URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2021, 09:57

Oradea în doliu: Numărul de decese înregistrate în oraş pe fondul pandemiei de Covid-19 a explodat în octombrie, depăşind pierderile din timpul războiului (FOTO)

Oradea în doliu: Numărul de decese înregistrate în oraş pe fondul pandemiei de Covid-19 a explodat în octombrie, depăşind pierderile din timpul războiului (FOTO) ULTIMUL DRUM. Groparii cimitirului municipal încep să sape dimineaţa în jurul orei 8, pentru că după ora 10 încep primele înmormântări. Într-o singură lună, numărul de gropi s-a dublat, la o medie de 12 pe zi, limitată de capacitatea capelelor. "E greu, dar te obişnuieşti. Sunt foarte mulţi morţi. Mai ales mulţi bătrâni...", spune un gropar între două lovituri de târnăcop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifrele sunt şocante. La nivel de an, dispare echivalentul populaţiei oraşelor Nucet şi Vaşcău la un loc, pe lună dispare un sat cam ca Damiş, iar zilnic cam o scară de bloc cu patru etaje. Numărul deceselor înregistrate în luna octombrie în Oradea, pe fondul pandemiei de Covid-19, a explodat la circa 600.

"Luna trecută au fost oficiate în cimitirul municipal 217 înmormântări, dublu faţă de obicei. N-au mai fost atâtea din timpul războiului", spune Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, care administrează cimitirul orădean.

Aritmetica morţii

 şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Oradea, Gheorghe SeicaCel de-al patrulea val al pandemiei de Covid-19 mătură Oradea, lăsând în urmă ravagii. Începând din octombrie, paginile reţelelor de socializare s-au umplut de candele şi condoleanţe, firmele de pompe s-au confruntat cu o dublare a comenzilor, iar administraţia cimitirului s-a văzut în imposibilitatea de a mai face faţă solicitărilor. "Recordul absolut s-a înregistrat pe 18 octombrie, într-o zi de luni, când în Oradea s-au înregistrat 49 de decese", spune şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Oradea, Gheorghe Seica (foto).

Luna trecută, în Oradea s-au înregistrat circa 600 de decese. "Dacă acest ritm se menţine, până la sfârşitul anului se vor înregistra peste 5.000 de decese, în condiţiile în care anul trecut, având în vedere pandemia, numărul lor a crescut la 4.061, faţă de doar 3.360 în 2019", zice Seica.

"Cu frigiderele pline..."

Firmele de pompe funebre au de lucru mai mult ca oricând. "Toate firmele sunt cu frigiderele pline de decedaţi. Numărul înmormântărilor s-a triplat, cine avea 4 pe zi astăzi are 12", spune angajatul unei firme de profil.

Toamna aceasta închide ochii o generaţie. "În 80% dintre cazuri e vorba de persoane de 70 de ani şi peste, dar treptat media de vârstă începe să scadă, spre cei născuţi în anii ʼ70 - ʼ80", spune orădeanul. O treime dintre răposaţi au scris în acte "Covid". "Oamenii nu merg la doctor ca să nu ia Covid-19 sau pentru că acesta e ocupat cu cei în stare gravă şi ajung să moară cu zile", crede acesta.

Conform evidenţelor, peste jumătate dintre morţii înregistraţi în Oradea sunt înmormântaţi în localităţile de domiciliu din Bihor sau în judeţele învecinate. "La ţară o înmormântare se ţine şi acum după trei zile, ca tot timpul, dar în Oradea aştepţi şi de trei ori mai mult", spune angajatul.

12 zile de aşteptare

directorul ADP Oradea, Liviu Andrica La jumătatea lui octombrie, înmormântările în cimitirul municipal ajunseseră să fie programate peste 12 zile. Cum aparţinătorii nu au nicio vină, conducerea ADP a hotărât ca familiile să plătească taxa de 100 lei pe zi doar pentru primele trei. "Scutirea se aplică din 1 octombrie, când a izbucnit cel de-al patrulea val al pandemiei", spune directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Miercurea trecută, cele 22 de module de frig din subsolul capelei municipale erau toate ocupate.

"Preluăm doar decedaţii programaţi la înmormântare, pe cum se eliberează câte un loc în urma înmormântării", zice directorul. ADP va cumpăra în viitor încă 10 module de frig pentru a-şi mări capacitatea de stocare, chiar dacă pandemia va intra pe o pantă descendentă. "Ca să fim pregătiţi...", zice Andrica.

Se sapă pe rupte!

Pentru a scurta timpul de aşteptare, conducerea ADP a mutat angajaţi din pieţe la săpat de gropi şi a angajat gropari oferind, ca unui inginer, salarii de 3.000 lei net lunar. "Norma este o groapă de 3 metri cubi pe zi", explică directorul.

Săpatul se face manual, în pământ ca betonul. Excavatorul nu poate intra printre morminte. "E greu, dar te obişnuieşti. Până la 10 sapi mormântul, apoi mergi cu băieţii la lăsat morţii în groapă şi acoperit cu pământ", povesteşte, simplu, un gropar.

Săptămâna trecută, timpul de aşteptare scăzuse la 6 zile, pentru că administraţia cimitirului a deschis noi parcele în care se poate săpa mecanizat.

"Luna viitoare ne vine încă un utilaj, aşa că ritmul se va accelera", zice Andrica.

Noile parcele vor prelungi "viaţa" cimitirului municipal cu 10 ani, mai ales că ADP construieşte deja un columbar cu 336 de locuri pentru urnele decedaţilor incineraţi. "Columbarul va mai reduce din presiunea pusă pe locurile de veci", crede directorul.

În plus, conducerea ADP a decis construirea unei capele noi lângă parcelele acum înfiinţate (foto jos), pentru a creşte numărul înmormântărilor, şi transmiterea online a tuturor slujbelor oficiate în cimitir, pentru a reduce numărul participanţilor şi a limita transmisia coronavirusului. Poate aşa orădenii vor reuşi să ţină moartea mai la distanţă...

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Care război?
"Comentariu contine cuvinte interzise" ... așa zice Bihoreanul, când am întrebat "care pe care", legat de la răzbelul româno-român de la 2014 încoace.
Postat 08 Noiembrie 2021, 14:22 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON