URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2022, 13:01

Castelul Degenfeld din comuna Balc, vândut cu o sumă de peste 10 ori mai mare decât cea pe care o cerea proprietarul în urmă cu 3 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Castelul Degenfeld din comuna Balc, construit la finele secolului XIX și aflat timp de 11 ani în proprietatea firmei unui controversat milionar care a decedat în urmă cu cinci ani, a fost vândut de lichidatorul judiciar al acesteia, cu peste 4 milioane euro. Suma este de peste 10 ori mai mare decât cea de 350.000 euro cerută în 2019, când Consiliul Județean Bihor a refuzat să-l cumpere.

Informația privind tranzacția a fost făcută publică de primarul comunei Balc, Sorin Sabău, printr-o postare pe Facebook, miercuri seară: „Stimați cetățeni, castelul Degenfeld din Balc a fost vândut. Felicitări și mult succes noilor proprietari!”, a dat de veste edilul, care afirmă că noul proprietar ar fi o firmă din Cluj.

Castelul a fost deținut de o fimă din Moinești a milionarului Dan Adamescu, ADL Invest, specializată în comerț cu combustibili, care declara că voia să transforme în stațiune proprietatea de aproape 20 hectare. Firma a intrat în insolvență, iar lichidatorul judiciar din Bistrița, a organizat o licitație pentru vânzarea castelului, stabilind ca preț de pornire suma de 4,039 milioane euro, plus TVA, care ar fi fost plătită de o firmă din comuna clujeană Florești al cărei obiect de activitate este acordarea de consultanță.

În 2019, castelul de la Balc era oferit la vânzare cu o sumă mult mai mică, de doar 350.000 euro, dar la propunerea președintelui de atunci, Pasztor Sandor, Consiliul Județean Bihor a refuzat să-și exercite dreptul de preemțiune.

Castelul din Balc a fost construit între anii 1850-1890 de groful Károlyi Tibor, iar după Marea Unire din 1918 urmaşul său, groful Karoly Imre, l-a vândut prinţului Gheorghe Ghica, a cărui soţie a şi fost înmormântată în incinta bogatului parc dendrologic al castelului, în suprafață de aproape 20 de hectare.

În 1944, imobilul a intrat în proprietatea statului, iar din 1967 a fost declarat monument ocrotit prin lege, fiind administrat de întreprinderea PECO. După 1990, castelul şi terenul aferent au devenit proprietatea SC Petrom SA şi apoi a OMV-Petrom după ce firma de stat a fost privatizată în timpul guvernării Năstase.

În decembrie 2011, OMV-Petrom a scos castelul la vânzare, cerând pe el 2,5 milioane euro, dar l-a cedat pentru 801.000 euro plus TVA firmei ADL Invest din Moineşti, deţinută de milionarul Dan Adamescu. După decesul acestuia, în 2017, firma băcăuană a scos castelul la vânzare, la preţul de 350.000 euro, mult sub cel la care îl achiziţionase, deoarece a intrat în insolvență și apoi în faliment.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
4 milioane pt castel, 11 pt hotel, in capul tău nu bate nici vântu
Postat 09 Iunie 2022, 21:58 de Sandu2100
un castel pentru copii - provocare pentru dom primar - viitor tata si proaspat insuratel
sa ii uram domnului Birta "Casa de piatra!" pentru ca ieri dupa-masa s-a recasatorit discret, inconjurat de comunitatea de baptisti din oras. Si pentru ca in curand va deveni iar tata, speram ca isi va scoate copilul la plimbare prin parcurile din oras (poate repara toaletele pana apare bebe), ca nu-si va lasa noua sotie (sau socrii, proprietarii restaurantului Allegria) sa se ocupe singura/i de toti cei 3 copii... chiar daca nu avem castel in Oradea, poate e cazul sa faca unul, mai ales pentru copii! in loc de emiterea unei autorizatii pentru o spurcaciune de bloc gen Prima sau o biserica strecurata printre blocuri - gen 6 martie sau iosia, mai bine un Castel cu activitati pentru cei mici! am tot cerut un alt orasel al copiilor, pentru ca in afara de cel din rogerius, nu ai altundeva unde sa iesi cu copiii la joaca, cand temperaturile sunt extreme. *** cu aceasta idee pusa in practica poate si-ar mai spala din pacate...
Postat 09 Iunie 2022, 19:00 de roger
De 10x mai mare ...
... în timp ce Double Tree Hotel s-a vândut la jumătate. Ciudată și piața asta imobiliară. Ruralul bate urbanul, după gripa aceea planetară căreia i-au spus pandemie.
Postat 09 Iunie 2022, 18:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON