URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2023, 18:35

Judecătorii din Beiuş care au oprit executarea silită a fraţilor Micula au fost declaraţi nevinovaţi. Decizia CSM, cu opinie separată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară împotriva celor trei magistraţi de la Judecătoria Beiuş, Nicolae Liposchi, Emilia Prahanca şi Raluca Baciu, care au suspendat actele de executare pornite de ANAF pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătite de Guvern firmelor fraţilor Micula. Decizia s-a luat, însă, cu opinie separată, căci o parte din membrii CSM au fost de părere că Prahanca şi Baciu au încălcat Statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Fără executare 

Cei trei magistraţi au ajuns în anchetă disciplinară anul trecut, ca urmare a unei sesizări depuse de Ministerul Finanţelor Publice, care le reproşa că i-au „favorizat în mod vădit” pe magnații bihoreni după ce, aşa cum a relatat deja BIHOREANUL, judecătorii au blocat toate încercările statului de a recupera cele 395 milioane de euro virate în decembrie 2019 în conturile milionarilor şi în 8 dintre firmele acestora, în urma procesului câştigat de ei la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington.

Mai mult, instanţa a dispus chiar suspendarea "oricăror alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii".

La cererea ANAF de a lămuri termenul vag de "acte viitoare", judecătoarea Baciu a explicat că "prin expresia alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii se înţelege acte de executare silită". Pe româneşte, ca urmare a hotărârii judecătoreşti, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula. 

Judecaţi la secret

Ancheta pornită de Inspecţia Judiciară s-a finalizat pe 23 mai a.c., când cei trei magistraţi au fost trimişi în judecată disciplinară pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, "cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiţie şi afectarea imaginii justiției ca serviciu public".

Procesul s-a desfăşurat în faţa Secţiei pentru judecători în materie disciplinară care, miercuri, a decis că Liposchi, Prahanca şi Baciu nu sunt vinovaţi de acuza ce le-a fost adusă.

Hotărârea nu a fost luată, însă, în unanimitate, semn că opiniile au fost împărțite. Potrivit informaţiilor făcute publice pe portalul CSM, în cazul judecătoarelor Emilia Prahanca şi Raluca Baciu, au fost magistraţi care au fost de părere că sunt vinovate şi ar trebui sancţionate disciplinar.

Cu câte voturi s-a decis "iertarea" judecătoarelor, nu se ştie. "Lucrările secţiei şi hotărârile luate nu sunt publice. Magistraţii le pot consulta pe sistemul electronic EMAP, portalul intern al CSM, iar în caz că sunt atacate, se comunică Înaltei Curţi", a declarat purtătoarea de cuvânt a CSM, judecătoarea Daniela Stăncioi, la solicitarea BIHOREANULUI

Hotărârea poate fi atacată, cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe bandă rulantă

BIHOREANUL a prezentat, pe larg, modul în care milionarii Ioan şi Viorel Micula au reuşit, cu ajutorul Judecătoriei Beiuș, să blocheze toate încercările de executare silită pornite de ANAF atât împotriva lor, ca persoane fizice, cât şi a firmelor Multipack SRL, European Food SA, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Transilvania General Import Export SRL, West Leasing SRL, Rieni Drinks SA şi European Drinks SA. 

Procedura a fost declanşată de Fisc pentru recuperarea a 395 milioane euro care le-au fost plătite de Statul Român în urma celebrului proces intentat de fraţii Micula şi de firmele lor la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, pentru revocarea facilităţilor. 

Comisia Europeană a considerat, însă, că despăgubirile sunt ajutor de stat ilegal şi a cerut recuperarea întregii sume.

Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene, dar între timp, începând din martie 2022, ANAF a încercat în mai multe rânduri să execute silit magnaţii şi cele 8 firme pentru recuperarea banilor, dar degeaba. Judecătorii din Beiuş, unde s-au derulat procesele, au oprit demersurile Fiscului, invocând că Decizia CE este un act administrativ, iar legalitatea ei nu a fost stabilită definitiv de instanţele comunitare, aşa că dacă acestea o vor anula, executarea silită începută de Statul Român va rămâne fără fundament, din simplul motiv că datoria va dispărea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dar
onoarea?Cu ,, onoarea nereperată"a justițiarilor,cum rămâne? Cât avem de cotizat?
Postat 16 Noiembrie 2023, 19:38 de nealiniat
Statul Paralel mai are suflu și se apără încă.
Culmea e că această putere vrea ca cei înrolați să aibă chiar și candidați la toate alegerile de anul viitor.
Postat 16 Noiembrie 2023, 10:30 de KP
Previzibil, anticipabil
Dupa ce au finanțat 30 de ani PNL, era firesc sa fie așa, (in)justiția funcționeaza. Dacă era vorba de 1 leu sau de o legatură de pătrunjel, era altceva. La mai multe speciale.
Postat 16 Noiembrie 2023, 10:04 de PureStupidity
?!
Am aruncat o privire prin codul de procedura civila, competenta dupa materie si valoare a judecatoriilor: art.94.[....],,j) orice alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea părţilor, profesionişti sau neprofesionişti". Legiuitorul a limitat la 40.000 de euro competenta judecatoriilor, ori aici s-a pus problema unei sume de 10.000 de ori mai mare.
Postat 16 Noiembrie 2023, 08:22 de pinonel
da
concluzia finala este in ultimul pasaj = "Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene, dar între timp, începând din martie 2022, ANAF a încercat în mai multe rânduri să execute silit magnaţii şi cele 8 firme pentru recuperarea banilor, dar degeaba. Judecătorii din Beiuş, unde s-au derulat procesele, au oprit demersurile Fiscului, invocând că Decizia CE este un act administrativ, iar legalitatea ei nu a fost stabilită definitiv de instanţele comunitare, aşa că dacă acestea o vor anula, executarea silită începută de Statul Român va rămâne fără fundament, din simplul motiv că datoria va dispărea "= judecatoarele din Beius sant evident nevinovate
Postat 15 Noiembrie 2023, 21:12 de richard
da
important este urmatorul citat din articol = "Pe româneşte, ca urmare a hotărârii judecătoreşti, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula." deci judecatorul american a dat dreptate fratilor micula si un birocrat european a decis impotriva fratilor micula . Judecatoarele de la beius au spus doar ca nu pot decide nimic impotriva fratilor micula pana nu apare o decizie a unui judecator european ( si nu decizia unui birocrat european ) impotriva fratilor micula .Asa cum este normal =judecatoarele de la beius asculta doar de un alt judecator european nu si de un simplu birocrat .Intrebarea este = de ce ANAF-ul se grabeste sa ia banii de la fratii micula fara sa aiba o decizie a unui judecator european impotriva fratilor micula ? unde este graba ? si daca judecatorul european va da dreptate fratilor micula atunci ce se va intimpla ? va plati statul roman dinnou amenzi si penalitati si dobanzi pe banii luati ? asta doar ca asa vrea ANAF-ul ?
Postat 15 Noiembrie 2023, 21:11 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON