URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2020, 16:14

Primăria Oradea organizează concurs internaţional de idei pentru amenajarea Pieţei Independenţei (FOTO)

Primăria Oradea organizează concurs internaţional de idei pentru amenajarea Pieţei Independenţei (FOTO) Exemplu de amenajare inedită a unei pieţe publice, prezentat, miercuri, de reprezentanţii Primăriei Oradea

Primăria Oradea organizează concurs internaţional de idei pentru amenajarea Pieţei Independenţei, inclusiv spaţiul de deasupra parcării subterane. Municipalitatea îşi doreşte transformarea zonei într-un punct de atracţie pentru oraş în care să poată fi organizate inclusiv evenimente cultural – artistice.

"Vrem un proiect de calitate..."

"Vrem să rezulte un proiect de foarte bună calitate şi vrem ca acest spaţiu, dincolo de valorile lui utilitare, să fie un punct de atracţie pentru oraş şi un alt loc în care orădenii şi turiştii să se simtă bine. Acolo se vor putea organiza tot felul de activităţi cultural-artistice", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primăria îşi doreşte amenajarea Pieţei Independenţei după un proiect care să personalizeze şi să pună în valoare amplasamentul, lucru ilustrat în conferinţa de presă, strict ca exemplu, cu imagini similare din lume (fotografiile din text).

Proiectul se anunţă cu atât mai complex cu cât concurenţii trebuie să pună în valoare un perimetru valoros care cuprinde elemente puternice începând de la malul Crişului Repede şi Piaţa Unirii la statuia poetului Mihai Eminescu, Palatul Vulturul Negru şi sinagoga Zion.

Concurs internaţional şi online

Concursul de idei va fi derulat prin intermediul Instituţiei Arhitectului Şef din cadrul Primăriei şi a filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România şi se desfăşura exclusiv online.

"Vom face demersuri prin intermediul asociaţiilor profesionale ale arhitecţilor ca un număr cât mai mare de specialişti să participe la acest concurs. Tema de concurs va fi şi în limba engleză, iar proiectele se vor putea depune inclusiv în engleză", a spus viceprimarul Mălan (foto).

Concurenţii îşi vor putea depune proiectele online prin intermediul unei server secretizat, iar membrii comisiei vor face jurizarea tot prin internet. Conform directorului Instituției Arhitectului Șef, juriul concursului va fi format din reprezentanții Primăriei Oradea, precum și profesori și arhitecți cunoscuți din România și din alte țări.

Pentru a atrage cât mai mulţi arhitecţi, municipalitatea va oferi trei premii motivante, iar câştigătorul va avea şansa de a-şi vedea proiectul pus în operă.

Concursul va fi lansat pe data de 27 mai, iar data limită de primire a proiectelor va fi de 6 iulie. Jurizarea va începe a doua zi, iar câştigătorul va fi anunţat pe data de 9 iulie. Concurenţii vor putea formula contestaţii până pe 13 iulie, urmând ca pe 15 iulie municipalitatea organizeze o expoziţie virtuală cu proiectul câştigător şi lucrările înscrise în concurs.

Cel mai probabil, lucrările de amenajare a zonei vor începe în toamnă cu termen de predare în cursul anului 2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
felicitari pentru acceptarea propunerilor noastre legate de dezvoltarea orasului. avem nevoie de valoare in tot ceea ce se construieste!
incredibil, dar adevarat. felicitari pentru inspiratia de a apela la specialisti din mediul international. in urma cu cateva luni am scris in comentarii necesitatea extinderii propunerilor si solutiilor de modernizare a orasului. foarte important ar fi ca juriul care va decide castigatorii sa aiba educatia necesara si inteligenta rafinata de a alege lucrari cu adevarat de valoare pentru oras.
Postat 20 Mai 2020, 21:03 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON