URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2023, 14:20

Organele unui băiețel de 4 ani intrat în moarte cerebrală la Oradea ajută alți copii bolnavi să aibă o viață mai bună

Organele unui băiețel de 4 ani intrat în moarte cerebrală la Oradea ajută alți copii bolnavi să aibă o viață mai bună (Foto: Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un băiețel de numai patru ani din Satu Mare, ajuns în moarte cerebrală în urma unui accident grav de circulație, a devenit donator, familia sa îndurerată fiind de acord să-i fie prelevate rinichii, ficatul și corneea. Transplanturile ulterioare i-au ajutat sau chiar salvat pe doi copii și pe un adolescent.

Micuțul a fost internat în stare gravă pe 11 iunie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, după un teribil accident de circulație, iar prelevarea ficatului, rinichilor şi corneei a avut loc în noaptea de 14 spre 15 iunie, după ce copilul a intrat în moarte cerebrală.

O informare despre această procedură rară de prelevare a organelor de la un minor a fost transmisă vineri de biroul de presă al unității medicale din Oradea.

„Profesionalismul şi efortul echipelor medicale implicate au făcut posibil transplantul de rinichi la doi pacienţi minori de 11, respectiv 17 ani, în cadrul Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. La Bucureşti, o fetiţă de 12 ani a beneficiat de asemenea de transplant (n.r. - de ficat). Aceasta are o evoluţie favorabilă şi este internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu»", se arată în comunicat.

Echipa medicală din Oradea a fost compusă din dr. Ştefan Pataki, care a fost responsabil cu menţinerea pacientului în condiţii fiziologice, dr. Simona Mîrţ, dr. Larisa Vărăşteanu, dr. Sorin Haidu, as. Emese Szabo, as. Andreea Nan, as. Otto Gergely şi as. Petru Cotrău.

„Mulţumim familiei zdrobite de durere pentru gestul care a făcut posibilă salvarea a trei copilaşi", a spus dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, potrivit comunicatului.

În urmă cu o săptămână, un băiețel de șapte ani din Paleu a ajuns donator. Acesta a fost dus la spital în comă după ce a fost victima unui accident provocat de un orădean de 19 ani în Săldăbagiu de Munte. Când copilul a fost declarat în moarte cerebrală, familia a fost de acord să-i doneze ficatul și rinichii. Transplanturile au salvat alți pacienți din țară, printre care un copil de 12 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON