URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2021, 19:01

Cheagurile de sânge, clasificate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca. Anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului

Cheagurile de sânge, clasificate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca. Anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului (Sursa foto: Thelocal.de)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a concluzionat, miercuri, că există o legătură între formarea cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariţia acestora putând fi inclusă pe lista de efecte adverse foarte rare ale serului. 

Anunţul a fost făcut de directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a spus că Agenţia le recomandă celor vaccinaţi cu AstraZeneca să rămână vigilenţi timp de două săptămâni după ce au primit serul, pentru că majoritatea cazurilor de apariţie a cheagurilor de sânge au fost raportate la intervalul de două săptămâni după vaccinare. Dacă o persoană dezvoltă simptome specifice (dificultăţi de respirare, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap, înceţoşarea vederii sau pete mici sub piele la locul injecţiei) trebuie să se adreseze imediat cadrelor medicale avizate. 

Ea a mai adăugat că cele mai multe simptome de acest gen au fost dezvoltate de femei sub 60 de ani.

"Comitetul de siguranţă privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea Covid-19 depăşesc riscurile. Covid-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă şi trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului", a declarat Emer Cooke.

La rândul ei, Sabine Straus, preşedintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilenţă al EMA, a spus că apariţia cheagurilor de sânge ar putea fi un răspuns imunitar la vaccin care duce la o condiţie similară cu cea văzută în rândul pacienţilor trataţi cu heparină, condiţie numită Trombocitopenie.

"Acest caz demonstrează clar una din provocările campaniilor de vaccinare pe scară largă: când milioane de persoane primesc aceste vaccinuri se pot întâmpla evenimente foarte rare care nu au fost identificate în timpul studiilor clinice", a mai adăugat Straus.

La final, aceasta a precizat că grupul care analizează vaccinul nu a ajuns la concluzia că vârsta şi genul pot influenţa acesta efecte adverse.

Anunţul EMA a venit după ce cotidianul italian Il Messaggero a publicat marţi un interviu cu Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, în care acesta a declarat că "există clar" o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea sa.

Fără a doua doză pentru pacienţii cu probleme

După anunţul EMA va urma ca reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii din toate ţările membre UE să ia o decizie cu privire la continuarea vaccinări cu AstraZeneca. "Să sperăm ca va exista o decizie comună a tuturor ţărilor membre", a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid în România. 

De altfel, în în cursul zilei de miercuri, Gheorghiţă a anunţat că persoanele care au avut probleme după administrarea primei doze nu vor mai face şi rapelul.

"La acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin", a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă. 

După cum se ştie, mai multe ţări europene - printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania - au suspendat, ca măsură de precauţie, folosirea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca. România, însă, a decis să nu oprească administrarea vaccinului, ci doar a oprit un lot pentru care s-au semnalat probleme la nivel european.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Probleme mari cu vaccinul, fiți vigilenți.
E clar că imbecilitatea e la nivel planetar. Jumătate din Europa a oprit AstraZeneca, dar agenția asta nu ține cont de morți. Cantitate neglijabilă. Oricum mureau destui până la vară.
Postat 08 Aprilie 2021, 10:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON