URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Noutăți de la OTL

Traseul liniei 10 de autobuz va fi deviat
Noutăți de la OTL
Pentru lucrări de aşternere a stratului de uzură pe carosabil se va închide  circulaţia auto în zona giraţiei nou create din interseţia străzilor Barcăului - Greierului - Zarandului în data de 23 iulie 2017, între orele 8:00 - 20:00. Din această cauză, traseul liniei 10 de autobuz va fi deviat, pe ambele sensuri de circulatie, pe str. Hațegului.
20 Iulie 2018, 14:12
Bătaie între romi: Geamul unui autobuz al OTL a fost spart (FOTO)
Noutăți de la OTL
Un autobuz al OTL a fost vandalizat, după ce un grup de romi s-au luat la bătaie, iar unul dintre bărbaţi a spart un geam.
Traseul liniei 14 de autobuz va fi deviat o lună!
Noutăți de la OTL
OTL informează călătorii că, în perioada 16 Iulie - 17 August 2018, din cauza lucrărilor de amenajare a unei treceri de pietoni denivelate la intersecţia străzii Vasile Alecsandri cu Parcul 1 Decembrie, traseul liniei 14 de autobuz va fi modificat, pe sensul de mers spre Ioşia astfel:
11 Iulie 2018, 16:46
OTL: Circulaţia tramvaielor în zona Olosig, întreruptă în această seară pentru lucrări urgente la macaz!
Noutăți de la OTL
OTL informează publicul călător că, pentru lucrări de intervenţie în regim de urgenţă la unul din macazele de la Olosig, circulaţia cu tramvaie pe tronsonul Olosig – Pod CFR se va sista astăzi, 6 Iulie 2018, începând cu ora 20.00.
06 Iulie 2018, 13:51
Devierea traseelor liniilor de autobuz ale OTL în 9 iunie 2018
Noutăți de la OTL
În Piaţa Unirii se vor desfăşura în perioada 8 - 10 iunie 2018, o serie de acţiuni organizate în cadrul evenimentului “The Color Run Oradea”. În data de 9 iunie, pe perioada desfăşurării acţiunilor, circulaţia auto va fi blocată în P-ţa Unirii, iar pe străzile Iuliu Maniu, Traian Moşoiu, Piata 1 Decembrie, Mihai Viteazul si Avram Iancu, vor fi deviate următoarele linii de autobuz:   
08 Iunie 2018, 09:52
Clienții OTL își vor cumpăra bilete cu cardul, direct din autobuz sau tramvai!
Știri Oradea
De luna viitoare, clienţii OTL îşi vor putea cumpăra bilete de călătorie direct din tramvai sau autobuz. Plata se va face cu carduri bancare contactless la terminalele care vor fi montate în garnituri. Preţul unui bilet, cu valabilitate de o oră, va fi de 3 lei, cu 50 de bani mai mare decât cel al tichetelor cumpărate de la chioşcurile OTL.
05 Iunie 2018, 17:00
Traseele autobuzelor din oraş, deviate în perioada 1-3 iunie pentru Turul Ciclist al Bihorului
Noutăți de la OTL
Acţiunile care se vor desfăşura în zilele următoare în Piaţa Unirii, în cadrul Turului Ciclist al Bihorului, vor devia traseele obişnuite ale mai multor linii de autobuz OTL, au informat reprezentanţii operatorului de transport în comun. 
31 Mai 2018, 10:50
Tramvaiul de epocă iese vineri pe traseu
Noutăți de la OTL
Societatea de transport în comun OTL informează că, pe 1 iunie, tramvaiul de epocă va ieşi din nou prin oraş. Tramvaiul va efectua o cursă pe traseul Nufărul - Gara Centrală - Bulevardul Decebal - Piaţa Unirii - Nufărul. 
30 Mai 2018, 18:44
Pe 1 iunie, tramvaiele şi autobuzele circulă conform graficelor de duminică şi sărbători legale
Noutăți de la OTL
Societatea de transport în comun OTL a anunţat că, pe 1 iunie, tramvaiele şi autobuzele vor circula conform graficelor pentru duminică şi sărbători legale. Va exista o singură excepţie, pe traseul transfrontalier Oradea – Biharkeresztes, unde se va circula conform graficelor de zile lucrătoare. 
30 Mai 2018, 13:44
OTL: Programul tramvaielor şi autobuzelor pentru perioada 26 - 28 mai şi 1 iunie 2018
Noutăți de la OTL
Mijloacele de transport în comun ale SC OTL SA vor circula în perioada 26 - 28 mai şi în 1 iunie 2018 după următorul program: în 26 mai se va circula conform graficelor pentru zilele de sâmbătă, iar în 27 - 28 mai şi în 1 iunie, conform graficelor de duminică şi sărbători legale.
24 Mai 2018, 16:15
OTL: Traseul şi programul de circulaţie a autobuzelor la 'Noaptea Muzeelor'
Noutăți de la OTL
Pentru a veni în întâmpinarea orădenilor care doresc să participe la ediţia din acest an a "Nopţii Muzeelor", eveniment organizat de Muzeul Tării Crişurilor, în noaptea de 19/20 Mai 2018 două autobuze ale SC OTL SA vor efectua curse cu opriri în următoarele staţii de pe traseu:
16 Mai 2018, 15:09
Street Food deviază liniile de autobuz 12 şi 14
Noutăți de la OTL
În P-ţa Unirii se va desfăşura în perioada 16 - 21 Mai 2018, Street Food Festival. În acest context, începând din 16 Mai, ora 18, până în 21 mai, ora 6, liniile de autobuz 12 şi 14 vor fi deviate şi vor avea următorul traseu:
16 Mai 2018, 10:52
Programul Tramvaiului de epocă pentru perioada 5-6 mai
Noutăți de la OTL
Tramvaiul de epocă va efectua câte o cursă sâmbătă, 5  şi duminică, 6 mai 2018, pe traseul Nufărul – Gara Centrală – B-dul Decebal – P-ţa Unirii – Nufărul, începând cu ora 17.00.
02 Mai 2018, 16:25
OTL: Autobuzele care circulă pe liniile 12 şi 14 vor fi deviate în perioada 2-7 mai
Noutăți de la OTL
Traseele liniilor de autobuz care circulă pe liniile 12 și 14 vor fi deviate, în perioada 2-7 mai, dat fiind că, în Piața Unirii se va desfășura expoziția Top Auto.
27 Aprilie 2018, 17:59
Program special de 1 mai: Tramvaiele şi autobuzele vor circula după program special luni şi marţi
Noutăți de la OTL
OTL SA informează călătorii că luni, 30 aprilie, mijloacele de transport în comun, inclusiv cele de pe traseele metropolitane, vor circula conform graficelor de circulaţie pentru zile lucrătoare cu vacanţă, iar marţi, 1 mai, vor circula conform graficelor de duminică şi sărbători legale.
26 Aprilie 2018, 18:09
Poftiți în vagoane! Tramvaiul de epocă circulă, în weekend, în Oradea
Noutăți de la OTL
Sâmbătă și duminică, tamvaiul de Epocă va efectua prima cursă din acest an pe traseul Nufărul - Gara Centrală - B-dul Decebal - P-ţa Unirii - Nufărul, cu plecarea din cap linie Nufărul la ora 17.00.
25 Aprilie 2018, 20:01
10 ani de Siemens ULF în Oradea
Noutăți de la OTL
Pe 23 Aprilie 2018, tramvaiul ULF (Ultra Low Floor), produs de Siemens, aniversează 10 ani de prezenţă în transportul public orădean. În 2008, Oradea a fost primul oraş din România care deţinea în parc unul din cele mai moderne tramvaie din lume, la aceea vreme, motiv de reală mândrie a cetăţenilor urbei.
20 Aprilie 2018, 19:40
Cum vor circula tramvaiele şi autobuzele OTL în perioada Paştelui
Noutăți de la OTL
Societatea de transport în comun a anunţat programul de circulaţie al tramvaielor şi autobuzelor pentru perioada sărbătorilor pascale. Graficele de circulaţie adoptate vor fi cele specifice zilelor de sâmbătă, respectiv zilelor de duminică şi cele cu sărbători legale.
04 Aprilie 2018, 15:00
Programul punctelor de vânzare ale OTL pentru ziua de luni, 2 aprilie
Noutăți de la OTL
OTL informează călătorii că luni, 2 aprilie, a doua zi a Paștelui catolic, punctele de vânzare vor avea orarul conform zilelor de sâmbătă, iar mijloacele de transport în comun vor circula conform graficelor de zile lucrătoare cu vacanţă.
30 Martie 2018, 10:25
Şcoala Altfel, la OTL. Circa 100 de elevi au vizitat societatea de transport local (FOTO)
Noutăți de la OTL
Şi în acest an S.C. Oradea Transport Local S.A. a fost un obiectiv de interes pentru elevii din unităţile de învăţământ orădene care, în cadrul proiectului derulat de Ministerul Educaţiei cunoscut sub denumirea "Şcoala Altfel", au ales să îi treacă pragul.
28 Martie 2018, 18:46
Autobuzele OTL spre Aeroport vor circula după un nou program. Vezi noile grafice!
Noutăți de la OTL
Societatea de transport în comun OTL a anunţat, joi, că începând din 25 martie autobuzele liniei 28, de la staţia Emanuil Gojdu la Aeroportul Internaţional Oradea, vor circula după un nou program. Modificările au fost făcute la solicitarea Aeroportului, întrucât o parte din cursele aeriene vor avea un nou program odată cu trecerea la orarul de vară.
22 Martie 2018, 16:51
Se înfiinţează o nouă linie de autobuz în Oradea
Știri Oradea
Societatea de transport în comun OTL a anunţat, vineri, că începând din 19 martie se înfiinţează o nouă linie de autobuz în Oradea, linia 30, care va lega mai multe zone ale oraşului de magazinul Leroy Merlin. Potrivit directorului OTL, Viorel Pop, linia este înfiinţată la solicitarea reprezentanţilor magazinului, dar şi în urma unor studii potrivit cărora există cerere pentru transportul în acea zonă.
16 Martie 2018, 14:40
Traseele liniilor de autobuz 20 şi 21R vor fi deviate între 15 şi 29 martie
Noutăți de la OTL
Pentru efectuarea unor lucrǎri edilitare, circulaţia auto va fi blocatǎ pe str. Oneştilor începând de joi, 15 martie 2018, ora 8:00 pânǎ în 29 martie 2018, inclusiv, pe sensul de deplasare T. Vladimirescu - Calea Aradului. În aceastǎ perioadǎ traseele liniilor 10 şi 21R de autobuz vor fi deviate.
14 Martie 2018, 16:40
'Scrisori Călătoare', de 8 Martie, prin Oradea
Noutăți de la OTL
Pentru a celebra 8 Martie într-un mod inedit în Oradea, joi, la ora 7.30, din cap de linie Nufărul va pleca "Tramvaiul cu scrisori călătoare" pe traseul: Nufărul – Casa de Cultură – Gara Centrală – Parc Olosig – Pod CFR – Parc Olosig – Bdul Decebal – Piaţa Unirii – Casa de Cultură – Dimitrie Cantemir – Depou OTL.
06 Martie 2018, 15:10
Se deschide autogara OTL de pe Ştefan cel Mare. Investiţia s-a ridicat la un milion de lei (FOTO)
Știri Bihor
Societatea de transport OTL deschide, din 2 martie, cea de-a treia autogară din Oradea, pe bulevardul Ştefan cel Mare, ce va deservi cursele care circulă pe rute din nordul judeţului, precum şi spre alte judeţe precum Satu Mare şi Timiş. Investiţia s-a ridicat la peste 1 milion de lei.
OTL scoate la licitaţie mai multe autoturisme
Noutăți de la OTL
SC Oradea Transport Local SA, cod fiscal RO63483, Nr. RC J/05/1/1991, cu sediul în Oradea – judeţul Bihor, str. Atelierelor nr. 12, tel.0259/42.32.45, 0359/808501, fax.0259/42.60.10, organizează licitaţie cu strigare în data de 23.02.2018 ora 10.00 pentru valorificarea următoarelor mijloace fixe prin vânzare şi anume:
08 Februarie 2018, 10:25
'Dragon' în teste: Municipalitatea va fi obligată să cumpere şi mijloace de transport ecologice (FOTO)
Știri Oradea
Timp de câteva zile, un autobuz electric produs de compania Xiamen din China, numit "Golden Dragon", a circulat pe mai multe linii din Oradea, fiind testat de societatea de transport local. OTL testează mai multe astfel de modele întrucât, din 2019, 30% din autovehiculele achiziţionate de OTL vor trebui să fie cu propulsie ecologică.
Se modifică subvenţiile. Pensionarii din Oradea ar putea rămâne fără gratuitate la OTL!
Știri Oradea
Pe fondul unui buget local cu 6% mai mic decât în anul precedent, municipalitatea ia în calcul eliminarea subvenţiei acordate Administraţiei Domeniului Public, anularea gratuităţilor pentru transportul OTL şi diminuarea subvenţiilor de exploatare alocate Termoficare.
20 Ianuarie 2018, 11:20
Autobuzele liniei 10 revin pe traseul obişnuit
Noutăți de la OTL
Societatea de transport în comun OTL informează călătorii că datorită finalizării lucrărilor edilitare efectuate pe strada Oneştilor (tronsonul delimitat de str. Lăpuşului şi str. Ştefan Octavian Iosif), începând din 19 ianuarie, autobuzele liniei 10 vor circula în zona menţionată pe traseul normal, pe sensul de mers către Velenţa. Mai precis, pe traseul Lapuşului - Ştefan Octavian Iosif - b-dul Decebal - Iuliu Maniu.
18 Ianuarie 2018, 17:55
Tramvaiele second-hand Tatra din Berlin, prezentate publicului. Viceprimarul Mircea Mălan: 'Vrem să mai cumpărăm 20' (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Reprezentanţii Primăriei şi ai OTL au prezentat, vineri, tramvaiele second-hand Tatra KT4D cumpărate din Berlin, vrând să arate că, deşi acestea sunt second-hand, au fost modernizate, arată bine şi sunt călduroase. Ba mai mult, viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că municipalitatea plănuieşte să mai cumpere 20 astfel de tramvaie pentru a reîmprospăta parcul OTL.
 1   

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON