URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2023, 19:04

Doar puțin peste 500 orădeni și-au predat mașinile prin programul Rabla Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul Rabla Local, destinat colectării de la populaţie a autovehiculelor uzate în vederea scoaterii din circulaţie, nu are căutare în Oradea, deşi termenul limită a fost prelungit cu o lună.

Doar o zecime!

Doar o zecime din cele 5.000 de locuri care au fost alocate municipiului de către Administraţia Fondului de Mediu au fost ocupate efectiv cu solicitări din partea orădenilor.

"AFM a aprobat pentru municipiul Oradea o finanţare în valoare de 12.000.000 lei, echivalentul a 5.000 de autoturisme uzate, care îndeplinesc condiţiile de casare. Până azi, 25 septembrie, în program s-au înscris 516 orădeni", a transmis luni Primăria Oradea.

Până luni după-amiază s-au mai scris în program încă doi orădeni.

Primăria Oradea le-a amintit orădenilor că mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru înscrierea în aplicaţie.

"Persoanele interesate să renunţe la maşinile vechi se mai pot înscrie în programul pentru casarea autovehiculelor uzate «Rabla Local» până în 29 septembrie, la ora 23:59", se menţionează în comunicat.

Cu program prelungit

După cum BIHOREANUL a mai scris programul Rabla Local a fost prelungit cu o lună, pe fondul numărului mic de solicitanţi, inclusiv în Oradea.

Spre exemplu, de la lansarea acestuia, în 31 iulie, până la 7 septembrie s-au înscris în aplicaţie doar 466 de orădeni.

AFM a alocat municipiului Oradea suma de 12 milioane lei. Proprietarii care renunţă, prin program, la maşinile uzate vor primi în schimb 3.000 lei. Din această sumă 2.400 lei vor fi alocaţi de către AFM, iar diferenţa de 600 lei de către bugetul local.

Bugetul alocat programului ar permite retragerea din circulaţie a 3.000 de autovehicule din cele 110.000 de maşini care formează parcul auto orădean.

Spre deosebire de anii anteriori, programul Rabla Local permite în premieră ca populaţia să renunţe la maşina veche fără a avea, în schimb, obligaţia să îşi achiziţioneze alta, nouă.

Cu implicarea Primăriei

Pentru a putea renunţa la maşina veche în schimbul sumei de 3.000 lei, solicitanţii programului trebuie să se înscrie în platforma AFM, pe pagina de internet www.afm.ro , la secţiunea "Programe de finanţare"

Documentele justificative vor fi prezentate Primăriei Oradea, ulterior înscrierii.

"Este important de reţinut faptul că cetăţenii pot face predarea autovehiculului numai după semnarea contractului de finanţare cu Primăria Oradea", se menţionează în comunicatul Primăriei

După lansarea platformei şi înscrierea persoanelor fizice în program, AFM va transmite fiecărei primării din ţară lista cu persoanele înscrise.

Cetăţenii vor prezenta Primăriei documentele justificative de eligibilitate după care se va încheia contractul de finanţare dintre primărie şi cetăţean.

Ulterior, va urma predarea autoturismului de către proprietar la un centru de preluare, după care acesta se va radia din circulaţie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON