URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2021, 18:19

Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, anunță Agenţia Europeană pentru Medicamente (VIDEO)

Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, anunță Agenţia Europeană pentru Medicamente (VIDEO) (foto: generic, sursa: calgary.ctvnews.ca)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că, după investigaţii detaliate, s-a decis că vaccinul produs de AstraZeneca este unul "sigur şi eficient", nu există probleme legate de calitatea acestuia şi nu există legături între vaccinarea cu serul menţionat şi apariţia unor cheaguri de sânge. 

Anunţul a fost făcut de Emer Cooke, directoarea executivă a EMA. "Comitetul a ajuns la concluzia clară că acesta este un vaccin sigur şi eficient, îi protejează pe oameni de Covid", a spus aceasta. 

Totodată, ea a detaliat că s-au făcut analize detaliate, alături de experţi în tromboze din mai multe ţări europene, şi s-a ajuns la concluzia că trombozele nu au legătură cu vaccinarea anti-Covid. 

Reprezentanta EMA a mai spus că statele europene care au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca o pot relua. "Concluziile ştiinţifice de astăzi oferă statelor membre toate informaţiile de care au nevoie pentru a relua campaniile de vaccinare", a spus Emer Cooke.

La rândul ei, Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a înregistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința cazurilor severe raportate, diagnosticate ca trombocitopenie, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Ea a adăugat că apariția trombozelor poate fi cauzată de Covid sau de sindromul post-Covid și că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere și va fi studiată și o posibilă legătură între acest lucru și administrarea de anticoncepționale, a mai spus Straus.

Reprezentanții EMA au adăugat că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE și că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Mai multe țări europene - printre care Germania, Franța, Italia și Spania - au suspendat ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca. România, însă, a decis să nu oprească administrarea vaccinului AstraZeneca, ci doar a oprit un lot pentru care s-au semnalat probleme la nivel european.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON