URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
31 Martie 2023, 15:00

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminică Floriile. Vezi programul slujbelor de Paște în Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii romano-catolici celebrează pe 2 aprilie Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 9 aprilie, cu Învierea.

Episcopia romano-catolică Oradea a transmis publicităţii programul celebrărilor liturgice din timpul Săptămânii Mari.

Astfel, Duminica Floriilor este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. Liturghia solemnă va începe la ora 11, celebrată de către PS Böcskei László, episcop de Oradea, după ce va avea loc în faţa Palatului Episcopal ceremonia de binecuvântare a ramurilor.

În Joia Mare vor avea loc două liturghii în Catedrala romano-catolică din Oradea. Dimineaţa, de la ora 10 se va desfăşura Liturghia Crismei (a uleiurilor), celebrată de către PS Böcskei, împreună cu preoţii diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească şi vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor.

Tot în Joia Mare, dar seara, de la ora 19, va avea loc liturghia în amintirea Cinei de Taină, urmată de o veghe până la ora 21.

În Vinerea Mare, de la ora 15, va fi recreată devoţiunea "Calea Sfintei Cruci" în grădina Palatului Episcopal.

Urmează apoi celebrarea Patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos ce va începe la ora 18 şi va cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la ora 21. 

Învierea 

În Sâmbăta Mare, credincioşii vor putea participa între orele 10 și 20 la programul de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt.

Vigilia Pascală va începe la ora 21 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Aceasta se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriaşilor.

În ziua de Paşti, în faţa catedralei episcopale, începând cu ora 7:30 dimineaţa, credincioşii vor primi binecuvântarea alimentelor, iar mai apoi va fi oficiată liturghia, de la ora 8.

Episcopul romano-catolic va oficia apoi liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti, de la ora 11. Corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale, iar de la ora 18 va avea loc o liturghie de seară.

În Lunea Sfintelor Paşti, liturghiile vor fi oficiate după programul duminical. Totodată, în zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON