URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
14 Iunie 2022, 07:57

Castel "la export". Statul ungar, în spatele vânzării Castelului de la Balc? Cine a plătit suma uluitoare (FOTO)

Castel 'la export'. Statul ungar, în spatele vânzării Castelului de la Balc? Cine a plătit suma uluitoare (FOTO) PERLĂ ÎN RUINĂ. Ridicat de un conte ungur, cumpărat de un prinţ român, donat după război statului comunist care l-a "privatizat" după 1990, castelul din Balc a ajuns o ruină. Până luna trecută a aparţinut firmei unui milionar care promitea să-l transforme în staţiune de lux, dar a sfârşit în închisoare. Scos la mezat, l-a achiziţionat o firmă cu reprezentanţi foarte discreţi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O firmă cu sediul într-un apartament de bloc dintr-o comună clujeană, cu experţi în cele mai variate domenii, de la lobby până la securitate cibernetică, a achiziţionat castelul din comuna bihoreană Balc la un preţ enorm: peste 4 milioane euro, de 11 ori mai mare decât cel pe care vânzătorul îl cerea cu 3 ani în urmă.

Cumpărătorul este însă de negăsit, în spatele său fiind, spun surse din administraţie, o firmă a statului ungar profilată pe achiziţii imobiliare în Transilvania. Aceeaşi care a cumpărat clădirea hotelului Parc din Oradea şi o mulţime de alte edificii din Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Arad faţă de care statul român, spre deosebire de cel vecin, este complet nepăsător...

Un grof, un prinţ, un milionar penal

Informaţia privind vânzarea castelului din Balc a fost făcută publică miercurea trecută, printr-o postare scurtă pe Facebook, de către primarul comunei, Sorin Sabău. "Stimaţi cetăţeni, castelul Degenfeld a fost vândut. Felicitări şi mult succes noilor proprietari!", a dat de veste edilul, care afirmă că noul deţinător al domeniului ar fi o firmă din Cluj, despre care nu cunoaşte însă detalii.

Interesul său pentru castel datează de la preluarea mandatului, când intenţiona ca Primăria să-l cumpere pentru ca apoi, cu fonduri europene, să-l transforme în atracţie turistică, la fel cum voia, cel puţin declarativ, şi proprietarul de până luna trecută.

Clădirea de 8.266 metri pătraţi şi parcul dendrologic din jur, întins pe 19,22 hectare, au de altfel o istorie care promitea succes în exploatarea comercială: domeniul a fost construit între anii 1850-1890 de groful Károlyi Tibor, fiind vândut după Marea Unire din 1918 prinţului Gheorghe Ghica, a cărui soţie a murit şi a fost înmormântată aici. În 1944, a intrat în proprietatea statului, iar în 1967 a fost declarat monument ocrotit prin lege, fiind administrat de întreprinderea PECO, care l-a folosit ca sanatoriu şi hotel pentru salariaţi.

blazon Castelul de la Balc

După 1990, castelul, clasat ca monument, a devenit proprietatea SC Petrom SA, împreună cu parcul, iar apoi a OMV-Petrom, după ce firma de stat a fost privatizată de guvernarea Adrian Năstase în 2004. În 2011, OMV-Petrom l-a scos la vânzare, cerând pe el 2,5 milioane euro, dar după un an l-a cedat pentru 801.000 euro firmei ADL Invest SRL, înregistrată în oraşul băcăuan Moineşti şi controlată de controversatul milionar Dan Adamescu, care declara că va face la Balc un aquapark, cu hotel şi căsuţe de vacanţă. N-a făcut-o, în schimb a intrat în atenţia DNA pentru falimentul oneros al grupului Astra Asigurări, în 2016 fiind condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare, şi murind în detenţie, un an mai târziu.

Lipsă de interes

Intrată în insolvenţă, în 2019 ADL Invest a scos la vânzare domeniul de la Balc cu doar 350.000 euro. Administratorul special al firmei, Daniel Adobriţei, a ţinut cont de legea potrivit căreia autorităţile locale au întâietate la cumpărarea unor astfel de imobile, astfel că a cerut Consiliului Judeţean Bihor să-i comunice dacă îşi exercită dreptul de preempţiune sau nu, la acest preţ.

Pasztor Sandor, fostul președinte al Consiliului Județean BihorÎn luna noiembrie a aceluiaşi an, însă, la propunerea preşedintelui de atunci, Pasztor Sandor (foto), aleşii bihorenilor au adoptat Hotărârea 196/2019, pentru neexercitarea dreptului de preempţiune. Altfel spus, administraţia judeţeană şi-a declarat lipsa de interes, în ciuda preţului derizoriu. "Este foarte încurcat ce-i acolo (n.r. - la Balc), dar aceasta este poziţia mea", îşi justifica Pasztor propunerea, fără a intra în amănunte. Cei 26 de reprezentanţi ai UDMR şi ai PSD, care formau majoritatea în CJ Bihor, nu au cerut detalii, aprobând-o prin vot.

"Am făcut acea propunere pentru că după cumpărare ar fi fost necesare investiţii de multe, multe milioane de euro pentru reabilitarea castelului", a declarat Pasztor BIHOREANULUI săptămâna trecută, după vestea că proprietatea pe care cu 3 ani în urmă judeţul o putea cumpăra ieftin s-a scumpit de 11 ori, fără ca de atunci să fi trecut prin vreo lucrare de restaurare. Ba, dimpotrivă, timpul a continuat să "roadă" clădirile ce alcătuiesc complexul de la Balc.

De la consultanţă la imobiliare

Licitaţia a avut loc pe 27 mai 2022, fiind organizată la Bistriţa de lichidatorul judiciar Lorica Şut, care a stabilit ca preţ de pornire suma de 4.039.575 euro. Şut a refuzat să ofere BIHOREANULUI orice fel de informaţii privind licitaţia, participanţii şi câştigătorul, afirmând că nu are asemenea obligaţii faţă de presă. "Întrebaţi Consiliul Judeţean Bihor, care a fost preemtor", a spus lichidatoarea.

Procesul verbal al licitaţiei, în posesia căruia ziarul a intrat, arată că adjudecatar a fost declarat singurul ofertant, SC Odas Global Consulting SRL, care a promis că va plăti preţul de pornire şi s-a obligat să achite în 30 de zile un avans de 40% din cei 4,039 milioane euro, iar restul de 60% în 12 rate lunare egale.

Odas Global Consulting a fost înregistrată în 2003, cu sediul într-un apartament de bloc din comuna clujeană Floreşti, iar, conform celei mai recente raportări financiare, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei (de la 245.208 lei cu un an înainte), un profit net de 1,45 milioane lei (în anul anterior de 116.211 lei) şi un capital de 1,51 milioane lei.

"Odas Global Consulting este o companie globală ce se concentrează asupra consultanţei în afaceri, fonduri europene, investiţii la nivel global, arhitectură, lobby şi servicii tehnologice. Consultanţii noştri sunt experţi în domeniul afacerilor, managementului, accesarea fondurilor europene, lobby, arhitectură şi servicii de securitate cibernetică", se descrie firma pe site-ul propriu.

Mason şi absent

Dragoş Onescu, patron Odas Global ConsultingBIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe administratorul Dragoş Onescu (foto), care este totodată şi proprietarul a 98% din acţiuni (restul de 2% fiind deţinute de o anume Elena Dumitrache).

Prezentat pe internet ca absolvent al Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş Bolyai, dar şi ca fruntaş mason, "cancelarul Marii Loji de Studiu al Artei Regale", Onescu s-a dovedit imposibil de găsit. Apelurile şi SMS-urile trimise pe cele două numere de telefon mobil pe care le-a declarat la Registrul Comerţului au sunat în gol, iar la numărul de telefon fix a răspuns un bărbat în vârstă, care a afirmat că acesta îi aparţine, fiindu-i instalat în locuinţă. "De 3 ani mă deranjează, din când în când, persoane care caută o firmă", a spus bărbatul.

Tot fără ecou au rămas şi mesajele transmise pe adresa de e-mail a Odas Global Consulting, şi pe contul de Facebook al lui Onescu. Prin urmare, nicio lămurire despre motivele achiziţiei şi destinaţia pe care firma sa ar urma s-o dea domeniului de la Balc...

Paravan pentru Budapesta

Surse din business susţin că firma de consultanţă ar fi doar un intermediar care a acţionat în numele altui cumpărător, astfel că Odas Global Consulting ar urma să cedeze castelul, discret, uneia dintre firmele prin care statul ungar achiziţionează clădiri cu valoare de simbol în Transilvania.

Deşi pare fantezistă, supoziţia nu e deloc lipsită de fundament. Publicaţii centrale au relatat în ultimii ani că guvernul Ungariei cumpără la bucată atât terenuri agricole, cât şi conace, castele şi palate din Transilvania. Unele achiziţii au fost făcute direct, prin firma Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (parte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, din portofoliul Agenţiei Averilor Statului, subordonată Ministerului de Externe de la Budapesta) sau prin subsidiara acesteia înregistrată în România, Manevi Pro Transilvania, cu sediul în Satu Mare. În alte situaţii, achiziţiile sunt făcute fie prin diverse ONG-uri maghiare, fie prin firme de consultanţă autohtone, precum Micro Vision Consult, cu sediul în Cluj, care le "cedează" apoi către Manevi.

Cele mai recente operaţiuni de acest fel datează din 2020 şi au avut ca obiect castelul Wesselenyi din Jibou, respectiv din 2021, când a achiziţionat şi transferat firmei ungare clădirea hotelului Ardealul din Arad. Cert e că, începând din 2017, în posesia statului ungar au ajuns clădiri precum cea a hotelului Dacia din Satu Mare şi a hotelului Melody din Cluj, fostul sediu al Primăriei Carei, casa Teleki din Baia Mare, iar anul trecut şi fostul hotel Parc din Oradea.

Aşa că nu-i deloc exclus ca peste un timp, mai apropiat sau mai depărtat, şi castelul din Balc să intre cu acte în regulă în proprietatea statului vecin, care îşi urmăreşte consecvent o politică de achiziţii la care instituţiile de la noi asistă, în cel mai bun caz, impasibile...

Castelul de la Balc


INDIFERENŢĂ ŞI IMPOTENŢĂ
Ba nu vor, ba nu pot

Achiziţiile imobiliare ungare în Transilvania sunt posibile din cauza dezinteresului şi incapacităţii statului român de a le evita prin exercitarea dreptului de preempţiune pentru cumpărarea lor, în baza Legii 442/2001 privind protecţia monumentelor, fie de către autorităţile locale, fie de cele centrale.

În ce priveşte domeniul de la Balc, singura instituţie care şi-a exprimat dorinţa de a-l cumpăra a fost, în 2019, Primăria comunei, care însă nu avea banii necesari, în acelaşi an dreptul de preempţiune fiind declinat atât de Consiliul Judeţean Bihor, cât şi de Ministerul Culturii.

Abia anul acesta administraţia judeţeană a părut interesată de castelul din Balc, dar degeaba. Potrivit vicepreşedintelui Călin Gal, chiar dacă în urmă cu 3 ani CJ Bihor a adoptat Hotărârea 196/2019 pentru neexercitarea dreptului de preempţiune, la începutul acestui an, când lichidatorul judiciar a anunţat licitaţia, conducerea instituţiei a delegat funcţionari din Serviciul Patrimoniu care să asiste la procedură, mizând pe posibilitatea legală de a deveni proprietar prin achitarea preţului de adjudecare, în cazul în care acesta ar fi fost convenabil.

"Problema e că adjudecarea s-a făcut la peste 4 milioane euro. Dacă ar fi fost un preţ mai mic, CJ Bihor putea lua în calcul să-l plătească pentru a deveni proprietar. Dar este enorm, mai ales că după achiziţie vor trebui alte milioane de euro pentru reabilitare", spune Gal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
avem si noi de invatat multe de la unguri
inclusiv cand e vorba de patrimoniu, istorie, interes national
Postat 15 Iunie 2022, 00:07 de unu
Ungurii au invatat de la birtinez&co!
2015. Licitaţiile organizate pentru vânzarea CET II au pornit iniţial de la o valoare de circa 60 milioane euro pentru ca în lipsa unui ofertant preţul să coboare treptat până la cele 7,1 milioane euro cu care a şi fost vândut. La acest pret primaria Oradea (citeste birtinezul) s-a retras!!! Expertii in imobiliare spuneau ca numai terenul, vreo 90ha, ar face 70 mil. euro. Are toate facilitatile, inclusiv retea electrica de forta. Gurile rele spun ca alinuța ot Tecuci, pe atunci presedinta penalilor, ar fi facut presiuni ca țăranul sa se retraga. Una peste alta, din buzunarele oradenilor au zburat cateva zeci de mil. de euro, alea pe care birtinezul le-a cedat conform ordinelor de la Bucuresti. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/l-au-dat-cet-ii-a-fost-vandut-unei-asocieri-de-firme-care-va-face-aici-un-parc-industrial-123365.html
Postat 14 Iunie 2022, 16:10 de pinonel
Romanii cei prosti! :))
Hai sa le luam punctual: daca statul roman ar fi avut interes cu care sa puna la pct. acest castel, a avut 30 de ani sa o faca. Dar nu a facut-o si el arata cum arata azi. Ca un jeg. Asa ca daca vor sa vin altii sa il puna la pct. pe banii lor (mai exact, indirect pe banii contribuabilului maghiar defapt) sa o faca daca is fraieri, iar statul roman il poate nationaliza (teoretic) cand doreste. Problema e alta, si anume ca exemplul asta cu castelul e doar o "picatura" din rahaturile care se intampla in spate, prin care statul ungar i-o "trage" statului romani intr-un mod pe cat de discret pe atat de pervers: https://investigatoria.ro/2022/04/11/ungaria-mare-devine-o-amenintare-pentru-statele-vecine-slovacia-blocheaza-achizitiile-imobiliare-ale-budapestei-in-timp-ce-romania-ramane-impasibila/ IAR ROMANII DORM PT CA SUNT NISTE PROSTI CARE NU AU VEDERE PE TEREMN LUNG SI NISTE C*RVE INDIVIDUALISTE, care ii intereseaza doar de el si de familia lui :))). Asta e prostilor. Cum va astenrneti asa dormiti! Ati ajuns sa fiti niste sclavi orbi pt niste politicieni care va vand en-gros de 30 de ani, prostilor, si ei isi iau vile in Elvetia si va cumpara cu pensii speciale sa va inchida ochii!
Postat 14 Iunie 2022, 08:38 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON