URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
15 Decembrie 2017, 00:38

Crima de la metrou putea fi prevenită. Poliţia şi operatoarea de la 112, în anchetă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremur în Ministerul de Interne după crima de la metrou comisă de Magdalena Şerban (36 de ani) care a împins fără motiv două tinere în faţa trenului pe una reuşind să o ucidă.

3 ore de linişte

Adevarul.ro anunţă că la Poliţia Capitalei, dar şi la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care gestionează sistemul de urgenţă 112, au fost declanşate anchete pentru a se stabili dacă oamenii legii au acţionat corect. Motivul? Între momentul sesizării la 112 a primului incident, de la staţia de metrou Costin Georgian, în care o tânără a reuşit să scape cu viaţă ca prin minune după ce a fost împinsă pe linia de metrou, şi cel de-al doilea, de la staţia Dristor 1, soldat cu moartea altei tinere, de 25 de ani, împinsă fără milă sub roţile metroului, s-au scurs aproape 3 ore, timp în care criminala a umblat liberă, nefiind căutată de poliţişti.

Tatăl primei victime a Magdalenei Şerban, care a reuşit să scape cu viaţă, spune că dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, criminala nu ar mai fi apucat să-şi ducă planul până la capăt iar cea de-a doua victimă a ei ar fi trăit astăzi.

Potrivit adevarul.ro, primul incident, cel din staţia de metrou Costin Georgian, s-a produs marţi, la ora 15.34, tentativa de omor fiind reclamată la 112 de către tatăl victimei la ora 16.31. Operatoarea 112 nu a sesizat mai departe Poliţia Capitalei, pe motiv că incidentul se consumase deja şi nu mai implica urgenţa. Surprizător, bărbatul şi fiica sa au fost sfătuiţi de aceeaşi operatoare să meargă la staţia Costin Georgian, unde se produsese incidentul, pentru a lua legătura cu Serviciu de Poliţie Metrou.

Alte priorităţi

De altfel, şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Dragoş Nicu, a declarat, joi, în conferinţă de presă, că "la dispeceratul Poliţiei Capitalei nu a fost primit niciun apel la 112 prin care să se anunţe incidentul de la Costin Georgian". "Fata agresată şi tatăl acesteia s-au prezentat în jurul orei 16.45 la casiera din staţia de metrou Costin Georgian, aceasta apelând Poliţia Transporturi, care i-a transmis angajatei să-i îndrume pe cei doi la sediul de la Piaţa Unirii, unde au ajuns la puţin după ora 17.00". În momentul acela, poliţistul de la grupa operativă a Poliţiei Transporturi discuta cu o femeie care reclama că şi-a pierdut poşeta. Aşa s-a pierdut timp preţios.

"Am stat ca să-mi ia declaraţia, pentru că în faţa mea era o doamnă cu un copil, îi spunea poliţistului că şi-a uitat geanta. Poliţistul a venit şi ne-a întrebat, i-am spus că fata a fost împinsă în faţa metroului. Nu a crezut din prima. Trebuia să-i ia declaraţia doamnei. În jurul orei 19.00 am putut da declaraţii", a declarat tatăl primei victime.

După ce a luat declaraţiile, poliţistul a accesat imaginile stocate de serverele sistemului de monitorizare video de la metrou. Timp de 40 de minute, acesta, împreună victima şi tatăl său, au vizionat imaginile pentru a le indentifica pe cele care au surprins incidentul. "Procedura a durat foarte mult pentru că au trebuit analizate imagini video de pe toate camerele de supraveghere din staţie până la găsirea celor în care a fost surprins momentul agresiunii. În staţia Costin Georgian sunt 22 de camera. Doar una a surprins incidentul", a spus chestorul Dragoş Nicu.

Clipa fatală

La ora 19.56, Poliţia Capitalei era deja sesizată, prin 112, despre cel de-al doilea incident, din staţia de metrou Dristor 1, soldat cu moartea tinerei de 25 de ani. După ce s-au vizualizat şi imaginile de la Dristor poliţiştii şi-au dat seama că au de-a face cu una şi aceeaşi persoană, identificată, ulterior, ca fiind Magdalena Şerban.

Ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat că a declanşat o anchetă internă care trebuie să stabilească dacă poliţiştii au acţionat corect şi dacă puteau preveni crima, recunoscând că au existat anumite "sincope".

Şi STS a declanşat o anchetă, sesizând totodată Parchetul Militar, care trebuie să stabilească dacă operatoarea care a preluat apelul care sesiza tentativa de omor a încălcat procedurile atunci când a decis să nu  direcţioneze cazul către Poliţia Capitalei.

Adevarul.ro notează că, în momentul în care operatoarele de la 112 recepţionează apelurile solicitanţilor, întâi de toate identifică datele apelanţilor cu ajutorului sistemului. În acelaşi timp, prin triangulaţie, este identificat locul din care s-a sunat. Pentru că nu orice apel la 112 poate fi o urgenţă, operatoarele triază apelurile în funcţie de gravitatea situaţiei. Ulterior, apelantul ar trebui direcţionat către dispeceratul unităţii de urgenţă (poliţie, ISU, Ambulanţă etc.) cel mai apropiat de zona în care s-a produs incidentul.

Crima putea fi prevenită

Experţii susţin că mai era o modalitate prin care crima de la metrou ar fi putut fi prevenită. Magdalena Şerban este suspectată de afecţiuni psihice, chiar familia acesteia încercând să o interneze, fără succes însă. Dacă ar fi beneficiat de tratament de specialitate într-o unitate medicală, poate că femeia nu ar mai fi ajuns o criminală. De altfel, adevarul.ro publică vineri şi mărturiile mamei ucigaşei, care a precizat că fiica sa suferise de o depresie, după ce a plecat să lucreze în Spania, unde ar fi fost umilită de o femeie.

Mama ucigaşei susţine că fiica sa a fost internată, în 2009, într-un spital din Madrid, cu forţa, de către autorităţile din Spania, şi chiar că recent, după ce Magdalena s-a întors în România, femeia ar fi sunat la 112 să ceară internarea ei. "Fata mea a plecat din Craiova în 2008, în Spania, iar acolo a păţit ceva groaznic. O traumă, ceva, de atunci s-a îmbolnăvit. A vrut să facă greva foamei ca să moară. N-a vrut să mai trăiască. Nu a vrut să meargă la spital şi au luat-o cu forţa. N-a vrut să mai audă de noi. Nu ne băga în seamă, nu voia să vorbească cu noi. N-a vrut să stea de vorbă cu nimeni din tot neamul. Fata a stat 4 luni internată la spitalul de psihiatrie din Madrid. Tatăl ei a stat doi ani acolo cu ea. Tatăl a sperat că îşi va continua tratamentul. Acum o lună a venit în Craiova, depunea plângeri peste tot. Am anunţat poliţia, Salvarea, n-a vrut nimeni s-o ia, ni s-a spus că nu e un pericol", a povestit Constanţa Şerban, mama Magdalenei Şerban.   Potrivit relatărilor familiei Magdalenei Şerban, mama femeii acuzate de crima de la metrou a sunat la serviciul 112 în decursul lunii noiembrie 2017 şi a sesizat că fiica sa are un comportament ciudat, cerând să fie internată la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova.

Pe 21 septembrie, Magdalena Şerban cerea directorului Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi -"Sf. Ioan", din Sectorul 3 să i se permită să locuiască acolo întrucât vine iarna, nu are bani să mai plătească o gazdă şi nici nu poate munci pentru că "nu are nici mâncare, nici duş şi nici condiţii de trai decent".

Autoritățile, forțate să caute soluţii

Arestată pentru 30 de zile, pentru omor şi tentativă de omor, femeia a fost transferată, joi, din arestul Poliţiei Capitalei la Spitalul Penitenciar Jilava, unde va fi supusă unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă avea discernământ în momentul comiterii omorului.

"Crima ar fi putut fi prevenită dacă femeia ar fi fost internată pentru afecţiuni psihice, aşa cum a spus chiar mama ei. Este un comportament tipic. După cum a declarat familia, suferise o depresie puternică, pentru că fusese umilită de o altă femeie în Spania, unde mersese la lucru. De altfel, se vedea că are probleme psihice şi după postările ei pe Facebook. A făcut o fixaţie pentru femeile care semănau, cumva, cu cea care a chinuit-o şi a vrut să le pedepsească. De aici faptele ei", a explicat, pentru "Adevărul", expertul criminolog Dan Antonescu.

În altă ordine de idei, tot joi, autorităţile au promovat nişte soluţii pentru ca asemneea evenimente să nu se mai întâmple. Ministrul Transporturilor a anunţat ieri că va lua măsuri de siguranţă în staţiile de metrou, printre acestea numărându-se montarea de panouri sau reducerea vitezei trenurilor la intrarea în staţii. Totuşi, Metrorex a explicat că acest din urmă lucru nu este posibil, motivele ţinând de "siguranţa călătorului, distanţa de frânare, şi intervalele de circulaţie".

Vezi AICI filmul tragediei! Atenție, imagini șocante!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON