URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2023, 18:18

Corupția de la Casa de Pensii Bihor: Acuzată de 272 de șpăgi, doctoriţa Emilia Cun, de la Expertiză Medicală, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare

Corupția de la Casa de Pensii Bihor: Acuzată de 272 de șpăgi, doctoriţa Emilia Cun, de la Expertiză Medicală, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctoriţa Emilia Cun, ultimul medic trimis în faţa instanţei în mega-dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, a fost condamnată cu suspendare în procesul în care este acuzată că, într-o singură lună, a luat mită de la 272 de pacienţi, atât sume de bani cât şi bunuri, produse alimentare, băuturi alcoolice şi cosmetice.

Verdictul, care nu este definitiv, a fost pronunţat de Tribunalul Bihor, care i-a pus doctoriței o serie de condiţii, dar şi interdicţii, între care şi cea de a profesa, timp de 3 ani, într-un spital de stat.

După cum BIHOREANUL a mai scris, doctoriţa în vârstă de 67 ani a fost trimis în judecată în primăvara anului trecut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru luare de mită în formă continuată, "în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu", adică,pentru a întocmi deciziile medicale pentru persoanele care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirile medicale pentru pensionarii de invaliditate aflați în evidență, formularele de concluzii referitoare la concediile medicale, atât la prelungirea duratei peste 90 de zile, cât şi peste 180 de zile.

În perioada 11 mai - 15 iunie 2015, cât timp a fost supravegheată împreună cu colegii ei de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, doctoriţa Cun ar fi încasat pentru asemenea servicii mită de cel puţin 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți.

Avea tarif

Săptămâna trecută, instanţa a închis dezbaterile şi a pronunţat prima hotărâre în caz, condamnând-o pe Emilia Cun la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 3 ani.

Totodată, ea a fost obligată să achite o amendă penală de 20.000 lei şi are o serie de interdicţii, între care şi aceea de a profesa, ca medic, pe perioada celor 3 ani, într-un spital de stat, dar şi obligaţii, ca de pildă de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi de a frecventa un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. 

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea mitei dovedite şi a obligat-o pe Emilia Cun să plătească statului suma de 15.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale şi a procesului.

În sentinţa motivată, instanţa arată că doctoriţa nu a pretins banii, dar i-a acceptat de la pacienţii care, cu toţii, au simţit nevoia să îi lase bani pentru că în rândul lor era de notorietate că are un "tarif" pentru emiterea deciziilor, iar acesta era echivalentul unei pensii.

"Instanța va reține un pericol social deosebit de ridicat al infracțiunii de luare de mită din prezenta cauză îndeosebi pentru că săvârșirea ei este în legătură cu îndeplinirea unui act medical și îndeosebi față de cuantumul sumelor primite în raport de situația materială a pacienților, dar și de condiția medicală a acestora, fiind vorba despre persoane aflate în stare de vulnerabilitate sau de persoane cu resurse financiare limitate", se explică în hotărârea judecătorească în care se reţine şi frecvenţa zilnică a faptelor (15 de acte materiale pe zi, 272 acte în 18 zile).

"Instanța constată cu regret faptul că în pofida unei foarte bune reputaţii profesionale şi a resurselor materiale provenite din retribuţiile corespunzătoare activităţilor prestate, a siguranţei materiale de care pare să se fi bucurat, inculpata a ales în mod repetat să nesocotească etica profesională şi normele de drept penal", scrie în soluţie.

 Denunţătoare

La stabilirea pedepselor, judecătorul a avut în vedere şi faptul că doctoriţa a recunoscut parţial faptele, dar şi că a fost printre denunţătorii fostului şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle (foto), căruia, până când afacerea a fost "falimentată", medicii experţi i-au plătit parte din şpăgile încasate. El a şi fost condamnat definitiv, pe 11 mai 2021, la 4 ani de detenţie, acuzat fiind de luare de mită şi tăinuire.

Denunţul a ajutat-o, de altfel, pe doctoriţă să-şi atenueze pedeapsa, căci, potrivit Legii privind protecţia martorilor, persoanele aflate în anchetă sau trimise în judecată care denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege pentru propriile isprăvi penale. Prin urmare, limitele pedepsei, în cazul Emiliei Cun, au scăzut: limita minimă de la 3 ani la 1 an și 6 luni, iar limita maximă, de la 10 ani închisoare la 5 ani.

Nu în ultimul rând, judecătorul a avut în vedere referințele și meritele profesionale, recunoscute de majoritatea martorilor audiaţi, dar şi atitudinea de regret a medicului.

Hotărârea pronunţată de Tribunalul Bihor mai poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea, instanță unde judecătorii nu au mai fost la fel de blânzi cu colegii ei din acelaşi dosar. Medicul Ovidiu Pleşa, de pildă, a încasat pe 28 iunie 2017 o pedeapsă de 3 ani de detenţie, iar doctorița Anca Grigorescu a fost condamnată, pe 1 iunie 2018, la 2 ani de detenţie. Ceilalți medici sunt încă judecați.

Mafia de la Casa de Pensii

Cei trei, alături de medicii Ana Guţ şi Vasile Sălăjan au fost anchetaţi în celebrul caz al mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor. Doctorii au fost acuzaţi că au transformat locul de muncă într-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnând, contra cost, deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, indiferent dacă beneficiarii aveau sau nu acest drept. 

Ancheta a pornit în 2015, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi a fost preluată în acelaşi an de procurorii DNA care, ulterior, au identificat în total 25 de persoane care au făcut parte din "mafia" experţilor, dintre care 14 au fost anchetaţi în calitate de complici la faptele doctoriţei Ana Guţ. 

Dintre toţi, până acum au fost condamnaţi definitiv 18 inculpați, între care se numără medicii Ovidiu Pleşa și Anca Grigorescu, respectiv fostul şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle. Celelalte 15 persoane - majoritatea asistenţi medicali - au semnat acorduri de recunoaştere cu procurorii. Pentru medicii Emilia Cun, Vasile Sălăjan, şi Ana Guţ, dar şi pentru cei patru complici ai acesteia din urmă, procesul este, încă, în derulare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dar fiica-sa ce preocupari are
Sa vedeti pe fiica-sa pe facebook ce postari are
Postat 10 Iunie 2023, 17:31 de Mihaita
@sanda
Poti sa stepti campania, sa lipesti afise electorale, poate primesti locul ei dupa alegeri, cred ca aici e disperarea asta a ta. Mai bine ti-ai gasi o femeie, nu sa stai non stop aici sa comentezi aberatii
Postat 08 Iunie 2023, 19:37 de Petre93
sanda @ sanda
Are legatura sandule, toate ciurucurile si habarnistii, ratatii, coruptii sunt buni in primarie, ca fura. Si imbecilii supusi sunt buni ca asculta ordinele lui Bolojan. Bolojan vrea numai oameni supusi, nu il intereseaza ca fura si fac abuzuri, doar sa asculte orbeste toata megalomania ceausista de care sufera Bolojan(bolovan). Acum Bolojan(bolovan) dupa ce a distrus Oradea se vrea la Bucuresti. Intelegi sandule de ce e buna asta in Primarie, pt ca e hoata supusa care ar face orice pentru scaun. PNL si PSD sunt cea mai toxica alianta, iar Oradea voteaza asta ca sunt prostovani redusi mintal ca tine sandu sau sanda , cred ca iti place si tie sa fii o marioneta supusa partidului
Postat 08 Iunie 2023, 19:36 de Petre93
Petre93
Ce legătură are sula cu prefectura :::::)))) orice articol e legat de PENELE sau Bolojan , asta înseamnă propagandă ma băiatule. Aștept campania electorală in Bihor.
Postat 07 Iunie 2023, 22:26 de Sandu2100
Orbi dar vad perfect
Peste tot sunt cazuri de pensii de handicap dar oamenii n-au nici o problema. "Orbi" care vad perfect, merg cu utilaje agricole, bicicletă etc. dar le vine pensia de "nevazator". Cum își rezolvă? Nu știu. Probabil ca și în cazurile de mai sus: 2-3 adeverințe "unse" + 2-3 ştampile etc. Dar la profesori şi la alții care muncesc nu sunt bani, așa-i?
Postat 07 Iunie 2023, 22:17 de georgemarian
Sa o bagati in primarie ca pe aia fara permis ce conduc circulatia in oras
Sa ii dea ceva post in primarie, ca si la cei doi directori ce se ocupau de problemele de circulatie si nu aveau permis. E persoana perfecta pentru ceva post de conducere ca va tine cu dintii de scaun si va executa orice ordin venit de la seful partidului PNL.
Postat 07 Iunie 2023, 19:58 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON