URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2023, 10:00

Doar 11,4% dintre cele 5.000 de maşini eligibile au fost înscrise în programul Rabla local în Oradea

Doar 11,4% dintre cele 5.000 de maşini vechi eligibile au fost înscrise în programul Rabla local pentru Oradea până la termenul limită de la finalul lunii septembrie.

"Nu aveam cum previziona"

Atractivitatea programului s-a dovedit cu mult sub previziunile Administraţiei Fondului pentru Mediu, prin care s-a derulat programul, şi a conducerii primăriei locale.

"La nivelul municipalităţii orădene am prevăzut că ar putea fi înscrise în program 5.000 de maşini (mai vechi de 15 ani - n.r), numărul maxim permis de bugetul alocat programului. Nu aveam cum previziona un număr mai exact, pentru că baza de date a primăriei nu conţine date legate de vechimea maşinii, norma de poluare euro în care se încadrează, eventuale datorii ale proprietarilor şi altele", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Până pe 29 septembrie, în program au fost înscrise 568 de autovehicule înmatriculate în Oradea, deţinute de 554 de persoane, ceea ce înseamnă că au existat cazuri în care unii orădenii au renunţat la mai multe maşini vechi.

Se pare că orădenii se despart cu greu de maşinile uzate şi doar în cazul în care nu au de ales.

"Procentul locurilor ocupate în program a fost puţin peste 11%. Cel mai probabil asta s-a întâmplat pentru că Primăria Oradea a cam ridicat de pe domeniul public, în ultimii ani, maşinile vechi abandonate", a spus Florea. Şi, desigur, birocraţia sistemului...

"Întâi faceţi toate actele!"

Orădenii care doresc să beneficieze de bonusul de 3.000 lei în schimbul maşinii vechi la care acceptă să renunţe vor trebui să urmeze o procedură rigidă.

"Faptul că proprietarii s-au scris pe portal este doar începutul, este ca atunci când îţi iei număr de ordine pentru a-ţi depune actele la un ghişeu. Următorul pas este ca aceştia să se prezinte la Primărie pentru a depune documentele şi a semna contractul de finanţare", a spus directorul economic Eduard Florea.

Distrugerea autovehiculului înainte de realizarea acestor demersuri atrage după sine pierderea bonusului.

"Solicitanţii vor preda maşina la casare doar după semnarea contractului de finanţare. Degeaba vin ulterior să spună că au distrus maşina dacă nu au încheiat în prealabil documentele, pentru că nu mai beneficiază de bonus", a explicat directorul.

În etapa următoare, proprietarii maşinilor vor trebui să le radieze din evidenţele Serviciului Înmatriculări şi să depună la Primărie procesul verbal de casare şi certificatul de radiere din circulaţie a autovehiculului emis de DRPCIV Bihor (Serviciul Înmatriculări).

Plata stimulentului financiar de 3.000 lei se va face ulterior, prin virament bancar, într-un cont indicat de beneficiar.

Banii, la anul!

Concret, municipalitatea orădeană va prelua de la solicitanţi documente în vederea încheierii contractelor de finanţare până pe 29 decembrie 2023.

"La începutul anului viitor, până pe 29 februarie 2024, proprietarii vor putea să îşi predea maşinile înscrise în program pentru casare şi să facă radierea lor din evidenţele Serviciului Înmatriculări şi cele ale municipalităţii pentru a beneficia de plata stimulului financiar de 3.000 lei", a arătat directorul Florea.

Municipalitatea va urma să facă plata în contul indicat de beneficiarul înscris în program în termen de 30 de zile de la prezentarea la Primăria Oradea a documentelor de casare şi radiere a autovehiculului.

Un program cu prelungire...

După cum BIHOREANUL a mai scris, programul Rabla Local, lansat în vară, a fost prelungit cu o lună, până pe 29 septembrie, pe fondul numărului mic de solicitanţi, inclusiv în Oradea.

Spre exemplu, de la lansarea acestuia, pe 31 iulie, până la 7 septembrie s-au înscris în aplicaţie doar 466 de orădeni, iar până la 25 septembrie doar 516 proprietari.

AFM a alocat municipiului Oradea suma de 12 milioane lei. În total, programul ar fi putut permite retragerea din circulaţie a 5.000 de autovehicule din cele 110.000 de maşini care formează parcul auto orădean.

Spre deosebire de programul Rabla obișnuit, programul Rabla Local a permis, în premieră, ca populaţia să renunţe la maşina veche fără a avea, în schimb, obligaţia să îşi achiziţioneze alta, nouă. Solicitanții au, însă, obligația ca în următorii 3 ani să nu își cumpere mașini cu o normă de poluare EURO 4 sau mai mică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu cat mai noua cu
cu cat e mai noua masina cu atat este mai scumpa, mai prosta, mai slabanoaga, mai costisitoare asa ca cu greu renunti la "vechitura"!
Postat 06 Octombrie 2023, 11:57 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON