URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2023, 17:46

Curtea Constituţională îi scapă de închisoare pe trei medici şpăgari din "Mafia" de la Casa de Pensii Bihor. Câţi doctori au ajuns după gratii

Curtea Constituţională îi scapă de închisoare pe trei medici şpăgari din 'Mafia' de la Casa de Pensii Bihor. Câţi doctori au ajuns după gratii Medicii Vasile Sălăjan(stânga) şi Emilia Cun (centru) au scăpat de procese. Al doctoriţei Anca Guţ (dreapta) nici nu a început.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicul orădean Vasile Sălăjan, trimis în judecată de DNA pentru şpăgile pe care le-a luat pe vremea în care era şef al Serviciului de expertiză medicală al Casei de Pensii Bihor nu va răspunde pentru faptele sale.

Invocând deciziile Curţii Constituţionale a României, care nu mai permit procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei penale prin administrarea de probe, și pe cea a Înaltei Curţi de Casaţie, care a interpretat hotărârile CCR ca fiind legea mai favorabilă şi, deci, aplicabile retroactiv, Tribunalul Satu Mare a constatat, joi, că nu se mai poate face nimic.

Ultima şpagă a fost încasată de medicul Vasile Sălăjan pe 15 iunie 2015, când a fost prins, iar pentru acuza de luare de mită care i-a fost adusă răspunderea penală se prescrie în 8 ani, care s-au împlinit pe 15 iunie 2023. Ca atare, instanţa a dispus încetarea procesului.

Judecătorul a decis, însă, să confişte de la Sălăjan cele 491 de şpăgi în sumă de  68.750 lei şi 17.410 euro, pe care acesta le-a încasat în doar 20 zile, dar a respins pretenţia procurorilor de a confisca întreaga avere a medicului: vila uriaşă din centrul oraşului, terenul de pe Dealul Viiolor, acţiunile şi cei peste 150.000 lei strânşi în contul bancar.

Trei scăpați

Hotărârea judecătorească nu e prima de acest fel în acest dosarde corupție.

Pe 3 octombrie, Secția penală a Curții de Apel Oradea a hotârât încetarea procesului în cazul doctoriţei Emilia Mariana Cun, şi ea inculpată de DNA în celebrul caz al mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii, pentru 272 fapte de luare de mită, în sumă de 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți. Şi nici nu va fi ultima, căci în acelaşi caz mai e judecată doctoriţa Ana Guţ, acuzată că a încasat 334 de şpăgi de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, în valoare totală de 51.970 lei şi 3.330 euro.

După cum se ştie, cei trei medici, alături de doctorii Ovidiu Pleşa și Anca Grigorescu, asistenţii lor, respectiv fostul şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, au transformat locul de muncă într-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnând contra cost deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, indiferent dacă beneficiarii aveau sau nu acest drept. 

Ancheta, după cum a relatat deja BIHOREANUL, a pornit în 2015, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi a fost preluată în acelaşi an de procurorii DNA, care au „spart” cauza în cinci dosare, câte unul pentru fiecare cuplu medic-asistent. Atât că, vreme de 4 ani, toate cele cinci dosare au fost aruncate în braţele unui singur procuror, care nu a reuşit să finalizeze cercetările în toate. 

Unii condamnaţi...

Primul medic al Comisiei de Expertiză trimis în judecată, încă din ianuarie 2016, a fost Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare în regim de detenţie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Tot în 2016 a ajuns în faţa instanţei doctoriţa Anca Grigorescu, condamnată la 2 ani de detenţie, dar şi şeful Casei de Pensii, Leontin Ţîrle, pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, ținându-le practic „spatele”. Ţîrle s-a ales cu 4 ani de detenţie.

În total, anchetatorii au reuşit să dibuiască 25 de persoane ca făcând parte din „mafia halatelor albe”, dintre care au fost condamnaţi definitiv 18 inculpați, inclusiv medicii Ovidiu Pleşa și Anca Grigorescu, respectiv fostul şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle. Celelalte 15 persoane - majoritatea asistenţi medicali - au semnat acorduri de recunoaştere cu procurorii.

Singurii care scapă, deci, de pedepse sunt Emilia Cun, Anca Guţ şi “şeful” mafiei, Vasile Sălăjan, iar asta în condiţiile în care asistenţii lor au recunoscut că le-au fost părtaşi la încasarea şpăgilor şi au fost condamnaţi definitiv pentru complicitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Început care promite
Instanța a dispus confiscarea sumelor. Așa da
Postat 23 Octombrie 2023, 14:02 de Just-22
bravo!
Gloata de hoti si corupti de la Curtea Constitutinala, la indemnul PSD+PNL, a facut ca prescriptia sa devena cel mai rapid si usor mod de a scapa de inchisoare. E frumos la noi in Romania, furtul, luarea de mita si coruptia au ajuns cele mai facile metode de a te imbogati cu riscuri minime de a face inchisoare. In cazul de fata probabil a dat si procurorul o mana de ajutor, imi vine greu sa cred ca in 7 ani de cat au fost prinsi n-a fost in stare sa finalizeze 5 dosare. Aia ar insemna 1 dosar pe AN! Si avand in vedere ca erau inregistrati pe camere, probabil nu era o cauza extrem de complexa. Sunt curios, in cazul in care la noi ar trebui sa se judece dosare complexe gen crima organizata, de cate decenii ar avea nevoie ai nostri procurori sa finalizeze dosarele?
Postat 23 Octombrie 2023, 11:44 de marius_ro
model de reusita bugetar, cu tupeu
restaurant si terasa ilegale in Grigorescu, ale distinsei doamne Alina Anca Rosmenteniuc de la prefectura, cu activitate (livrare) continua si dupa ce au fost inchise. domnii politisti sti(a)u ca aici e cea mai buna cafea din cartier :)
Postat 23 Octombrie 2023, 08:29 de scotianu
justitia corupta
PSD-ul impreuna cu PNL au facut praf justitia din tara asta, incepand de la CCR. Dar, romanii ii voteaza in continuare ca le mai da 10 lei la pensie si tichete de vacanta la bugetari. Din pacate va fi tot mai rau, poate mai rau decat pe vremea lui Nastase.
Postat 23 Octombrie 2023, 08:25 de unul
D'asta merge țara cum merge: justiția!
Dacă nu avocatul său judecătorul prelungește procesul, o face procurorul. Și ce avere are... Restaurantul lui din centru a mers fără autorizație ani la rând până să fie el prins. După aia l-au închis poliția locală. Am auzit că și când era închis încă făceau livrări. La scurt timp s-a redeschis și precis că încă merge Old Mill.
Postat 23 Octombrie 2023, 05:52 de Vio_427
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON