URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2010, 18:01

Ţîrle stabilise regulamentul concursului de manager la Spitalului Judeţean înainte de şedinţa CJ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Ioan Mang l-a acuzat vineri pe Radu Ţirle că a modificat după bunul plac Regulamentul de organizare a concursului pentru postul de manager al Spitalului Judeţean, votat de consilierii judeţeni în şedinţa din 16 august, reprezentanţii Consiliului Judeţean au replicat, spunând că aleşii au votat de fapt un model de regulament introdus pe ordinea de şedinţe de către vicepreşedintele CJ, Alexandru Kiss, în perioada în care Radu Ţîrle se afla în concediu.

Au votat degeaba

Pe deasupra, Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean a precizat că Regulamentul "oficial" fusese deja semnat de Radu Ţîrle înainte şedinţei, deoarece legea îi permite să stabilească prin dispoziţie un astfel de document.

Chiar dacă punctul privind aprobarea modelului de regulament privind organizarea concursului nu a fost scos de pe ordinea de zi, Radu Ţîrle i-a anunţat pe consilierii judeţeni, în deschiderea şedinţei, că a dat deja dispoziţia cu numărul cu numărul 401 din 16.08.2010, prin care reglementează metodologia concursului respectiv, acest lucru fiind notat în procesul verbal al şedinţei.

Purtătorul de cuvânt al CJ scrie că acest lucru este legal, citând articolul 4 din Ordinul Ministrului Sănătăţii numărul 1082/2010, potrivit căruia "regulamentul prevăzut la art. 1 reprezintă un regulament cadru, care poate fi modificat şi completat de către autoritatea administrativ-teritorială, respectiv de către conducerea celorlalte ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, urmând a fi aprobat prin act administrativ emis de acestea".

Ţîrle decide...

În sprijinirea afirmaţiilor, Jacan citează şi un pasaj din Legea 95/2006 care se referă la atribuţiile Consiliului de Administraţie al unui spital. Astfel, "consiliile de administraţie organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii (...) sau al preşedintelui Consiliului Judeţean".

De fapt, întreaga miză a scandalului aceasta este: cine organizează concursul pentru manager, respectiv cine numeşte comisia care dă notele concurenţilor, căci - e de la sine înţeles - cine decide, îşi pune favoritul în funcţie. În vreme ce Ţîrle a numit-o deja pe Carmen Pantiş interimară şi o imboldeşte să candideze la concurs, e clar că pe ea o vrea la şefia Spitalului Judeţean. În schimb, Ioan Mang este încă supărat că Florian Bodog a fost demis şi "îi recomandă" acestuia să se înscrie la concursului a cărui organizări este atât de intens disputată.

Legat de acest aspect, purtătorul de cuvânt al CJ nu a negat faptul că Ţîrle şi-a arogat puterea de decizie. Prin dispoziţia din 16 august, el este cel care numeşte comisia de concurs. Atâta doar că cei de la CJ nu văd nimic abuziv în asta...

În ceea ce priveşte o altă acuzaţie a lui Ioan Mang, cum că printre modificările făcute de Ţîrle la regulament se număra şi eliminarea prevederii prin care candidaţii trebuie să fi absolvit cursuri de management, Jacan face trimitere la articolul 1 al dispoziţiei lui Ţîrle, care stipulează faptul că înscrişii trebuie să "fie absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar".

Citeşte acuzaţiile liderului PSD Bihor în articolul: Mang îl acuză pe Ţîrle că a modificat regulile concursului pentru Spitalul Judeţean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pentru "destepti"
@in vrie (si altii din aceeasi oala)...ai fost prezent la sedinta? stii ce s-a discutat acolo? ai fost in sala? daca NU ciocul mic si joc de glezna...tarle ne crede tampiti pe toti...a ajuns sa faca si fals in acte ca sa-si acopere alte tampenii ilegale pe care le face...nu stiu cat o sa-l mai acopere PNL-ul si UDMR-ul...
Postat 30 August 2010, 00:33 de cinevacuvalva
@albatros. Model de manager de spital bihorean.
I. Ce bine ar fi în Romania, ca marea majoritate a "numiților politic" (manageri, directori, (sub)prefecți, secretari de stat, președinți de agenții, miniștri ș.a.), sa fie la fel de: competenți, profesioniști, avizi de "ciolan" și "pupatori de mâini și picioare, la cine trebuie", ca dr. Virgil Popa, respectiv sa aibă numai "hibe" ca acesta! II. Epoca bolșevicilor (foști activiști/nomenclaturiști PCR), a politrucilor și argaților acestora (indiferent de culoarea politica actuala), care sunt, toată ziua, cu "Bunul Dumnezeu" pe limba, se înghesuie pe la Biserica, dar care: a) promovează mediocritatea, incompetenta și nepotismul; b) distrug destine (profesional, material s.a.), sau chiar și familii; ar trebui sa apună!
Postat 29 August 2010, 11:12 de stefan
@pelican
Popa Virgil este un bun cardiolog, este baza angiografiei(plastiei) oradene, dar nu are mari veleitati de manager.Apoi are 3 mari hibe:este simpatizant liberal, nu este penticostal si nu face parte din Sorbonica, deci nu prea poate fi controlat de mafia universitara.
Postat 28 August 2010, 11:47 de albatros
@Apolitic (!?)
1. Câteva "motive" locale, pentru ca PD-L sa plece de la guvernare: don Pedro; Budau Gelu Mircea; Mocan Calin; Lung Dan Ioan; Hodisan Nicolae; Mircea Matei; Iancu Simona; Bitea jr. s.a. 2. Ref. nominalizare dl. Bodog, la conducerea Spitalului clinic județean: întrebați pe cei care l-au făcut medic de medicina umana, respectiv conferențiar universitar!
Postat 28 August 2010, 11:01 de pelican
Iresponsabilitate politica.
Este nejustificata politic si profesional sustinerea lui Mang pentru specialisti de genul: Bodog, Secosan, Daescu, Simona Iancu. Interesele senatorului Mang sunt de alta natura care, cu siguranta,vor face mult rau social democratilor bihoreni. De altfel, prestatia lui Mang si a echipei Ponta ii obliga pe democrat liberali sa ramana la guvernare. Din pacate, consecintele le suporta cei multi,contribuabilii amarati.
Postat 28 August 2010, 09:56 de Apolitic.
"Invidioșii dlui Mang." Ep. Fratele, baticul și ...bihorenii!
1. Cu PSD la guvernare, mi-as dori și ca Spitalul clinic județean Bihor, sa aibă un manager competent/profesionist, model: dr. Virgil Popa (absolvent de facultate în 1983, ca și dl. Mang!); 2. Epoca managerilor/directorilor, numiți doar pe criteriu ..."politic", model: "uns"&pupat mâini și picioare la cine trebuie", sau/și religios, pe la tot felul de: ”Golden Blitz”-uri (locale/centrale)/biserici, de către tot felul de ”eminente cenușii”/politruci/"argați"/"frați", cu, sau fără ” Ștefan Gheorghiu”/"batic" la CV, ar trebui sa apună! P.S. Pentru unii ca "manga", "stukas": "Multe succesuri!". Servus!
Postat 27 August 2010, 23:28 de pelican
....
... la ce nivel de inteligenta e in PSD-ul local desigur ca nu e unul mai "rasarit" decat manga asta! asa partid asa conducator!
Postat 27 August 2010, 20:06 de manga
in vrie
Cam atata si cu Mang. De cand s-a bagat in politica, numai prostii, inventii, populisme si tampenii vin dinspre el. Mai e cineva care se asteapta la ceva bun de la comunistu asta capitalist de ocazie?
Postat 27 August 2010, 19:01 de stukas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON