URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2021, 14:35

Tu numa' mâncă!

Tu numa' mâncă! foto: HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a terminat Campionatul European Întârziat de Fotbal, cel cu autogoluri multe şi cu mari surprize, şi încă n-am scăpat de o imagine înţepenită straşnic în memorie în timpul unui meci - o reclamă afişată pe panourile LED de la marginea terenului care spunea: "Just eat!" (Doar mănâncă!). Un mesaj publicitar al companiei olandeze Takeaway.com plin de bune intenţii şi serviabilitate (alţii gătesc mâncarea, noi ţi-o aducem, tu doar trebuie s-o mănânci, după ce o plăteşti), care mi-a provocat nişte fiori şi o urmă de zâmbet amar.

În filmul Matrix, milioane de umanoizi sunt cultivaţi în recipiente de sticlă ca nişte sarcofage hi-tech, sunt hrăniţi prin tuburi de plastic şi au creierele ocupate cu realitatea virtuală, în vreme ce prin alte tuburi li se extrage energia necesară roboţilor conduşi de inteligenţa artificială care stăpâneşte lumea. O exagerare science-fiction care seamănă cam mult cu ceea ce facem noi acum – stăm în casele noastre hi-tech, ne hrănim şi ne hidratăm din recipiente de plastic, privim la ecrane de sticlă pe care ni se proiectează o realitate tot mai virtuală, în vreme ce lumea e condusă de maşini. De maşinile de făcut bani.

Să fi ajuns deja omenirea faza în care nu i se mai cere nimic altceva decât să stea pe canapea şi să mănânce? Să nu mai gândească singură, să nu mai acţioneze, să nu se mai ridice, să nu se mai revolte, să nu mai trăiască? Nu ne interzice nimeni, dar totuşi, e atât de comod să nu mai facem toate astea! Stăm în fotoliu, ne hrănim mai degrabă poftele decât foamea, ne uităm la TV şi ne inundăm creierele cu vieţile altora, reale sau imaginate, în vreme ce fugim de propria realitate.

Consumerismul generalizat din lumea mare permite deja campaniilor de marketing să ajungă la public cu mesajele publicitare atât de mult subţiate, încât să aibă curajul să ne spună doar atât: "Just eat!". Mai demult, competiţiile sportive şi sportivii erau sponsorizaţi de sloganuri de genul "Just do it!", care îndemnau la acţiune, la mişcare, la curaj, chiar la eroism. Acum tonul pare să se fi schimbat – să stai cuminte şi să plăteşti pentru ceea ce ţi se aduce în faţa uşii este suficient.

Lumea se schimbă repede, iar pandemia a accelerat enorm aceste schimbări. Gândiţi-vă că ditamai Campionatul European de Fotbal a avut ca sponsor principal o reţea de socializare chineză întemeiată abia în 2016, cu doar 5 ani înainte de competiţie! Mâncatul la domiciliu a adus creşteri atât de spectaculoase ale veniturilor, încât o companie de food delivery îşi permite să sponsorizeze masiv o competiţie europeană. Toate acestea şi multe altele au devenit posibile doar pentru că noi stăm acasă şi mâncăm cuminţi pe canapea în timp ce ne uităm la ecrane luminoase. Iar anul 2199, anul în care se desfăşoară acţiunea din Matrix, se apropie. Cam înspăimântător!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON