URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2021, 09:43

O țară condusă de proști

O țară condusă de proști foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă mai aveaţi dubii că bravii noştri conducători pot strânge împreună un coeficient de inteligenţă subunitar, acum avem dovezi care demonstrează acest lucru. Să vă dau un exemplu. Preşedintele Iohannis, flăcăul acela arătos aflat într-o veşnică vacanţă, a promulgat o lege prin care se stipulează obligativitatea montării de repartitoare pe calorifere.

Evident, de câte ori apar astfel de decizii controversate, aleşii neamului se apără spunând că de fapt UE le-a cerut asta, de parcă Uniunea Europeană ne obligă să fim proşti sau hoţi. Legea a fost ticluită, de fapt, de nişte habarnişti aterizaţi în Parlament prin contribuţiile aduse partidelor sau şefilor de filiale.

Experienţa anterioară, cea care a şi făcut ca obligativitatea acestor repartitoare să fie desfiinţată, a arătat că românul, incapabil să trăiască în condomeniu, compromite total echilibrul termic al blocului în care locuieşte. Unii, supravieţuitori ai durului regim ceauşist, au închis complet robinetele de încălzire şi s-au limitat la căldura ce venea de la vecini. Aşa au scăpat de costuri, pe care le-au plătit vecinii, ca proştii. În Occident, dacă ai închis robinetul, se reduce agentul termic cu maximum 30% din consum, tocmai pentru că e incorect să te încălzeşti pe banii vecinilor.

Trebuie să fii tare bătut în cap să te chinuieşti să montezi milioane de repartitoare pe care apoi o ciurdă de amploaiaţi să le citească, în loc să faci o distribuţie a agentului termic pe orizontală şi fiecare apartament să aibă un singur contor.

Dacă aleşii noştri au mari interese să îngraşe firmele care montează repartitoare, mai bine să o spună deschis: dăm fiecare familie 5 lei, căci şi aşa mulţi milogi am ajutat noi la viaţa noastră, dar să ne lase în pace, fiindcă oricum vine o iarnă cu preţuri uriaşe la încălzire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@marius_ro
Pe scara istoriei,omul e culmea evolutiei. Sau a creatiei,ad libidum.Iar omul e o fiinta energofaga,ii place mincarea buna,bautura si caldura la picioare.Vorbim de astia din ultimii 10.000 ani.Are un termostat setat pe 37 grade, si cedeaza caldura in permanenta.Odata cu caldura,excreta.Daca ne raportam la reptile,acestea au singe rece si sunt dependente de caldura soarelui. Performante mecanice au si ele si sunt mult mai eficiente energetic. Facind paralela cu animalul homo sapiens,inteligenta l-a dus in faza in care sa-si traga un exoschelet, sub denumirea comuna de casa, sau apartament, container, rulota, whatever...Care desigur va respecta proiectul original,exoterm. Adica va pierde caldura, si odata cu caldura, produse de excretie. De aia e bine sa aerisesti iarna,iti pui termopane cu microventilatie (aidoma timplariei vechi de lemn, imperfecte,cu autoventilatie by design) si folosesti materiale permeabile la vapori. Nu e nimic mai frumos si sanatos iarna,pe ger, decit un geam oscilobatat peste un calorifer bine incalzit. Desigur, luam in calcul si varianta unei camere incalzite la 18 grade, termopane aburite for-ever, polistiren obligatoriu. Un fel de homo cavernus, green & full eco...cu repartitoare
Postat 06 August 2021, 00:34 de excalibur
@excalibur
Sa-nteleg ca reptilienii si elita mondiala (evident impreuna cu Johannis) comploteaza impotriva saracilor ca sa moara iarna de frig, prin obligativitatea instalarii contoarelor. De aia e sigla lui Bill Gates pe calorifere?! Glumesc, nu va puneti sa demontati caloriferele :). Cum ziceai si tu, "jos comunismul de la bloc". Asa este, nu e corect ca vecinu sa plateasca in plus daca el vrea 20 de grade in casa, si eu vreo 28 (sau invers). Si nu e corect ca el sa deschida geamul cu caloriferele pornite, ca oricum o sa se imparta cheltuiala la toti. Nu mai traim in comunism, nu cred ca ar trebui sa impartim cheltuielile in mod egal atunci cand unii consuma mai mult si altii mai putin.
Postat 05 August 2021, 14:51 de marius_ro
Vin vremuri grele...pentru saraci
Repartitoarele sunt primul pas.Scopul adevarat este ca saracii sa nu mai consume ,sau sa consume atit cit sa nu inghete,si sa poata totusi presta pe plantatiile celor binecuvintati. Iata aici care e target-ul confortului omului nou,varuia i s-a scumpit apa,curentul,combustibilul: [ https://www.ferroli.com/ro/news/care-este-temperatura-optima-in-spatiul-de-locuit-si-cum-o-mentii ]. Temperatura ideala pe durata zilei, in timpul anotimpului rece / Camera de zi: 19 - 22°C /Camera de dormit: 16 - 18°C /Baie: 22 - 24°C /Beci/subsol: 6°C. In concluzie,se recomanda bai cit mai mici,dotate cu paturi supraetajate. Pentru ca numai astfel protejam planeta si asiguram ca 10% din populatia planetei sa detina 90% din resurse. Jos comunismul de la bloc!
Postat 05 August 2021, 13:34 de excalibur
Prosti si harnici !
Si asa toti vom plati frigul ! Ca acum platim doar unii !
Postat 05 August 2021, 08:24 de GORON
P.S:
Nu stiu cum e in occident, or fi aia mai prosti si au "robinet" simplu (ceea ce m-ar mira), dar la noi se foloseste termostatat, care deschide auomat atunci cand temperatura din incapere scade sub tempratura setata, si se inchide automat cand temperatura urca peste cea setata. Dar probabil autorul nu stie asta, fiind obisnuit cu "las ca se imparte", si, cum ziceam in postarea anterioara, le lasa deschise la maxim chiar si cand afara sunt 20 de grade.
Postat 05 August 2021, 01:33 de marius_ro
oi fi eu prost dar...
Nu-nteleg logica autorului, cu distributia agentului termic pe orizontala. Unesti toate coloanele intr-una singura si pui un repartitor? Revenind la subiect, sunt "posesor" de repartitoare de ani buni. Inaninte de repartitoare, aveam vecini (si mai cunosc cateva persoane) care nu se sinchiseau sa opreasca caloriferele cand se incalzea peste zona de confort, si preferau sa deschida geamul. Asta cu caloriferele deschise la maxim. Motivul? "La fel face si vecinu'", "Ce-are?" sau "Nu se simte la intretinere" (ca doar risipa se impartea la tot blocul, nu-i dadea doar din buzunarul lui. Si parca altfel iti vine sa fii comod pe spatele altora, cand stii ca dai a 50-a parte din risipa (daca stai intr-un bloc mare), decat daca stii ca ii dai doar in buzunarul tau. Ceea ce multi dintre cei "anti repartitoare" nu realizeaza, e ca nu sunt doar ei singurii care fac magarii de genul, si toata pierderea generata de toti vecinii insumeaza cateva sute de lei pe apartament. Ne place sau nu, au venit vremurile in care agentul termic nu mai e subventionat de stat, astfel ca fiecare trebuie sa suporte confortul termic din propriul buzunar. Eu personal n-as mai trece niciodata pe sistemul fara contoare pentru motivul mai sus mentionat: mentalitatea romanului, care nu stie sa se abtina de la risipa decat atunci cand il arde la buzunar. Si risipa aia care iese pe geam nu e platita din buzunarul lui, ci a tuturor vecinilor, fie ca le place sau nu.
Postat 05 August 2021, 01:30 de marius_ro
Ar fi...
...impotriva naturii lucrurilor ca intr-o tara condusa de prosti, alesi de...cetateni, sa existe componenta socila de excelenta, iar un argument in acest sens este presa de toate jenurile din Romania, slujita de jurnalisti de foarte slaba factura.
Postat 04 August 2021, 21:45 de marginan
O țară condusă de proști
Abia acum v-ați dat seama? Atunci sunteți ca ei.
Postat 04 August 2021, 16:18 de DaNu
Mintea romanului de pe urma
"O țară condusă de proști" ...sa fie un efect secundar al vindecarii sau al vaccinarii ? Daca fenomenul va contamina si pe gladiatorul cris abrudan, chiar ca avem o problema.Recte, noi pe cine (mai) votam ?
Postat 04 August 2021, 13:04 de excalibur
S-a trezit Chirilă din programul "bani de la partid" în cel de "austeritate".
Oriunde pe planetă unde conduc "liberalii de dreapta" (adică un fel de anus contra naturii), oamenii își dau seama că numai gura e de ei, sunt habarniști și oportuniști. Nu e pe toată planeta așa ceva, pentru că liberalismul e de centru-stânga, de regulă prin ideologie și doctrina abordată. Prostia e alta, Chirilă. Că unii vor ceva absurd, la care s-a renunțat din nevoia logicii, iar alții de pe margine cred că se poate altfel decât e acum. Păi, cum ai vrea tu să pui contor de termie pe apartament, când conductăraia e pe verticală și nu se poate orizontaliza?
Postat 04 August 2021, 10:15 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON