URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2024, 18:57

E definitiv: Judecătorii din Beiuş care au oprit executarea silită a fraţilor Micula, declaraţi nevinovaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii în cazul celor trei magistraţi de la Judecătoria Beiuş care au suspendat actele de executare pornite de ANAF pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătite de Guvern firmelor fraţilor Micula.

Trimişi în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară, care i-a acuzat de e exercitarea funcției cu gravă neglijență, judecătorii Nicolae Liposchi, Emilia Prahanca şi Raluca Baciu au fost declaraţi nevinovaţi.

Decizia a fost luată luni, de completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusţitie, unde dezbaterile în caz s-au reluat la solicitarea Inspecţiei Judiciare.

"Respinge recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii pronunţate de Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători în materie disciplinară", scrie pe portalul instanţei supreme. 

Fiscul acuza favorizare

Cei trei magistraţi au ajuns în anchetă disciplinară în 2022, ca urmare a unei sesizări depuse de Ministerul Finanţelor Publice, care le reproşa că i-au „favorizat în mod vădit” pe magnații bihoreni după ce, aşa cum BIHOREANUL a relatat, judecătorii au blocat toate încercările statului de a recupera cele 395 milioane de euro virate în decembrie 2019 în conturile milionarilor şi în 8 dintre firmele acestora, în urma procesului câştigat de ei la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington.

Mai mult, instanţa a dispus chiar suspendarea "oricăror alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii".

La cererea ANAF de a lămuri termenul vag de "acte viitoare", judecătoarea Baciu a explicat că "prin expresia alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii se înţelege acte de executare silită".

Pe româneşte, ca urmare a hotărârii judecătoreşti, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula. 

Gravă neglijenţă

Ancheta pornită de Inspecţia Judiciară s-a finalizat pe 23 mai 2023, când cei trei magistraţi au fost trimişi în judecată disciplinară pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, "cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiţie şi afectarea imaginii justiției ca serviciu public".

Procesul s-a desfăşurat în faţa Secţiei pentru judecători în materie disciplinară, care a decis, însă, că Liposchi, Prahanca şi Baciu nu sunt vinovaţi de acuza ce le-a fost adusă.

Hotărârea a fost atacată, însă, de Inspecţia Judiciară, cu recurs, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis, acum, să menţină hotărârea CSM. Decizia instanţei supreme este definitivă.

Procesele continuă

BIHOREANUL a prezentat pe larg modul în care milionarii Ioan şi Viorel Micula au reuşit, cu ajutorul Judecătoriei Beiuș, să blocheze încercările de executare silită pornite de ANAF atât împotriva lor, ca persoane fizice, cât şi a firmelor Multipack SRL, European Food SA, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Transilvania General Import Export SRL, West Leasing SRL, Rieni Drinks SA şi European Drinks SA. Procedura a fost declanşată de Fisc pentru recuperarea a 395 milioane euro care le-au fost plătite de Statul Român în urma celebrului proces intentat de fraţii Micula şi de firmele lor la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, pentru revocarea facilităţilor. 

Comisia Europeană a considerat, însă, că despăgubirile sunt ajutor de stat ilegal şi a cerut recuperarea întregii sume.

Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene. Între timp, începând din martie 2022, ANAF a încercat în mai multe rânduri să execute silit magnaţii şi cele 8 firme pentru recuperarea banilor, dar degeaba. Judecătorii din Beiuş, unde s-au derulat procesele, au oprit demersurile Fiscului, invocând că Decizia CE este un act administrativ, a cărui legalitate nu a fost stabilită definitiv de instanţele comunitare. În situația în care instanțele comunitare o vor anula, executarea silită începută de Statul Român va rămâne fără fundament, din simplul motiv că datoria va dispărea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
PROVERB
corb la corb nu-si scoate ochii! Fratia speciala se sprijina si se ajuta impotriva intereselor natiei care ii plateste pensiile speciale! Taxati de doua ori - prima direct de la buget, a doua tot de la buget cu penziile speciale. Natie de slabanogi care asteapta vesnic ca CINEVA sa le poatre, faca interesele, cine o fi CINEVA?
Postat 19 Martie 2024, 19:19 de scortosul
da
cheia articolului e in ultimul paragraf = "Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene " " Judecătorii din Beiuş...au oprit demersurile Fiscului, invocând că Decizia CE este un act administrativ, a cărui legalitate nu a fost stabilită definitiv de instanţele comunitare " Deci se asteapta decizia judecatorilor din europa . Daca acestia vor considera ca fratii micula sant vinovati = fiiti convinsi ca si justitia din romania ii va pedepsi . Dar nu se poate pedepsirea lor inainte ca judecatorii europeni sa decida asta .Degeaba vrea statul european prin acea decizie administrativa si fiscul din romania sa ii pedepseasca . Doar judecatorii din europa pot face asta .
Postat 19 Martie 2024, 17:54 de richard
E mare judecatoria din Bins.
Trei, Doamne, si toti trei...
Postat 19 Martie 2024, 08:43 de nihil
ÎCCJ își încalcă adeseori propriile decizii, fiind încă ombilical legată de Statul Stai Drepți.
Cu ceva vreme în urmă a emis o hotărâre care stabilea clar că o sentință definitivă și executorie, pe spețe de recuperare silită, se aplică chiar dacă cel în cauză poate dovedi ulterior incorectitudinea demersului printr-un proces care să stabilească irevocabilitatea deciziei. În acest caz, al "germenilor", primează decizia Comisiei Europene în fața celei administrative prin care Guvernul Orban a dat abuziv cei aproape 400 milioae Euro, chiar dacă pe rol există o speță nesoluționată încă, la o instanță europeană. "Generalii" care au au dat banii Miculeștilor sunt aceeași care, în calitate de beneficiari principali, au decis către ÎCCJ blocarea în continuare a executării și recuperării banilor datorați.
Postat 19 Martie 2024, 08:40 de KP
in traducere
cei trei executau si asa un ordin de mai sus si au stiut sa-l execute , adica au pastrat probe, iar batroneii au platit si noii bulibashi , si au dat si banishorii de halegeri la rumales , deci pot sa beleasca fraerii listiniti inca 5 ani pana la o noua extragere pe diverse ...urata tara si populatii
Postat 19 Martie 2024, 06:50 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON