URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2019, 09:43

Ceremonie inedită în Bihor. Cavalerii vinului s-au reunit la Diosig pentru a primi noi membri (FOTO / VIDEO)

Aproximativ 100 de persoane din ţară şi din străinătate au luat parte, sâmbătă, la o ceremonie inedită în Diosig. Cavalerii Ordinului European al Cavalerilor Vinului - Legatul Valea Ierului - au primit în rândul lor 10 noi membri şi au avansat în grad alţi patru.

Ceremonia a început de dimineaţă, cu o paradă cu fanfară şi majorete, de la şcoala din sat şi până la biserica reformată.

"Nu primim în ordin decât candidaţi care au vie, care produc vin. În momentul de faţă sunt 10 candidaţi noi şi 4 care avansează de la gradul de Hospes la gradul de Consilarius. Avansarea în grad e rodul muncii depuse în promovarea vinului şi a vinului bun, iar Ordinul european are o deviză foarte interesantă - dacă ai putut să treci de ură şi încerci să faci ceva pentru oameni, înseamnă că meriţi să fii cavaler. Aceşti oameni tocmai asta fac", a explicat Rittner Tibor, eques de vino, lider al Legatului nr. 1 Valea Ierului, parte din acest ordin.

Legatul nr. 1 Valea Ierului numără în prezent 47 de membri, dintre care peste 85% sunt bihoreni.

"Bihor e o enclavă regională în ce priveşte producţia de vin şi este definită, mai ales partea din nord, ca fiind o zonă favorabilă producerii vinurilor. Apreciem în primul rând micii producători care-şi desfăşoară activitatea în această zonă, apreciem favorabil concursurile locale dintre producătorii de vin şi care contribuie astfel la promovarea vinurilor pe care le fac", a declarat Marius Farmazon, proconsul pentru România al ordinului din Europa.

Ceremonia a continuat la biserică, unde, în prezenţa prietenilor şi a familiei, cei 10 membri nou-veniţi - László Bara, József Helmeczi, András Juhasz, Attila Miklós Árpád, Zoltán Papp, Alexandru Pusztai, László Zoltán Szallós, Attila Török, Jácint Zatykó, Ioan Petrica - au primit noile însemne şi au depus jurământul. Între cei patru avansaţi în grad s-a numărat şi Békési Csaba, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă Bihor. Alături de el, au mai fost avansați Ioan Jugrestan, Gergely János Adam și Zoltan Lorand Olah.

Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OECV) - Ordo Equestris Vini Europae este o organizaţie culturală internaţională, prezentă în 28 de ţări, care numără peste 5.000 de membri, personalităţi ale vieţii culturale, economice şi sociale europene, din care aproximativ 400 din România. Practic, ordinul reuneşte producători de vin preocupaţi de ajutorarea semenilor, dar şi de promovarea vinului de calitate.

"Frăţia îşi revendică tradiţia din ordinele cavalereşti medievale, în special din cea a Ordinului Sfântului Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 și 1468, preluând de la acestea principiile de bază ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea şi morala creştină", arată site-ul organizaţiei.

Senatul cavaleresc, condus de doi consuli, reprezintă comitetul de conducere al întregii caste a cavalerilor şi îşi are sediul în locul de înfiinţare al Ordinului, în oraşul liber Eisenstadt din Austria. Structurile naţionale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, având ca subdiviziuni legatele şi scaunele cavalereşti.

Ordinul se implică şi în proiecte caritabile, având ca moto: "Abia după ce ai învins invidia şi incepi să te implicit pentru alţii, devii cu adevărat un om nobil".

Printre participanţii la evenimentul de sâmbătă s-a numărat şi Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Republicii Slovace în România.

De precizat că ceremonia s-a ținut în aceeași zi în care la Diosig a fost Festivalul Gastro şi de Vin "Bakator". Cele două evenimente nu au avut, însă, legătură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
zeu
cavalerii prostiei .
Postat 02 Iunie 2019, 15:45 de oradea
DIN PACATE....
DIN PACATE, 99% din aceste vinuri (cele care se comercializeaza) nu au vazut struguri nici in poze. Daca a ajuns si Rittner mare cavaler de vin....clar ca aceste licori sunt produde din apa de la robinet cu cateva pastile....
Postat 02 Iunie 2019, 12:32 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON