URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2023, 08:31

Atenție la copii! Trei minori au murit, iar peste 50 au ajuns la Spitalul Județean din Oradea în urma accidentelor rutiere de anul acesta

Atenție la copii! Trei minori au murit, iar peste 50 au ajuns la Spitalul Județean din Oradea în urma accidentelor rutiere de anul acesta foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

55 de copii au ajuns, anul acesta, la Spitalul Județean din Oradea, după ce au căzut victime unor accidente rutiere. Trei dintre ei nu au mai putut fi salvați de către medici și au decedat.

Informația a fost făcută publică printr-un comunicat de presă transmis joi de purtătoarea de cuvânt a spitalului, Lisa Crăiuț, în contextul numărului mare de pacienți minori care au ajuns la unitatea medicală orădeană, după ce au fost implicați în evenimente rutiere.

„Până în prezent, în anul în curs, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, au fost internați 55 de minori în urma accidentelor rutiere, dintre care 3 au decedat ca urmare a complicațiilor survenite”, se arată în informare.

Mai multe victime decât anul trecut

Potrivit Lisei Crăiuț, numărul pacienților copii răniți în accidente rutiere este mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.

„Spre comparație, anul trecut, în perioada ianuarie-iulie, au fost în total 32 de copii răniți și nici un deces”, a precizat reprezentanta spitalului, vineri, pentru BIHOREANUL.

Așa cum BIHOREANUL a scris la vremea respectivă, cel mai recent deces s-a produs pe 19 iulie, în cazul băiatului de 12 ani rănit cu aproape o lună mai devreme pe trecerea de pietoni din apropiere de sediul Poliţiei Municipiului Oradea, din Calea Aradului. Copilul traversa pe zebră, pe lângă o trotinetă, când un şofer care circula spre cartierul Ioşia l-a lovit din plin, iar apoi a fugit de la locul accidentului, fiind băut și suspectat că ar fi consumat și alte substanțe interzise înainte să urce la volan.

La începutul lunii iunie, un alt băiețel, de 7 ani, din comuna Paleu, a decedat după ce a ajuns la spital în comă ca urmare a unui alt accident, provocat de un orădean de 19 ani, în Săldăbagiu de Munte. Pe 31 mai, copilul se afla împreună cu mama lui într-o mașină Renault, când, pe o stradă din Săldăbagiu de Munte, au fost loviți frontal de un alt autoturism, Ford, condus de tânăr. Când micuțul a fost declarat în moarte cerebrală, familia a fost de acord să-i doneze ficatul și rinichii.

Un alt băiețel, de numai patru ani, din Satu Mare, a decedat, la mijlocul lunii iunie, la spitalul orădean, tot în urma unui accident grav de circulație. Copilul a intrat în moarte cerebrală, iar familia îndurerată a fost de acord să-i fie prelevate rinichii, ficatul și corneea pentru a salva alte vieți.

Educația rutieră, o prioritate

În comunicatul de joi, spitalul orădean atrage atenția populației asupra importanței respectării Codului Rutier, în toate situațiile participării la trafic, reamintind prevederile legale cu privire la transportul copiilor în mașină și insistând asupra importanței educației rutiere.

Redăm precizările mai jos:

- Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, care să fie instalat în autovehicul.

- Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

- Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia. Așadar manualul, prospectul sau publicația electronică cu instrucțiuni indică în ce mod și în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiții de siguranță.

- Tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucțiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din față destinat pasagerilor prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situația în care conducătorul dezactivează airbag-ul frontal corespunzător locului. Acest lucru este valabil și în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezența dispozitivului instalat și blochează declanșarea airbag-ului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.

- Excepție la aceste indicații fac doar copii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranță.

- Transportul copilului în condițiile prevăzute se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din față.

„De asemenea, dorim să atragem atenția asupra traversării regulamentare a străzii, cu respectarea culorii semaforului de către pietoni și angajarea în trecerea străzii doar pe trecerea de pietoni. Copiii sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic, având tendința de a reacționa adesea impulsiv si având un comportament greu de anticipat de către șoferi. Așadar, pe lângă conformarea cu prevederile Codului Rutier de către părinți, insistăm și asupra importanței educației rutiere a copiilor”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Primarele Bok
Desigur o asemenea inițiativă va însemna: 1. autoritatea care se implică pentru om 2. încasări reduse inclusiv chiriile €ur 3. vânzare droguri diminuată, tineret Ok 4. scena nu mai arde și nu avem kolectiv Etc etc și pleacă frații rămân ai noștri
Postat 07 August 2023, 08:58 de Just-22
Untold BABY 2024
Tinerii pot avea și o licărire inteligentă organizând festival BABY unde în locul drogurilor se prezintă cu odrasle iar locul excelenței cântătoare fiind luat de Titi cel de Aur și polițai explicând la tineretul butonat cum e să nu fii agramat și Live
Postat 07 August 2023, 08:51 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON