URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2021, 08:01

Căldură cu măsură: Proprietarii de apartamente din Oradea, obligaţi prin lege să îşi monteze repartitoare pe calorifere 

Căldură cu măsură: Proprietarii de apartamente din Oradea, obligaţi prin lege să îşi monteze repartitoare pe calorifere  MAREA (DE)MONTARE. "La toate asociaţiile pe care le-am administrat, oamenii abia au aşteptat să scape de repartitoare. Toate asociaţiile le-au scos. Proprietarii n-o să vrea să pună altele!", spune administratorul a 18 asociaţii de proprietari, Cristian Ile (credit foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la sfârşitul anului, tot românul de la bloc va trebui să aibă individualizat consumul de energie termică, la nivel de apartament! 

O lege adoptată săptămâna trecută prevede sancţiuni usturătoare, de până la 1.000 lei, cât două facturi de iarnă grea, pentru cei care nu se conformează. "Oamenii sunt păţiţi şi nu mai vor să audă de repartitoare. Până nu se vor da primele amenzi nu îşi va monta nimeni", prevede un administrator de asociaţii de proprietari.

"Plăteşti cât consumi"

Obligativitatea montării contoarelor sau a repartitoarelor de costuri pe caloriferele din blocurile de locuinţe a fost impusă încă de acum 15 ani, prin Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Prevederea a fost preluată ulterior în Legea 121/2014 privind eficienţa energetică şi chiar a avut ca termen de ducere la îndeplinire sfârşitul anului 2016. 

Dar fără succes! Astăzi, mai puţin de jumătate dintre apartamentele din România sunt contorizate. Ca urmare, Legea 196/2021 promulgată săptămâna trecută de preşedintele Klaus Johannis prevede un nou termen limită, pentru 31 decembrie 2021, dar şi sancţiuni de 500 - 1.000 lei pentru cei care nu se conformează. 

În contrapartidă, normativul interzice sistarea furnizării de agent termic primar pe timp de iarnă şi promite o reducere cu 5% a TVA pentru energia termică furnizată populaţiei la 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

"Este imposibil!"

Termenul este însă nerealist. "În Oradea sunt 68.000 de apartamente la bloc. Dintre acestea, cam 6.000, construite recent, au contoare, iar cam 8.000, mai vechi, au repartitoare de costuri. Este imposibil să se monteze peste 180.000 de repartitoare până la sfârşitul anului", avertizează directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

În plus, cererea mare de dispozitive va bulversa piaţa. "Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen aşa scurt să se realizeze o lucrare aşa amplă. Nici nu ar fi sănătos. Când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate, preţurile ar exploda", avertizează preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Specialiştii apreciază costurile cu robinetul termostatat folosit pentru oprirea agentului termic şi repartitorul de cost care măsoară consumul propriu la 100 - 150 lei pe cameră, în funcţie de numărul de calorifere. "Nu e un efort foarte mare. În Oradea, ISTA şi Smart Eco Plus acceptă inclusiv plata în rate, odată cu cei 20 lei/lună pentru citirea şi repartizarea consumului", spune Cristian Ile, administratorul a 18 asociaţii de proprietari.

Anti-repartitoare...

Astăzi, orădenii renunţă la repartitoare. "Oamenii au observat că dacă închideau şi stăteau în frig economiseau cel mult 200 lei într-o iarnă", spune Ile. 

În plus, închiderea caloriferelor provoacă probleme. "Blocurile nu sunt izolate termic. Dacă vecinul îşi închide caloriferul, pereţii tăi se răcesc, în spatele mobilei apare condensul şi vei consuma mai multe gigacalorii ca să ai acelaşi confort termic", explică directorul societăţii de administrare imobiliară Bioframe, Cristian Lucaci (foto).

Acesta dă ca exemplu două apartamente cu două camere din acelaşi bloc tip PB din strada Apateului. "Proprietarul apartamentului cu repartitoare şi-a închis caloriferele şi a plătit pe încălzire cam 70 lei/lună, iar vecinul, care n-avea repartitoare, 400 lei/lună, ceea ce nu este corect", zice Lucaci. 

Plată pentru toţi! 

De altfel, legea are scăpări majore. "Astăzi, în Oradea, peste 30% din apartamente sunt goale. Proprietarii le-au cumpărat ca investiţie sau sunt în străinătate", zice şeful Departamentului Strategie şi Eficienţă Energetică din cadrul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Potrivit acestuia, împărţirea corectă a costurilor cu încălzirea se poate face prin impunerea unui prag minim de consum. "Dacă ţi-ai cumpărat trei apartamente, e problema ta. Plăteşte o parte din încălzire, nu lăsa cheltuiala pe vecini", zice Necula.

Soluţia ar fi blocarea robineţilor termostataţi de pe calorifere, ca să nu poată fi închişi de tot, sau plata unei contribuţii de circa 50% din factura de încălzire astfel încât, conştient că oricum plăteşte, consumatorul să nu mai închidă tot, cum se întâmplă în alte ţări. "Legea trebuie urmată de norme de aplicare care să prevadă astfel de lucruri. Altfel nu rezolvă nimic", avertizează Necula. Cum, de altfel, în ciuda amenzilor anunţate, nu va rezolva mare lucru nici pentru accelerarea procesului de contorizare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Necula- Hagi al termoficarii
Varianta liberala a lui "ai, n-ai mingea, tragi la poarta!": platesti, indiferent ca dai drumul la caldura sau ba. Atunci ce rost mai au contoarele? Ideea asta i-a venit lui Necula intre doua cefe de porc si opt eclere?
Postat 23 Iulie 2021, 12:09 de 1x1
Anuta
Anuță dragă.. știi care e difetența intre un repartitor si un contor? Stii de ce folosirea repartitoarelor in Oradea a fost un esec? Stii de ce in blocurile vechi (coloane verticale) nu se pot folosi contoare? Stii si faptul ca daca vecinii pleaca de acasa si opresc caldura, tu vei consuma/plati mult mai multe unitati (daca vei avea repartitor) ca sa reusesti sa iti incalzesti cat de cat apartamentul?
Postat 22 Iulie 2021, 20:27 de oradeanbihor
Foarte bine ca se contorizeaza caldura
Incet, incet, societatea va trebui sa se civilizeze, chiar cu forta daca majoritatea nu intelege asta. Asa este normal, sa consumi (si sa platesti) atata cat doresti. Daca blocurile noi au contoare (repartitoare) de caldura, atunci este normal ca si locatarii de la blocurile vechi sa aiba ACELEASI DEREPTURI, adica dreptul de a avea posibilitatea sa plateasca atata cat doresc sa consume. Este o risipa de caldura inimaginabila la blocurile care nu sunt contorizate, stam de multe ori cu geamurile deschise iar caloriferele duduie. Vad tot felul de argumente impotriva, nu se sustin aceste argumente, daca ar fi asa, nici blocurile noi nu s-ar mai fi construit cu contorizarea caldurii. Degeaba se impotrivesc unii, drepturile individuale ale cetateanului (dreptul de a nu mai fi la discretia celor majoritari in bloc) vor trebui respectate. Pentru ca facem parte dintr-o uniune de state CIVILIZATE.
Postat 22 Iulie 2021, 16:36 de Anuta
Repartitoarele individuale nu sunt obligatorii
Repartitoarele nu sunt obligatorii În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor. Art. VI. — La articolul 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 1 august 2014, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins: „(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”
Postat 22 Iulie 2021, 09:10 de flaviucera
Repartitoarele individuale sunt obligatorii
Tocmai asta spune și articolul: dacă nu se pot pune contoare individuale, e obligatoriu să se pună repartitoare.
Postat 22 Iulie 2021, 10:23 de Moderator
Abuzuri in numele legii
Chiar depasesc orice imaginatie ,acesti domni aplica o lege in care nu se vb.de repartitoare sau mai mult de cand se aplica o lege numai in Oradea????
Postat 22 Iulie 2021, 07:22 de User anonimizat
consultantii BH
Pe probleme de asociatii apar cu regularitate acesti doi pacalici, unul cu update la cate asociatii de proprietari este el administrator si celalalt omul de paie al dezvoltatorilor imobiliari la care le tine spatele. Amandoi sunt solicitati sa intervina, ca sa ne lumineze pe noi prostii cum sta treaba, in cazul asta ei comentant prevederile unei legi. Cu toata izmeneala lor decizia pana la urma in aceasta problema apartine exclusiv locatarilor, ei ca administratori vor face ciocu mic si joc de glezne in aducerea ofertelor. Ar fi fost foarte bine daca am fi aflat punctul lor de vedere despre tranteala din acest an a RER-ului cu PMO in ceea ce priveste regulamentul si tarifele de salubrizare. Despre gaura din buzunarul oradenilor de la bloc acesti valeti nu comenteaza absolut nimic in conditiile in care acest regulament poate fi contestat in instanta el nefiind o lege, buna sau proasta, cu aplicabilitate obligatorie.
Postat 21 Iulie 2021, 22:52 de 1
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Cred ca esti mai penal decat Bolojan,
Postat 21 Iulie 2021, 22:00 de Sandu2100
Iacata ca o inviat penalul lui bolovan!
M-am tot perpeli ce s'o intamplat cu penalul.? No iute ca reapare si tocmai acolo unde e ceva de jegmanit de pe amarastean! O prsteala asta cu repartitoarele, o p[rosteala. Cred ca am fost unul din primele blocuri in care s-au introdus aceste repartitoare. Prima iarna o fost OK dar a doua.... explozie de cheltuiala! Repartitoarele sunt foarte "subiective" si se pot "manipula" si din logaritmii de citire. No sa nu mai spun ca trebuie platiti suplimentar si cititorii-manipulatorii de informatie-si aia de interpreteaza datele si scriu chitantele care sunt o firma paralela si iubita de Termoficare. cam cat un tva la factura emisa! Sfant este contorul de apartament asa cum sunt la blocurile noi dar te pui cu "intelighentia panala" de la Teroficare numita si sustinuta de camarila bolovan? Nu te pui. L noi nu se poate numai la gramada ca asa se pot acoperi unele aranjamente iar sub o forma sau alta cheltuielile raman LA COMUN! asa un fel de cap. Reabilitarea termica a blocurilor s-a facut asa ca nu au bani propitarii(chiar daca pmo+eu au suportat peste 75% din cheltuieli) fara a se reface diostributia la nivel de scara si redimensionarea corpurilor de incalzire, care corpuri in urma reabilitarii termice teoretic ar trebui reduse macar la jumatate. Ce o sa faca romanul ceapist? Cand o fi prea cald o sa deschida fereastra ca sin asa platesc toti la comun(cap) iar aiai de pe la etaul terminal o sa bage radiatorul electric in priza sa nu bage frig. De ce? ca asa este comod pentru termoficate-pmo. Termoficarea ramane cu contorul de la scara blocului iar pmo cu lauda ca o facut ceva. Ce? o porcarie!
Postat 21 Iulie 2021, 20:36 de scortosul
vecin cu natura
Dupa logica celor din "medalioane" ar trebui ca natura sa fie coplatitor la factura de incalzire a fiecarui proprietar de casa particulara a carui pereti sunt vecini cu natura. In momentul in care aceste repartitoare vor fi montate, acesti "medalioni" vor avea o problema cu costurile iar veniturile lor babane vor disparea. Diminuarea veniturilor ii roabe pe "medalioni", iar mai departe fiecare asociatie de proprietari va trebui sa isi refaca toate instalatiile, pentru ca pe viitor locatarii sa se trezeasca si sa dea in judecata Termoficarea pentru "pierderile" care sunt unflate pe nota de plata a fiecarui platitor. Oradenii sa caste ochii la evolutia tehnologiilor din energie pentru ca pe piata vor aparea sisteme de incalzire locala pe baza de energie electrica care vor consuma energie la jumate de pret fata de factura pe agentul termic pe care il plateste la ora actuala. Aceste "medalioane" platite din banul cetateanului trebuie sa dispara.
Postat 21 Iulie 2021, 12:51 de CITITORUL
Monopolul hoților!
Racordarea la gaze si renuntarea la sistemul de termoficare centralizat! Altfel cei saraci vor sta in frig iar cei care isi permit caldura de Oradea, vor sta tot in frig dar pe bani mai multi! Multumim penelee
Postat 21 Iulie 2021, 11:36 de oradeanbihor
Amenda de 1000 lei
Amenda o data sau ne tot amendeaza pina la conformare? Iata cum acest partid,care a imprumutat romania cu 25 miliarde € in doar un an de zile, numa' el stie pentru ce, va exporta deficitul in circa populatiei captive,precum a facut si Marele Gospodar. 20 lei/luna/apartament x 60.000 apartamente e o binecuvintare obligatorie.Gurile rele zic ca de la anul ne asteapta majorari liberale de taxe si impozite,trasate de FMI.Deci,amenzile devin obligatorii, speram,precum vaccinarea."Nu e un efort foarte mare. În Oradea, ISTA şi Smart Eco Plus acceptă inclusiv plata în rate, odată cu cei 20 lei/lună pentru citirea şi repartizarea consumului". Muje pesede
Postat 21 Iulie 2021, 10:52 de excalibur
România educată... cu forța.
Dacă românul nu știe să citească pe cine să voteze, de unde să știe el să citească un contor de căldură? Intotdeauna, prostia se plătește. De data asta va costa 20 lei/lună. Cât despre repartitoare, dacă a dat Dumnezeu legea în guvernarea liberală din 2006, e normal să le aducă aminte de ea în guvernarea liberală din 2021. Sper să nu le aducă aminte liberalilor că le-a mai rămas gloanțe din 1907.
Postat 21 Iulie 2021, 10:04 de User anonimizat
hahaahaaa
necula a fost mutat sef la eficienta, cat tupeu, bine ca se stie cine-l tine in brate, ala de care propaganda nu poate si nu are voie sa vorbeasca daramite sa-i puna intrebari.
Postat 21 Iulie 2021, 09:48 de User anonimizat
"Infractorul" Necula face strategia repartitoarelor în Oradea.
Având în vedere excesul de căldură sezonier, aștept încă de la Poliția Statului Român amendarea organizatorilor Conferinței județene a PNL Bihor, pentru că cca. 700 de participanți s-au adunat într-o "încăpere" în plină stare de alertă reînnoită, fără mască și fără distanțare fizică. Începând cu Bolojan și terminând cu Orban și Câțu.
Postat 21 Iulie 2021, 09:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON