URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2023, 20:54

Ministrul Energiei a fost la Oradea. "Avem asigurat gazul necesar încălzirii consumatorilor casnici pentru toată iarna", anunță primarul Birta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost la Oradea. Primarul Florin Birta a discutat miercuri la Primărie cu ministrul despre asigurarea cantităţii de gaz necesare încălzirii oraşului în sezonul rece 2023-2024 și a anunțat ulterior că Oradea are asigurată toată cantitatea de 1,2 MWh de gaze naturale necesară pentru încălzire.

Gaz pentru încălzire este...

„Pot să vă asigur că avem asigurată toată cantitatea necesară de gaze naturale pentru această iarnă, astfel că nu vor exista probleme în acest sens”, a anunțat primarul Florin Birta, citat într-un comunicat al Primăriei.

La începutul lunii octombrie, Termoficare Oradea avea deja înmagazinată o cantitate de 300.000 MWh de gaz, echivalentul consumului necesar într-o lună şi jumătate de iarnă grea sau mai bine de două luni de la începutul sezonului rece. Diferenţa este în prezent acoperită din contractările făcute cu diferiţi furnizori.

În ceea ce priveşte consumatorii industriali, operatorul de termoficare are asigurat tot gazul necesar până la sfârşitul anului şi se pregăteşte să lanseze o licitaţie pentru achiziţionarea diferenţei.

"Perspectivele sunt bune. Spre deosebire de anii anteriori, există gaz pe piaţă şi nu cred că vor fi probleme cu asigurarea necesarului pentru această iarnă", a explicat pentru BIHOREANUL directorul Termoficare Călin Ungur.

... rămâne de văzut la ce preţ

În ceea ce priveşte preţul care va fi plătit de populaţie şi agenţii economici orădeni, în această iarnă pentru energia termică obţinută cu acest gaz Termoficare face calcule.

"Săptămâna viitoare vom avea un rezultat al acestor calcule. Încă nu ştim dacă şi cât va creşte preţul gigacaloriei", a explicat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Noul preţ local al gigacaloriei precum şi componenta care revine de plată populaţiei vor fi stabilite, cel mai probabil, în şedinţa de Consiliu Local de miercurea viitoare.

În prezent, orădenii deserviţi de Termoficare plătesc 373 lei pentru o gigacalorie, sumă la care bugetul local adaugă o subvenţie de 68 lei, mult mai mică decât cea din alte oraşe.

Iarna trecută, preţuri mai mic practicau municipalităţi ca Arad (351 lei pe gigacalorie şi o subvenţie de 669 lei) şi Cluj-Napoca (278 lei şi o subvenţie de 481 lei).

În  schimb, cu  tarife mai mari operau societățile de termoficare din Craiova (499 lei cu subvenţie de 203 lei) şi Timişoara (438 lei cu subvenţie de 435 lei).

Municipalitatea orădeană încearcă să forțeze scăderea prețului gigacalorie prin reducerea pierderilor, diminuarea componentei de gaz folosit la obținerea ei și creșterea procentului de apă geotermală, mult mai ieftină, respectiv prin valorificarea energiei solare.

Proiecte de viitor

Potrivit comunicatului de presă în care anunță vizita ministrului Energiei la Oradea, Primăria își dorește să ceară în viitorul ciclu bugetar finanțare europeană pentru trei proiecte energetice majore.

Primul proiect este de fapt o continuare a investițiilor în reabilitarea conductelor de încălzire, fapt pentru care a și fost numit neoficial Termoficare IV, etapa a treia fiind încă în derulare.

Proiectul vizează înlocuirea rețelelor de distribuție aferente a 26 de puncte termice și este estimat la 49 milioane euro, fără TVA.

La fel, municipalitatea vrea să obțină finanțări de circa 51,2 milioane euro, fără TVA, pentru construirea în curtea CET a unui „dublet” format dintr-o pompă de extragere a apei geotermale și una de reinjecție în subteran a acesteia după ce și-a cedat energia termică în procesul de obținere a agentului termic.

Un alt proiect, estimat la 20 milioane euro, vizează amenajarea unui parc fotovoltaic pe un amplasament de 20 de hectare din incinta actualului depozit de zgură și cenușă din Episcopia Bihor.

Cu o capacitate proiectată de 17,8 MW, parcul fotovoltaic ar da o utilitate amplasamentului, acum în paragină, și ar produce energie electrică din surse regenerabile și nepoluante.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Se bucură primarul că situația nu e de avarie.
Normalitatea nu se anunță. Te bagi în seamă și ieși la rampă, doar dacă-i de explicat o avarie sau nu vei putea asigura ce plătește contribuabilul.
Postat 23 Noiembrie 2023, 08:26 de KP
Todo
Da de ce sa nu elimine cha$$-ul ??? Faci bani la negru sau furi ???? Alea micilile afaceri de care tu vorbești au fost distruse de Ruși ( comuniști )
Postat 22 Noiembrie 2023, 22:47 de Sandu2100
neomarxisti
astia parca sant frati gemeni ,oameni multinationalelor ,slugila lui gyorgy soros si elevi de la davos ,astia vor eliminarea banilor cash, orasul de 15 minute ,creditul social ,distrugerea micilor afaceri si a taranului roman ,nationalizarea proprietatilor ,acestia fac parte din ecipa de neomarsisti,nazisti ,prieteni lui bideu,zelinschi ,maia sandu,vander lejien
Postat 22 Noiembrie 2023, 21:48 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON