URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2014, 19:07

Şefii deconcentratelor au dat seama în faţa primarilor şi cetăţenilor a 12 localităţi din zona Salonta (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop a condus joi şedinţa Colegiului Prefectural, adică a structurii informale alcătuite din şefii serviciilor deconcentrate în teritoriu ale Guvernului, chiar "în teritoriu", la Salonta, unde primarii şi cetăţeni din 12 comune din această zonă au putut afla direct de la sursă noutăţi legislative şi au putut pune întrebări cu privire la problemele pe care le au.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat rapoartele de activitate ale Agenţiei Judeţene pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale şi Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, directorii acestora, Felix Cozma şi Florian Pavel, informându-i pe cei prezenţi cu privire la ajutoarele pentru încălzire ce se acordă în iarna 2014-2015, respectiv subvenţiile pentru agricultori în următorul an agricol, fie că este vorba despre subvenţiile pe suprafeţe, fie despre cele pe efectivele de animale ori tipuri de îndeletniciri în acest domeniu ori pentru achiziţia de motorină.

Nişte ţărani...

Cel mai mare interes din partea localnicilor a vizat subvenţiile din agricultură. Astfel, în condiţiile în care anul trecut a intrat în vigoare o nouă lege a păşunilor, care obligă primăriile să dea în concesiune păşunile către asociaţiile crescătorilor de animale, primarul comunei Mădăras, Alexandru Tiurbe (foto), a vrut să afle de la şeful APIA Bihor ce anume se întâmplă în situaţia în care nu reuşeşte să închirieze nimănui cele 70 de hectare de păşune.

Alexandru_Tiurbe-primar_Madaras.jpg"Până acum primăria primea subvenţie pentru îngrijirea păşunilor, dacă le dăm în concesiune primesc asociaţiile, dar ce se întâmplă dacă avem păşuni pe care nu vrea nimeni să le ia, cine primeşte subvenţiile şi cine îngrijeşte păşunile?", a întrebat edilul din Mădăras, chestiunea "încuindu-l" pe şeful APIA din simplul motiv că legiuitorul nu a luat în calcul o asemenea variantă. "O să găsim o soluţie până la 1 martie", a spus Florian Pavel.

O altă întrebare a adresat primarul Tiurbe şefului Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, de la care a vrut să afle dacă edilii vor mai putea emite certificate de producător pentru micii fermieri şi din primăvara anului viitor, în condiţiile în care legislaţia în acest domeniu a fost modificată, dar incomplet, astfel încât nu este clar dacă primarii vor mai putea sau nu să vizeze certificatele de producător vechi şi după cele 180 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Răspunsul lui Hodişan a fost negativ.

Tot întrebări din domeniu a avut şi primarul din Cociuba Mare, Marius Sferle, care a dorit să ştie în ce fel se vor acorda de anul viitor subvenţiile pentru motorina folosită în agricultură. Şi de această dată, însă, şeful APIA Bihor, Florian Pavel, a fost nevoit să admită că actualul cadru legal nu poate oferi soluţii pe termen mediu, urmând ca forurile centrale să lămurească problema în primăvara anului viitor.

Drumurile Salontei

Primarul oraşului Salonta, Torok Laszlo, a profitat şi el de prezenţa prefectului şi a directorilor de deconcentrate, concentrându-şi însă intervenţiile asupra stării drumurilor din zonă. Astfel, Torok a vrut să ştie dacă proiectul şoselei de centură a oraşului va rămâne inclus în Master Planul General de Transport al României pe perioada 2014-2020, la fel ca şi drumul expres dintre Oradea şi Arad.

De asemenea, primarul a amintit că de mai bine de zece ani nu este reabilitat podeţul de la Homorog pe DN 79 Oradea-Arad, deşi firma Astaldi a finalizat lucrarea de reabilitare a şoselei, astfel că prefectul a fost nevoit să precizeze că, în ciuda acestui fapt, drumul reabilitat nu a fost încă recepţionat de CNADNR, astfel că nu e clar nici când va fi reabilitat podeţul, nici când vor putea fi executate alte lucrări mai mici, ca de pildă toaletarea vegetaţiei de pe marginile şoselei.

Tot cu privire la drumuri, primarul Salontei a informat că în pofida riscului de accidente şi a faptului că efectiv se produc două-trei accidente în fiecare an, DN 79B dinspre Salonta spre punctul de trecere a frontierei cu Ungaria nu este semaforizat în zona căii ferate. "Problema este de competenţa nu a CNADNR, ci a CFR", a precizat prefectul, promiţând că va face demersuri pentru rezolvarea chestiunii.

În final, primarul Salontei a pus degetul şi pe altă rană: proasta salarizare a funcţionarilor publici, fapt ce face ca administraţia locală să nu poată angaja specialişti. "Nu este normal ca un funcţionar să aibă salariu de 6-7 milioane lei, o treime, de exemplu, din salariul unui muncitor necalificat de la fabricile din Parcul Industrial al oraşului", a explicat Torok, sugerându-i prefectului să ridice problema la nivel de Guvern.

În fine, edilul a cerut şi micşorarea suprafeţei de teren extravilan din patrimoniul oraşului inclusă în situl Natura 2000, deoarece "oraşul are nevoie de terenuri pentru a se putea dezvolta". "Problema este că în perioada 2008-2011, când s-au delimitat siturile Natura 2000, acest lucru s-a făcut din birou, nimeni nu a consultat primarii", a recunoscut Sanda Mercea, şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Va urma

Una peste alta, la fel ca reuniunea din vară desfăşurată la Ţeţchea, convocarea Colegiului Prefectural la Salonta a dovedit că ideea prefectului Claudiu Pop este cât se poate de benefică, atât pentru că şefii serviciilor deconcentrate află care este realitatea "la firul ierbii" după ce sunt obligaţi să iasă din birouri, dar mai ales şi pentru că, aduse mai aproape de cetăţean, instituţiile sunt obligate să răspundă întrebărilor pe care acesta le formulează, ca şi reprezentanţilor administraţiilor locale.

De altfel, prefectul a promis că va continua şi în 2015 desfăşurarea reuniunilor Colegiului Prefectural în oraşele sau comunele mari din judeţ, având drept criteriu împărţirea pe judecătorii a teritoriului Bihorului, adică în zonele Aleşd, Salonta, Marghita, Beiuş şi Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
REPLICA
Din toata adunarea acesta se observa ca directori deconcentratelor sunt de la PSD si PC si sub ocrotirea prefectului Claudiu Pop vechi simpatizant PSD s-a facut acesta adunare pentru linistirea spiritelor in PSD care cer schimbarea in partid in PSD Bihor.Agricultura este de baza in colegiul deputatial 6 Salonta -Tinca al deputatului PSD Ioan Sorin Roman dar cu oameni `Incompetenti , Incoerenti, indolenti , impotenti din PSD asemeni directorului APIA domnul Pavel Florian , AGRICULTURA se distruge, cu raspunsuri ca ` o sa gasim o solutie pana in 1 Martie` NU a rezolvat nimic si nici NU va rezolva! Ca poate pana in 1 Martie 2015 se pensioneaza si va arunca responsabilitatea pe urmatorul director APIA RUSINE!RUSINE!RUSINE! Bine ca si-a rezolvat fiului euro parlamentar (...) accesarea fondurilor UE masura 112 instalarea tinerilor fermieri un fond de 40 000 euro cu care si-a platit candidatura de europarlamentar pe lista. Acesta este opinia lui Romanul_Simplu
Postat 19 Decembrie 2014, 07:07 de Romanul_Simplu
S-au adunat boi şi au plecat vacă ... de lămuriţi !!!
Tiurbe Dan, că Alexandru e prea complicat, ştie ce nu ştie toată directorimea cu prefectul în frunte ... că poate face, dacă-şi pune mintea, o asociaţie de producători în 3 zile !!!
Postat 18 Decembrie 2014, 21:07 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON