URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2023, 15:00

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminică Floriile. Vezi programul slujbelor de Paște în Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii romano-catolici celebrează pe 2 aprilie Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 9 aprilie, cu Învierea.

Episcopia romano-catolică Oradea a transmis publicităţii programul celebrărilor liturgice din timpul Săptămânii Mari.

Astfel, Duminica Floriilor este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. Liturghia solemnă va începe la ora 11, celebrată de către PS Böcskei László, episcop de Oradea, după ce va avea loc în faţa Palatului Episcopal ceremonia de binecuvântare a ramurilor.

În Joia Mare vor avea loc două liturghii în Catedrala romano-catolică din Oradea. Dimineaţa, de la ora 10 se va desfăşura Liturghia Crismei (a uleiurilor), celebrată de către PS Böcskei, împreună cu preoţii diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească şi vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor.

Tot în Joia Mare, dar seara, de la ora 19, va avea loc liturghia în amintirea Cinei de Taină, urmată de o veghe până la ora 21.

În Vinerea Mare, de la ora 15, va fi recreată devoţiunea "Calea Sfintei Cruci" în grădina Palatului Episcopal.

Urmează apoi celebrarea Patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos ce va începe la ora 18 şi va cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la ora 21. 

Învierea 

În Sâmbăta Mare, credincioşii vor putea participa între orele 10 și 20 la programul de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt.

Vigilia Pascală va începe la ora 21 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Aceasta se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriaşilor.

În ziua de Paşti, în faţa catedralei episcopale, începând cu ora 7:30 dimineaţa, credincioşii vor primi binecuvântarea alimentelor, iar mai apoi va fi oficiată liturghia, de la ora 8.

Episcopul romano-catolic va oficia apoi liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti, de la ora 11. Corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale, iar de la ora 18 va avea loc o liturghie de seară.

În Lunea Sfintelor Paşti, liturghiile vor fi oficiate după programul duminical. Totodată, în zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON