URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2023, 19:04

Doar puțin peste 500 orădeni și-au predat mașinile prin programul Rabla Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul Rabla Local, destinat colectării de la populaţie a autovehiculelor uzate în vederea scoaterii din circulaţie, nu are căutare în Oradea, deşi termenul limită a fost prelungit cu o lună.

Doar o zecime!

Doar o zecime din cele 5.000 de locuri care au fost alocate municipiului de către Administraţia Fondului de Mediu au fost ocupate efectiv cu solicitări din partea orădenilor.

"AFM a aprobat pentru municipiul Oradea o finanţare în valoare de 12.000.000 lei, echivalentul a 5.000 de autoturisme uzate, care îndeplinesc condiţiile de casare. Până azi, 25 septembrie, în program s-au înscris 516 orădeni", a transmis luni Primăria Oradea.

Până luni după-amiază s-au mai scris în program încă doi orădeni.

Primăria Oradea le-a amintit orădenilor că mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru înscrierea în aplicaţie.

"Persoanele interesate să renunţe la maşinile vechi se mai pot înscrie în programul pentru casarea autovehiculelor uzate «Rabla Local» până în 29 septembrie, la ora 23:59", se menţionează în comunicat.

Cu program prelungit

După cum BIHOREANUL a mai scris programul Rabla Local a fost prelungit cu o lună, pe fondul numărului mic de solicitanţi, inclusiv în Oradea.

Spre exemplu, de la lansarea acestuia, în 31 iulie, până la 7 septembrie s-au înscris în aplicaţie doar 466 de orădeni.

AFM a alocat municipiului Oradea suma de 12 milioane lei. Proprietarii care renunţă, prin program, la maşinile uzate vor primi în schimb 3.000 lei. Din această sumă 2.400 lei vor fi alocaţi de către AFM, iar diferenţa de 600 lei de către bugetul local.

Bugetul alocat programului ar permite retragerea din circulaţie a 3.000 de autovehicule din cele 110.000 de maşini care formează parcul auto orădean.

Spre deosebire de anii anteriori, programul Rabla Local permite în premieră ca populaţia să renunţe la maşina veche fără a avea, în schimb, obligaţia să îşi achiziţioneze alta, nouă.

Cu implicarea Primăriei

Pentru a putea renunţa la maşina veche în schimbul sumei de 3.000 lei, solicitanţii programului trebuie să se înscrie în platforma AFM, pe pagina de internet www.afm.ro , la secţiunea "Programe de finanţare"

Documentele justificative vor fi prezentate Primăriei Oradea, ulterior înscrierii.

"Este important de reţinut faptul că cetăţenii pot face predarea autovehiculului numai după semnarea contractului de finanţare cu Primăria Oradea", se menţionează în comunicatul Primăriei

După lansarea platformei şi înscrierea persoanelor fizice în program, AFM va transmite fiecărei primării din ţară lista cu persoanele înscrise.

Cetăţenii vor prezenta Primăriei documentele justificative de eligibilitate după care se va încheia contractul de finanţare dintre primărie şi cetăţean.

Ulterior, va urma predarea autoturismului de către proprietar la un centru de preluare, după care acesta se va radia din circulaţie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON