URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2018, 20:47

Rectorul Universităţii Babeş Bolyai, Ioan-Aurel Pop, este noul preşedinte al Academiei Române

Rectorul Universităţii Babeş Bolyai, Ioan-Aurel Pop, este noul preşedinte al Academiei Române foto: ziuadecluj.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Ioan-Aurel Pop, este noul preşedinte al Academiei Române, în urma alegerilor care au avut loc joi, în Adunarea Generală a înaltului for cultural şi ştiinţific.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, academicianul a obţinut 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat academicianul Victor Voicu, cu 56 de voturi. Ioan-Aurel Pop a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin.

Mandatul de preşedinte al Academiei Române are o durată de 4 ani, iar un membru titular poate deţine această funcţie de două ori.

Pentru alegerile de joi au fost propuşi patru candidaţi: academicienii Cristian Hera, Bogdan C. Simionescu, Ioan-Aurel Pop şi Victor Voicu. Hera, care a deţinut funcţia de preşedinte interimar după decesul fostului şef al Academiei, Ionel-Valentin Vlad, a decis însă să nu candideze.

Cine este Ioan-Aurel Pop

Ioan-Aurel Pop are 63 de ani. S-a născut în satul Sântioana, judeţul Cluj, a absolvit Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov şi a urmat cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca şef de promoţie. În 1989 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI".

Din anul 2012 rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, aflat în prezent la al doilea mandat la conducerea instituţiei de învăţământ superior. Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 şi membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă (Salzburg) din 2013. În 2015, a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

Ioan-Aurel Pop a desfăşurat o bogată activitate didactică, ca asistent, lector, conferenţiar, din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă şi istoria artei a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar din 2012 este rector al acestei universităţi. Totodată, este autor a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.

Între altele, a fost profesor invitat la Universitatea din Pittsburgh, SUA (1991-1992), INALCO din Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) şi Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia (2003-2008). În perioada 1994 - 1995 a fost directorul Centrului Cultural Român din New York, iar, între 2003 şi 2007, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Vorbitor de franceză, engleză, italiană, germană şi maghiară, Ioan-Aurel Pop a fost distins şi cu premiul George Bariţiu al Academiei Române (1991), premiul de excelenţă al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (2011) şi premiul Media de Excelenţă, din partea publicaţiei Gazeta de Cluj (2011). Citește aici mai multe despre activitatea sa!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!
Competența și moralitatea nu se află întotdeauna într-o relație de proporționalitate directă. Dimpotrivă... La fel imparțialitatea și naționalismul. Fără supărare.
Postat 07 Aprilie 2018, 12:06 de Shogun
o valoare pt tara
multumim pt prezentare, un om minunat si un profesionist veritabil. felicitari celor care l-au ales si celor care il fac cunoscut, in sfarsit mai promovam si noi adevaratele valori umane si profesionale in niste vremuri in care omul prost si urat este urcat pe piedestalul politic.
Postat 06 Aprilie 2018, 12:25 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON