URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2023, 13:40

Să se ieftinească! Opoziția PSD din Oradea cere ca prețul gigacaloriei să scadă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD Oradea va depune în Consiliul Local un proiect de hotărâre prin care cere reducerea costului pe care orădenii îl plătesc pentru termoficare, având în vedere că, prin Codul Fiscal, reducerea cotei de TVA la acest serviciu scade de la 19% la 5% pe timpul iernii. Intenția a fost anunțată vineri, într-o conferință de presă, de social-democratul Liviu Sabău Popa.

„Din ianuarie, costul energiei termice va scădea cel puțin cu cei 14% stabiliți de Codul Fiscal, prin reducerea cotei de TVA de la 19 la 5%. Această reducere ar fi trebuit să intre în vigoare de anul trecut, dar din păcate Primăria Oradea a optat să bage în buzunar reducerea și să voteze în Consiliul Local prețul gigacaloriei cu TVA cu tot”, a declarat consilierul. Astfel, în iarna trecută, chiar dacă TVA-ul a fost mai mic, gigacaloria nu s-a ieftinit pentru cetățeni, scenariu pe care PSD ar vrea să-l evite pentru această iarnă.

Mai ales că, a mai spus Liviu Sabău Popa, Primăria ar trebui să reducă și prețul de producție al gagicaloriei cu 24%, cum a stabilit anul trecut Agenția Națională de Reglementare a Energiei. „Nici această reducere nu s-a regăsit în facturile orădenilor, pentru că Primăria a redus subvenția acordată orădenilor. Practic, orădenii au rămas cu același preț”, a mai spus consilierul.

Calculele PSD arată că, neaplicând în interesul direct al cetățeanului cele două prevederi, Primăria a impus un tarif cu 32% mai mare decât ar fi putut orădenii să plătească, în timp ce municipalitatea a câștigat la buget 2 milioane de euro.

„Putem să le comparăm (cele 2 milioane de euro - n.r.) cu subvenția de 3 milioane de euro pe care Primăria vrea să o acorde pentru biletele de avion ale vecinilor din județele Sălaj, Satu Mare, Maramureș, care sunt peste 50% din cei prezenți la zborurile către destinații internaționale”, a spus Sabău Popa, dorind să demonstreze că administrația liberală orădeană nu duce lipsă de bani și ar putea ieftini termia.

Cu această ocazie, PSD-istul a vorbit și despre faptul că, în ciuda proiectelor de reabilitare, Termoficare Oradea are pierderi în creștere pe rețele și că edilii municipiului nu pomenesc niciodată despre cum 54% din profitul acestei companii este generat de vânzarea de energie electrică. „Unde se duc acei bani? Nu explică nimeni”, a spus consilierul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
pacaliciul loveste din nou si o face bine
nu pot sa nu aplaud cam tot ce spune pacaliciul asta de sabau. desi arata de parca ar fi bagat el la camasa cele 2 mil, are perfecta dreptate. cel mai mare bai e ca florinel primarele nu da nici un scuipat pe noi cetatenii. regret ca l-am votat!
Postat 18 Noiembrie 2023, 18:57 de denis
Nu scăderea prețului este problema, ci subvenționarea.
Având un mecanism propriu de subvenție, Termoficare SA ca societate comercială subordonată municipalității, nu își crește eficiența la ritmul necesar și care să ducă la diminuarea pânănla eliminare a acestei subvenții per Gcal. Orădenii care nu sunt racordați la rețea suportă financiar subvenționarea parțială a celor care sunt legați la termoficare. Acest lucru nu este corect ... fiind parte a unor soluții de tip comunist. Iar PSD-iștii și PNL-iștii sunt niște măscărici atinși de bolșevismul neaoș românesc și ortodox. Tăiați orice subvenție și lăsați ca piața liberă să decidă prețul.
Postat 18 Noiembrie 2023, 12:48 de KP
Sandu cel cu buda in curte
Si primit ciorbita?
Postat 18 Noiembrie 2023, 09:58 de vasi13
Alo PZD
Hai ma si tu cu un proiect ca faci mai multe pasaje, tuneluri, bagi metrou, faci aeroportul Oradea precum CDG si PLM, dar trebuie sa justifici si ca ai fonduri, nu doar blablabla.
Postat 17 Noiembrie 2023, 21:32 de Sandu2100
Asta s-a nascut ieri?!
Numai asa-mi explic ca nu stie cum ciuma galbena a fost sustinuta de ciuma rosie (si de unguri, of course!) cand s-au pus bazele acestei mega-escr*cherii cu motorul de avion! Doar ca penalii cand s-au vazut dupa alegerile din 2020 unde nici nu visau, au uitat sa le arunce si pesedistilor o bucatica din ciolan.
Postat 17 Noiembrie 2023, 18:26 de pinonel
PZD
Pzd ul a inceput campania electorala.Deci ei introduc o serie de impozit tripleaza impozitul pentru micro intreprinderi impoziteaza si bourile de masa si acuma vezi ieftiniti incalzirea!! Nu creapa odata pamantul sub voi ?? Subventia nu din buzunarul nostru scoate ? Da sunt familii care trebuie ajutate sau cei cu pensii mici dar sa ne gindim reali!! Reduceti impozitele domnilori de la PZD !!!
Postat 17 Noiembrie 2023, 18:09 de Otello
liberalizarea pietei e buna
odata ce termoficare a terminat cu reabilitarile pe toate retelele (si a inclus cateva pompe de geotermal intre timp), as vrea si eu cum zice Christa sa vedem liberalizarea pietei si eliminarea captivitatii. Temporar, au o sansa 10-12 ani sa reabiliteze retelele, dar odata ajunsi cu tehnica la zi, nu mai tine monopol.
Postat 17 Noiembrie 2023, 17:53 de unu
am fi curiosi in interesul public sa aflam mai multe despre cresterea pierderilor pe retele, daca e adevarat
"Despre cum 54% din profitul acestei companii este generat de vânzarea de energie electrică. Unde se duc acei bani? Nu explică nimeni" E simplu de inteles, se duc intr-un pret mai mic la termoficare in Oradea. Si Facebook e gratis, si 98% din profit vine din reclame. Unde se duc banii aia? Se duc ca sa ai tu servere pe care sa incarci poze, filme, sa le impartasesti cu ceilalti. Faptul ca firma face profit din CO-GENERARE, inseamna eficienta si scade pretul de productie, motiv ptr care Oradea are CEA MAI IEFTINA termie din toata tara (exceptand subventiile care nu mai au viata lunga).
Postat 17 Noiembrie 2023, 17:50 de unu
Ouch, aici PSD a marcat un gol. Dar intr-adevar e o diferenta de politica si prioritati alese.
„Putem să le comparăm (cele 2 milioane de euro - n.r.) cu subvenția de 3 milioane de euro pe care Primăria vrea să o acorde pentru biletele de avion ale vecinilor din județele Sălaj, Satu Mare, Maramureș, care sunt peste 50% din cei prezenți la zborurile către destinații internaționale”, a spus Sabău Popa, dorind să demonstreze că administrația liberală orădeană nu duce lipsă de bani și ar putea ieftini termia.
Postat 17 Noiembrie 2023, 17:47 de unu
„Nici această reducere nu s-a regăsit în facturile orădenilor, pentru că Primăria a redus subvenția acordată orădenilor. Practic, orădenii au rămas cu același preț”
perfect, suna ideal si foarte frumos. De-aia votez cu Birta! "Primăria a impus un tarif cu 32% mai mare decât ar fi putut orădenii să plătească, în timp ce municipalitatea a câștigat la buget 2 milioane de euro." Nu mai mult decat ar fi trebuit, nu mai mult decat era legal obligata, ci doar mai mult decat ar fi putut daca ar fi aplicat o alta politica proasta, socialista. Pe logica asta, si daca subventia era 100% atunci oradenii au platit cu 100% mai mult decat "ar fi putut". Daca imi da PSD un Logan gratis, inseamna ca daca il cumpar la pret cinstit, legal, piata libera de la dealer, chiar daca dealerul imi da cea mai buna oferta si e cel mai ieftin Logan nou din toata Romania, tot am platit "mai mult decat as fi putut".
Postat 17 Noiembrie 2023, 17:45 de unu
de-aia desi s-au mai maturizat tot nu o sa pot vota cu socialistii
"Primăria Oradea a optat să bage în buzunar reducerea", suna de parca ar acuza coruptie si baga Birta in buzunar, dar defapt sunt banii nostrii ai tuturor celorlalti oradeni care nu suntem abonati la termoficare dar platim subventie, si o baga in buzunarul nostru, al tuturor oradenilor/al primariei, nu al primarului.
Postat 17 Noiembrie 2023, 17:41 de unu
neeeh
Daca dorim o scadere a pretului, trebuie liberalizat consumul de energie. Eliminarea captivitatii la incalzirea de la oras precum si cea pe gaz. Pana nu avem concurenta......e totul can can
Postat 17 Noiembrie 2023, 17:38 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON