URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
25 Septembrie 2023, 19:04

Doar puțin peste 500 orădeni și-au predat mașinile prin programul Rabla Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul Rabla Local, destinat colectării de la populaţie a autovehiculelor uzate în vederea scoaterii din circulaţie, nu are căutare în Oradea, deşi termenul limită a fost prelungit cu o lună.

Doar o zecime!

Doar o zecime din cele 5.000 de locuri care au fost alocate municipiului de către Administraţia Fondului de Mediu au fost ocupate efectiv cu solicitări din partea orădenilor.

"AFM a aprobat pentru municipiul Oradea o finanţare în valoare de 12.000.000 lei, echivalentul a 5.000 de autoturisme uzate, care îndeplinesc condiţiile de casare. Până azi, 25 septembrie, în program s-au înscris 516 orădeni", a transmis luni Primăria Oradea.

Până luni după-amiază s-au mai scris în program încă doi orădeni.

Primăria Oradea le-a amintit orădenilor că mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru înscrierea în aplicaţie.

"Persoanele interesate să renunţe la maşinile vechi se mai pot înscrie în programul pentru casarea autovehiculelor uzate «Rabla Local» până în 29 septembrie, la ora 23:59", se menţionează în comunicat.

Cu program prelungit

După cum BIHOREANUL a mai scris programul Rabla Local a fost prelungit cu o lună, pe fondul numărului mic de solicitanţi, inclusiv în Oradea.

Spre exemplu, de la lansarea acestuia, în 31 iulie, până la 7 septembrie s-au înscris în aplicaţie doar 466 de orădeni.

AFM a alocat municipiului Oradea suma de 12 milioane lei. Proprietarii care renunţă, prin program, la maşinile uzate vor primi în schimb 3.000 lei. Din această sumă 2.400 lei vor fi alocaţi de către AFM, iar diferenţa de 600 lei de către bugetul local.

Bugetul alocat programului ar permite retragerea din circulaţie a 3.000 de autovehicule din cele 110.000 de maşini care formează parcul auto orădean.

Spre deosebire de anii anteriori, programul Rabla Local permite în premieră ca populaţia să renunţe la maşina veche fără a avea, în schimb, obligaţia să îşi achiziţioneze alta, nouă.

Cu implicarea Primăriei

Pentru a putea renunţa la maşina veche în schimbul sumei de 3.000 lei, solicitanţii programului trebuie să se înscrie în platforma AFM, pe pagina de internet www.afm.ro , la secţiunea "Programe de finanţare"

Documentele justificative vor fi prezentate Primăriei Oradea, ulterior înscrierii.

"Este important de reţinut faptul că cetăţenii pot face predarea autovehiculului numai după semnarea contractului de finanţare cu Primăria Oradea", se menţionează în comunicatul Primăriei

După lansarea platformei şi înscrierea persoanelor fizice în program, AFM va transmite fiecărei primării din ţară lista cu persoanele înscrise.

Cetăţenii vor prezenta Primăriei documentele justificative de eligibilitate după care se va încheia contractul de finanţare dintre primărie şi cetăţean.

Ulterior, va urma predarea autoturismului de către proprietar la un centru de preluare, după care acesta se va radia din circulaţie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON