URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2023, 15:00

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminică Floriile. Vezi programul slujbelor de Paște în Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii romano-catolici celebrează pe 2 aprilie Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 9 aprilie, cu Învierea.

Episcopia romano-catolică Oradea a transmis publicităţii programul celebrărilor liturgice din timpul Săptămânii Mari.

Astfel, Duminica Floriilor este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. Liturghia solemnă va începe la ora 11, celebrată de către PS Böcskei László, episcop de Oradea, după ce va avea loc în faţa Palatului Episcopal ceremonia de binecuvântare a ramurilor.

În Joia Mare vor avea loc două liturghii în Catedrala romano-catolică din Oradea. Dimineaţa, de la ora 10 se va desfăşura Liturghia Crismei (a uleiurilor), celebrată de către PS Böcskei, împreună cu preoţii diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească şi vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor.

Tot în Joia Mare, dar seara, de la ora 19, va avea loc liturghia în amintirea Cinei de Taină, urmată de o veghe până la ora 21.

În Vinerea Mare, de la ora 15, va fi recreată devoţiunea "Calea Sfintei Cruci" în grădina Palatului Episcopal.

Urmează apoi celebrarea Patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos ce va începe la ora 18 şi va cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la ora 21. 

Învierea 

În Sâmbăta Mare, credincioşii vor putea participa între orele 10 și 20 la programul de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt.

Vigilia Pascală va începe la ora 21 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Aceasta se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriaşilor.

În ziua de Paşti, în faţa catedralei episcopale, începând cu ora 7:30 dimineaţa, credincioşii vor primi binecuvântarea alimentelor, iar mai apoi va fi oficiată liturghia, de la ora 8.

Episcopul romano-catolic va oficia apoi liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti, de la ora 11. Corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale, iar de la ora 18 va avea loc o liturghie de seară.

În Lunea Sfintelor Paşti, liturghiile vor fi oficiate după programul duminical. Totodată, în zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON