitană, să creăm perdele de copaci, să facem un plămân verde. Mereu ne extindem, neuitând să plantăm şi în interior.

- Care este cea mai mare problemă a Oradiei din punct de vedere al spaţiilor verzi?

- După experienţa mea de 20 de ani, distrugerile. Acei oameni care îşi betonează spaţiile verzi din faţa locuinţelor, care îşi parchează maşinile pe zonele verzi.

- Primăria are ca obiectiv înmulţirea parcurilor?

- Da, avem acest obiectiv. Chiar acum lucrăm pe străzile Bumbacului şi pe Matei Corvin. Sunt zone neutilizate înainte, unde punem stâlpişori cu lănţişor, montăm dale sau amenajăm alei. Un alt obiectiv este amenajarea păduricilor de la ieşirile din oraş, o acţiune pe care am demarat-o deja. Am cosit iarba, am strâns deşeurile, am pus pomi.

Orădenii, mai implicaţi

- Aţi terminat predarea spaţiilor verzi din jurul blocurilor către asociaţii? Cum au primit orădenii această acţiune?

- Din 787 de asociaţii, am predat către 620. Unii orădeni sunt reticenţi, însă intervine preşedintele de asociaţie, care e ca un mic primar şi poate să mobilizeze oamenii. Le-am împărţit pliante despre cum trebuie să-şi îngrijească spaţiile verzi, reguli pe care dacă nu le respectă, vor fi amendaţi. N-aş şarja pe amenzi însă, căci scopul e să avem spaţii verzi curate şi îngrijite.

- De curând, municipalitatea a demarat campania de plantări de toamnă. Unde are mai multă nevoie oraşul de copaci?

- Centura e un obiectiv principal de plantări, dar mai avem deficit pe malul Peţei, între Piaţa Obor şi Calea Aradului, pe Octavian Goga, Podului... Sunt mai multe străzi şi zone pe care le-am şi cuprins în campania de plantări de toamnă.

- Cum reacţionează orădenii la apelul Primăriei de a se oferi voluntari pentru plantări de puieţi? Ecologiştii vin să planteze?

- Răspund foarte bine, sunt mai conştienţi decât în alţi ani. Sunt şi oameni care spun că nu vor să le plantăm pomi în faţa casei, dar nu ţine de ei. S-au implicat foarte multe şcoli şi grădiniţe, dar şi persoane fizice. Şi ecologiştii se implică, chiar am avut o acţiune numai cu reprezentanţi ai acestor formaţiuni.

Ce-a fost şi ce-a rămas

- Se mai împart puieţi de arbori gratuit la sediul RAPAS, pe bază de buletin?

- Se vor mai împărţi şi în acest an persoanelor fizice câte 3-4 arbori, dacă fac dovada plantării. Dar trebuie puşi bine, nu de mântuială. De aceea preferăm să săpăm noi gropile, ca să aibă dimensiunea bună.

- Cât la sută dintre puieţii plantaţi toamna trecută mai există acum?

- Majoritatea au rămas în picioare. Am avut şi copaci care nu s-au prins şi de pe urma cărora am învăţat. De pildă, am observat că frasinul e bine să aibă diametrul de 5-7 cm când îl plantezi.

- Defrişările făcute anul acesta, precum cele de pe Dacia sau Borşului, au fost necesare?

- Da. În primul rând, vorbim de obiective care s-au realizat în Oradea şi pentru care a fost nevoie de tăierea lor. În al doilea rând, vorbim de pomi uscaţi, care reprezentau un pericol. În plus, pomii tăiaţi se înlocuiesc. La nivelul municipiului s-au tăiat anul acesta cam 150 de arbori, dar s-au plantat în primăvară aproximativ 1.000, iar acum vrem să plantăm circa 3.500. Oricum, de anul viitor vom elibera autorizaţii de tăiere în condiţii mai exigente, pentru că există şi duşmani ai pomilor. Un cetăţean nu va mai putea să se adreseze Primăriei cu cerere de tăiere de arbori, ci asociaţiei de proprietari. Dacă are semnătura comitetului de conducere al asociaţiei, atunci vom analiza şi tăia.

- Credeţi că odată concesionat unor firme serviciul de întreţinere al parcurilor, acestea vor fi mai bine îngrijite?

- Categoric da. Cu cele 9 parcuri concesionate anul trecut a fost un real succes, pentru că există concurenţă. Plus că vom concesiona parcurile cu WC-urile publice cu tot, o altă problemă în oraş, dar şi cu scuarurile. Mai avem şi licitaţia pentru lucrările de atelier mecanic, oraşul fiind împărţit în patru sectoare. Dacă vom vrea să confecţionăm o poartă de fotbal, să amenajăm un teren de baschet, vom avea cu cine, pentru că am impus în caietul de sarcini 34 de asemenea atribuţii.

- Ce le puteţi spune orădenilor care susţin că în ultimii ani Primăria a amenajat prea multe parcări şi prea puţine spaţii verzi?

- Avem nevoie şi de parcări, în mod cert. Încercăm să eliminăm deficitul de spaţii verzi prin noi amenajări şi plantări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
veronica, veronica
Chemati-va rudele, prietenii, etc. Nici nu stiti ce pierdeti! Cam asa ceva cred ca sunt "ecologistul", "voluntara" si "anna maria". Prea stravezii comentarii. ca sigur, ar putea fi si unele sincer favorabile dar astea parca sunt scrise de aceeasi persoana. poate veronica? who knows?(pentru grasan, ca ma indoiesc ca ar cunoaste engleza, inseamna "cine stie?")
Postat 26 Octombrie 2010, 00:11 de dan oradeanul
Felicitari!Oradea este mai verde si mai curata!
Felicitari ! Oradea este acum mai verde,mai curata si mai frumoasa! Asta cu siguranta se vede cu ochiul liber! Mult succes! Oradeanca anna maria
Postat 25 Octombrie 2010, 18:21 de Anna Maria S
Partidul Verde
Am participat la actiunea de plantari de pomi organizata pa Calea Aradului pe data de 17.10.2010, pe care Partidul Verde impreuna cu Primaria Oradea l-au organizat,unde s-au plantat 500 puieti de goruni si stejari.Pot spune ca alaturi de ,,Verzii din Oradea",dl Mircea Stejarean,a fost sufletul acestei exceptionale campanii,pentru care ii multumim!
Postat 24 Octombrie 2010, 07:24 de O voluntara
Oradea verde
Un lucru este cert acest domn pe care nu l-am cunoscut decat la plantarile de pomi din acest an ,a organizat cele mai reusite campanii de plantari de arbori(am participat la 4 din ele in aceasta toamna) si am fost entuziasmat de cati voluntari au participat si cati pomi s-au plantat efectiv cam 300 de arbori la campania de plantari din Calea Aradului! FELICITARI domnule Mircea Stejarean,numai asa vom ave ORADEA Noatra VERDE!
Postat 24 Octombrie 2010, 07:11 de Ecologistul
...de da in gropi...
grasanul asta e pr..st de da in gropi!!!dupa ce a intrat pe sest la liceu parca a facut ce se facea pe vremea aia de a devenit "sing". acum poate ca o mai absolvit ceva pe la sorbo ca e mult mai simplu. cum a ajuns "sef", nu stiu. pile, pile, dar cat de cat tot trebuie sa le ai...???!!!
Postat 23 Octombrie 2010, 21:51 de dan oradeanul
20 de ani de somn si bautura
auzi la el ... , experinta de 20 de ani hahahah in primarie , de pahare de bautura sau de somnul pe care il faci zilnic in timpul serviciului hahahah ,
Postat 23 Octombrie 2010, 18:13 de feri
betivu si pomu din primarie
uite cine da iterviu , betivul din primarie care de la noua la doua merge si doarme acasa sau prin birturi , halal om planteaza pomi tinandu-se de iei sa nu-l bata vantu dupa vreo doua trei dusche pe gat , hahahaha , noriocu tau cu ecologistu de orlando ca te-a strecurat si tinut in concediu medical , domn primar parca spuneati ca tineti oameni de capacitate in primarie nu beti
Postat 23 Octombrie 2010, 18:04 de max
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON