URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2022, 13:32

Despre hipermarketuri şi alte multinaţionale

Despre hipermarketuri şi alte multinaţionale foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi.

Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate. Din păcate, nu neamţul sau francezul este cel care comite asemenea abuzuri, ci românaşii noştri, nişte indivizi care au ajuns şi ei pe o treaptă a lanţului trofic care le permite să fie fiare cu subalternii şi cârpe cu şefii.

Istoria multinaţionalelor este zbuciumată atât la nivel naţional, cât şi local. Când ne-am apucat de autostrăzi, în timp ce investitorii români erau plimbaţi în cătuşe pe la DNA, ambasadorii ţărilor occidentale făceau de gardă la Ministerul Transporturilor pentru firmele proprii. Iar de curând, când Protecţia Consumatorului a luat cu asalt hipermarketurile pline de nereguli, singura rezolvare a Guvernului român a fost să-l dea afară pe şeful OPC. Dar la ce să te aştepţi de la nişte rebuturi politice cu CV-urile ciuruite de plagiate?

La nivel local s-a încetăţenit ideea că multinaţionalele trebuie ţinute cât mai departe de ochii lumii, de parcă ar produce stupefiante. Asta, în vreme ce firmelor le arde buza după angajaţi. Acest comportament a fost încurajat de Ilie Bolojan, cel care la premierea multinaţionalelor pentru isprăvile lor bune a interzis popularizarea, pe motiv că presa va veni să le facă poze la sindrofie cu chifteaua în gură.

Asemenea idei fixe nu au putut fi deşurubate din creierul epigonilor şi în continuare există un embargo informaţional. Atunci nu trebuie să ne mai mirăm că în mentalul colectiv multinaţionalele sunt nişte instituţii odioase care sug sângele poporului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bun articolul
Multă lume văd multinaționalele ca locul de muncă cel mai prost unde oamenii sunt sclavi. Când este total contra. Bineînțeles, mai sunt excepții, dar cum bine zice autorul, acolo managerii români se cred Dumnezeu pe pământ, după ce au lucrat la ABC-ul de la colț sau mai știu eu la ce butic. Și angajații iar nu trebuie să accepte așa ceva. Au fost angajați pe postul x și trebuie să facă munca y nu trebuie să facă favoruri că nici firma nu face favoruri. Managerii ca să-și atingă target-ul cer tot felul de prostii care nu le-a cerut și lor superiorul lor. Ei de capul lor fac asta...
Postat 29 Iunie 2022, 10:34 de Vio_427
SĂRĂCIE
Sărăcie și sclavie,asta înseamnă multinaționale in Romania.Dar când mă uit la sondaje și văd aceiași oameni de 30 de ani înțeleg acest popor (sadomasochism)
Postat 28 Iunie 2022, 17:14 de Cezarivan
S-a suit scroafa-n copac și se crede privighetoare!
Acuma și viceversa funcționează la fel: angajații "multinaționalelor" nu se transformă peste noapte din necalificați în neurochirurgi după angajare, prin simpla îmbrăcare a salopetei cu ecuson cu clips (la Sorbonica se petrece miracul descris aici!). Iar vandalismul stradal, agresivitatea de limbaj și chiar fizică pe care unii le constatăm tot mai frecvent, se manifestă mai ales la categoria oropsiților sorții care întâi au obosit să meargă la școală și apoi au obosit și să lucreze ceva sub demnitatea lor umană de atotștiutori. De aceea vedem personal cu țandăra sărită, cu muștarul pe sus, cu coada țanțoșă și asta până vor veni noii angajați din lumea treia, fără aere că-s ginecologi puși să descarce cutii, care o vreme o să se bucure de condițiile de muncă descrise mai sus.
Postat 28 Iunie 2022, 14:37 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON