URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2021, 16:22

E oficial: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A devenit oficial: România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă. Anunţul a fost făcut, joi, de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă. Acesta a precizat că evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile.

"Situaţia epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticaţi, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, conform Digi24.ro.

"În urma şedinţei de lucru, care a avut loc joi, s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Pentru persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu acelaşi vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză nu vor mai fi vaccinate la rapel", a mai precizat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a spus că autorităţile vor elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze. Dar, renunţarea la vaccinare ar putea compromite atingerea imunităţii de grup şi ar putea dăuna grav.

"Renunţarea la vaccinare ne poate aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire şi poate fi compromisă atingerea imunităţii de grup", a mai declarat Gheorghiţă.

Mergeţi la spital dacă apar aceste simptome!

Gheorghiţă a mai spus că efectele secundare ale administrării serului pot apărea în primele 14 zile de la administrarea vaccinului şi a atenţionat că apariţia acestora "trebuie să determine persoana să meargă la spital".

Este vorba despre "anumite simtome neurologice, durere de cap intensă sau apariţia unor mici pete de sânge".

"Reacţiile adverse se raportează fie în centrele de vaccinare, cele care apar în primele 15 minute, fie pe platforma Agenţiei naţionale a medicamentului şi încurajăm raportarea reacţiilor adverse. Este nevoie de întărirea unor mesaje: în România vaccinarea este gratuită, voluntară, sunt 3 tipuri de vaccinuri autorizate", a mai spus el, conform HotNews.ro.

Cei care nu au avut probleme să facă şi rapelul

Până acum, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-Covid, iar săptămâna viitoare se va începe administrarea rapelului cu AstraZeneca.

Întrebat de jurnalişti dacă este posibil să nu fie îndeplinit obiectivul de imunizare a populaţiei în toamnă, în condiţiile în care multe persoane anulează programările la vaccinarea cu AstraZeneca, Gheorghiţă a răspuns că, într-adevăr, "30% au decis amânarea vaccinării" şi a arătat că preocupările şi reticenţa oamenilor sunt de înţeles.

"Suntem empatici cu îngrijorarea pe care o au unele persoane", a spus medicul, adăugând, însă că "nu se pune problema să nu se atingă acel obiectiv, pentru că vor fi suficiente doze de la alte companii, dar asta nu înseamnă să nu folosim toate vaccinurile disponibile".

"E complet în afara recomandărilor combinarea vaccinurilor cu tehnologii diferite, ARN Mesager şi cel pe bază de vector viral", a spus el, în contextul în care unele persoane care au făcut prima doză de vaccin au rezerve faţă de efectuarea rapelului cu acelaşi tip de ser. 

"Mesajul este ca aceia care s-au vaccinat cu prima doză să continue schema de vaccinare. Dacă nu s-au înregistrat evenimente trombotice la prima doză, nu apar la a doua, conform experţilor", a adăugat el.

"Nu a fost identificat un profil de risc"

Întrebat, de asemenea, de jurnalişti dacă oamenii îşi pot face analize înainte pentru a stabili dacă există risc de a apărea evenimente trombotice, Gheorghiţă a spus că "nu a fost identificat un profil de risc".

"De aceea, nu putem recomanda, din acest motiv, un set de analize care să fie făcute anterior vaccinării".

Întrebat şi despre reticenţa oamenilor care au făcut prima doză cu AstraZeneca şi se tem să continue vaccinarea, coordonatorul campaniei de vaccinare a spus şi că "a lua o decizie care nu are nicio dată ştiinţifică nu este o alternativă potrivită".

Vezi mai jos declaraţiile complete făcute de Valeriu Gheorghiţă!

Precizările lui Gheorghiţă vin în contextul în care, miercuri, comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene a Medicamentului a concluzionat că există o legătură cauzală între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariţia acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunţat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

În acest context, EMA a reamintit profesioniştilor din domeniul medical că trebuie să rămână conştienţi de posibilitatea apariţiei acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

După acest anunţ, miniştrii Sănătăţii din UE au avut o şedinţă în format online, în care nu au reuşit, însă, să ia o decizie unitară în privinţa vaccinului AstraZeneca. 

În lipsa unei decizii unitare la nivel european, autorităţile sanitare din România - Ministerul Sănătăţii, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenţia Naţională a Medicamentului - s-au întrunit joi într-o şedinţă pentru o hotărâre privind serul AstraZeneca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
eu zic sa nu stresam specialistul
propun sa nu l stresam pe dnul Gheorghita. el este un specialist foarte bun... se pricepe mai bine decat cei de la AstraZeneca (din moment ce el spune ca e tot ok, in timp ce producatorul isi "asuma" ... asa ... "timid" greseala) abia astept sa ii ofere un JOB acolo.... si "dus" sa fie ....
Postat 09 Aprilie 2021, 09:45 de c48j
nu comenta
daca nu stii ce este si cum functioneaza un vaccin...
Postat 08 Aprilie 2021, 21:02 de sasi
De unde rezultă că România este o colonie la marginea Europei.
Iar Gheorghiță ăsta e un imbecil. La fel ca toți cei care nu au aflat că vaccinul nu te apără de Covid, ci doar te ajută să nu faci forme grave pe fondul scăderii imunității față de alte boli.
Postat 08 Aprilie 2021, 19:16 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON