URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2019, 11:24

USR pune tunurile pe Primăria Oradea: „Capitala Verde a României” nu-şi merită numele din cauza tăierilor de copaci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce a condamnat neimplicarea "autorităţilor locale şi judeţene" în finanţarea fotbalului, Departamentul de Comunicare al USR Bihor atacă o nouă temă de interes, profitând de recenta decizie de tăiere a 26 de copaci din zona care va fi afectată de lucrările pentru construirea pasajului subteran auto din Bulevardul Magheru.

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, USR-iştii sugerează că Primăria, cu o zi înainte de "demararea tăierii copacilor", a informat opinia publică printr-un comunicat "pentru a se evita scandalul iscat la astfel de acţiuni".

"Pentru membrii filialei locale şi judeţene a USR, cât şi pentru o parte semnificativă a cetăţenilor, zelul şi determinarea municipalităţii de a defrişa Oradea sunt de neînţeles. Cu atât mai mult cu cât, de ani de zile, societatea civilă cere, pe mai multe voci, stoparea acestor acţiuni şi, în ciuda numeroaselor dovezi care atestă că, de cele mai multe ori, justificările "Primăriei sunt cusute cu aţă albă", arată Departamentul de Comunicare al USR Bihor.

Potrivit acestuia, în urmă cu 10 ani, Oradea avea, conform Cadastrului Verde, între 38.000 – 40.000 de arbori maturi, din care anual se taie "aproximativ 1.000", ceea ce înseamnă că oraşul "a pierdut aproape o treime din "plămânul" său verde".

USR desfiinţează "apărarea" Primăriei, care a plantat 208 arbori ornamentali în 2017 şi a tăiat 939 arbori maturi: "Nu trebuie să fii specialist în domeniu ca să înţelegi că un arbore matur are o coroană de sute de metri cubi, iar unul ornamental, tânăr, are o coroană ce abia depăşeşte un metru cub, ceea ce înseamnă că, pe termen scurt şi mediu, e nevoie de sute de astfel de copăcei plantaţi pentru a echivala impactul suprafeţei foliare distruse". 

Mai mult, USR se îndoieşte că arborii tăiaţi s-au uscat din motive naturale ori pentru că deveniseră "un risc pentru populaţie" şi critică motivaţiile Primăriei pentru tăierea unor copaci, precum dorinţa de a se pune în valoare faţade proaspăt renovate (Piaţa Unirii), uscarea (plopul secular al Annei Marossy, sălciile de pe malurile Crişului, platanii de pe Progresului, arborii din Parcul Bălcescu), pentru că încurcă şantiere (lângă Podul Ladislau şi lângă Podul Dacia) sau "pentru că... fac puf şi înfundă filtrele centralei pe gaz (cazul plopilor de pe Calea Borşului)". 

În finalul mesajului, Departamentul de Comunicare asigură că "USR Bihor se alătură celor care protestează faţă de felul în care Primăria Oradea înţelege să protejeze mediul înconjurător", afirmând că "în condiţiile schimbărilor climatice deosebite pe care le traversăm, în condiţiile şantierelor create de dezvoltarea tot mai accelerată a oraşului, în condiţiile creşterii surselor de poluare din oraş şi din afara acestuia, considerăm că Oradea are nevoie de fiecare palmă de spaţiu verde disponibil, are nevoie de viziune şi strategii de mediu care să îmbunătăţească sănătatea şi calitatea vieţii cetăţenilor săi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Abia aștept un candidat USR pentru Primăria Oradea !?!
Cred că, indiferent de opțiunile electorale ale orădenilor, un candidat cu capul pe umeri de la USR ar fi votat de peste 60% dintre socialiști, democrați, liberali, etc ... alături de baza electorală proprie, de oportuniști, mercenari, amatori sau mediocri prin definiție !?!
Postat 10 August 2019, 08:51 de CrisDumi
un oras gri cu spanzuratori
dlui primar i se pare verde centrul orasuli? arata groaznic, fara copaci, la fel ca parcul Salca! dar spanzuratorile alea pe post de stalpi de cabluri centrale sunt de toata groaza. la fel podul refacut din centru. fara pic de inspiratie si viziblitate a Crisului!
Postat 09 August 2019, 15:26 de roger
avem nu avem habar.....criticam!
Rugam pe cei critici sa ne propuna masuri de igienizare a boschetilor din Oradea, eventual sa o faca personal. Unele zone arata groaznic. Nimeni nu este impotriva copacilor si spatiilor verzi dar neingrijite arata ca o jungla. Recomand urmarierea fotografiilor mai vechi , anii '70 si '80. Si inca una, da buna, cand s-au construit si se construiesc "lacase de cult" intre blocuri, pe fostele spatii verzi si /sau locuri de joaca ale copiilor nu s-a sesizat nimeni????? Ia sa vedem acum, critica cineva, ia masuri cineva????
Postat 09 August 2019, 15:12 de Christa
Serios?
Nu dau doi bani pe USR și nici pe părerile lor! Cei ce au ridicat muia la rang de lozincă politică comportându-se pe stradă ca trupele partidului nazist în Germania interbelică nu au ce să caute în politică și nu vor avea niciodată votul meu!!!
Postat 09 August 2019, 14:40 de Adrian1965
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON