URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2021, 16:22

E oficial: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A devenit oficial: România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă. Anunţul a fost făcut, joi, de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă. Acesta a precizat că evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile.

"Situaţia epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticaţi, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, conform Digi24.ro.

"În urma şedinţei de lucru, care a avut loc joi, s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Pentru persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu acelaşi vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză nu vor mai fi vaccinate la rapel", a mai precizat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a spus că autorităţile vor elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze. Dar, renunţarea la vaccinare ar putea compromite atingerea imunităţii de grup şi ar putea dăuna grav.

"Renunţarea la vaccinare ne poate aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire şi poate fi compromisă atingerea imunităţii de grup", a mai declarat Gheorghiţă.

Mergeţi la spital dacă apar aceste simptome!

Gheorghiţă a mai spus că efectele secundare ale administrării serului pot apărea în primele 14 zile de la administrarea vaccinului şi a atenţionat că apariţia acestora "trebuie să determine persoana să meargă la spital".

Este vorba despre "anumite simtome neurologice, durere de cap intensă sau apariţia unor mici pete de sânge".

"Reacţiile adverse se raportează fie în centrele de vaccinare, cele care apar în primele 15 minute, fie pe platforma Agenţiei naţionale a medicamentului şi încurajăm raportarea reacţiilor adverse. Este nevoie de întărirea unor mesaje: în România vaccinarea este gratuită, voluntară, sunt 3 tipuri de vaccinuri autorizate", a mai spus el, conform HotNews.ro.

Cei care nu au avut probleme să facă şi rapelul

Până acum, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-Covid, iar săptămâna viitoare se va începe administrarea rapelului cu AstraZeneca.

Întrebat de jurnalişti dacă este posibil să nu fie îndeplinit obiectivul de imunizare a populaţiei în toamnă, în condiţiile în care multe persoane anulează programările la vaccinarea cu AstraZeneca, Gheorghiţă a răspuns că, într-adevăr, "30% au decis amânarea vaccinării" şi a arătat că preocupările şi reticenţa oamenilor sunt de înţeles.

"Suntem empatici cu îngrijorarea pe care o au unele persoane", a spus medicul, adăugând, însă că "nu se pune problema să nu se atingă acel obiectiv, pentru că vor fi suficiente doze de la alte companii, dar asta nu înseamnă să nu folosim toate vaccinurile disponibile".

"E complet în afara recomandărilor combinarea vaccinurilor cu tehnologii diferite, ARN Mesager şi cel pe bază de vector viral", a spus el, în contextul în care unele persoane care au făcut prima doză de vaccin au rezerve faţă de efectuarea rapelului cu acelaşi tip de ser. 

"Mesajul este ca aceia care s-au vaccinat cu prima doză să continue schema de vaccinare. Dacă nu s-au înregistrat evenimente trombotice la prima doză, nu apar la a doua, conform experţilor", a adăugat el.

"Nu a fost identificat un profil de risc"

Întrebat, de asemenea, de jurnalişti dacă oamenii îşi pot face analize înainte pentru a stabili dacă există risc de a apărea evenimente trombotice, Gheorghiţă a spus că "nu a fost identificat un profil de risc".

"De aceea, nu putem recomanda, din acest motiv, un set de analize care să fie făcute anterior vaccinării".

Întrebat şi despre reticenţa oamenilor care au făcut prima doză cu AstraZeneca şi se tem să continue vaccinarea, coordonatorul campaniei de vaccinare a spus şi că "a lua o decizie care nu are nicio dată ştiinţifică nu este o alternativă potrivită".

Vezi mai jos declaraţiile complete făcute de Valeriu Gheorghiţă!

Precizările lui Gheorghiţă vin în contextul în care, miercuri, comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene a Medicamentului a concluzionat că există o legătură cauzală între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariţia acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunţat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

În acest context, EMA a reamintit profesioniştilor din domeniul medical că trebuie să rămână conştienţi de posibilitatea apariţiei acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

După acest anunţ, miniştrii Sănătăţii din UE au avut o şedinţă în format online, în care nu au reuşit, însă, să ia o decizie unitară în privinţa vaccinului AstraZeneca. 

În lipsa unei decizii unitare la nivel european, autorităţile sanitare din România - Ministerul Sănătăţii, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenţia Naţională a Medicamentului - s-au întrunit joi într-o şedinţă pentru o hotărâre privind serul AstraZeneca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
eu zic sa nu stresam specialistul
propun sa nu l stresam pe dnul Gheorghita. el este un specialist foarte bun... se pricepe mai bine decat cei de la AstraZeneca (din moment ce el spune ca e tot ok, in timp ce producatorul isi "asuma" ... asa ... "timid" greseala) abia astept sa ii ofere un JOB acolo.... si "dus" sa fie ....
Postat 09 Aprilie 2021, 09:45 de c48j
nu comenta
daca nu stii ce este si cum functioneaza un vaccin...
Postat 08 Aprilie 2021, 21:02 de sasi
De unde rezultă că România este o colonie la marginea Europei.
Iar Gheorghiță ăsta e un imbecil. La fel ca toți cei care nu au aflat că vaccinul nu te apără de Covid, ci doar te ajută să nu faci forme grave pe fondul scăderii imunității față de alte boli.
Postat 08 Aprilie 2021, 19:16 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON