URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2023, 19:40

"Covor de frânare" pentru trecerea de pietoni din Calea Aradului din Oradea, după accidentul în urma căruia a murit un copil de 12 ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trecerea de pietoni din Calea Aradului, de lângă Poliţia Municipiului Oradea, unde un copil în vârstă de 12 ani a fost rănit grav şi ulterior a murit la spital a fost vopsită în roşu şi dotată cu un "covor de frânare".

"Pentru trecerea de pietoni din Calea Aradului s-a hotărât realizarea unui covor de frânare de culoare roşie cu rol de presemnalizare şi creşterea vizbilităţii acesteia, covor care a fost realizat pe ambele sensuri de mers. Decizia a fost luată de Comisia de circulaţie din cadrul Primăriei Oradea", a explicat marți, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al municipalităţii, Sebastian Marchiş.

Acest tip de marcaj rutier are un rol antiderapant și se întinde pe câțiva metri pe fiecare sens de mers. 

În după-amiaza zilei de 22 iunie, băiatul de 12 ani traversa respectiva trecere de pietoni, pe lângă o trotinetă, când un şofer care circula spre cartierul Ioşia l-a lovit din plin, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Ulterior, copilul a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale, fiind internat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Avea răni grave inclusiv la nivelul capului şi a fost și operat la secţia de Neurochirurgie. Copilul a murit după aproape o lună de spitalizare, în 19 iulie.

Autorul accidentului, un tânăr de 25 de ani din Oradea, se află în arestul preventiv al Poliţiei Bihor încă de la comiterea accidentului, şi este acuzat de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dar şi a altor substanţe cu efect psihoactiv, respectiv de părăsirea locului accidentului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ințeleg inițiativa
Înteleg initiativa si e ok, e pentru tot prostul sa vada ca urmeaza ceva important, respectiv o trecere de pietoni. Dar intrebarea mea e, de ce are tot prostul permis de conducere? Si asa orasul e supra plin si aglomerat si te crucesti de stilul de condus al unora dintre participantii la trafic. Asta e, daca nu se face nimic, probabil ca o sa rezolvam problema cu marcaje si desene pe asfalt.
Postat 27 Iulie 2023, 09:34 de Ralu
Luați avânt edili liberali.
Puneți de un pasaj subteran sau suprateran pe Calea Aradului, în acel giratoriu ... pentru pietoni măcar. Dar cum să vă gândiți voi să faceți ceva unde trebuie și când trebuie ... odată cu lucrările la linia de tramvai, nu după ce orădenii se omoară între ei?
Postat 27 Iulie 2023, 08:44 de KP
rumunia oradea '23
criteriul inteligentei invers proportionale este , uitativa la amenzile date in ultimii 10 ani pe calea aradului pentru mai mult de 100km/h, adica peste dublu viteza legala, aia sunt autorii de facto ...restul baliverne
Postat 27 Iulie 2023, 07:16 de sodelica
..........
Nu înțeleg ce rezolva asta.ok poate sporește atenția șoferilor că acolo e o trecere de pietoni dar aceasta tragedie s-a întâmplat că șoferul în cauză era și băut și drogat.Eu la cei care sunt prinși drogați la volan chiar și fără a face accident le-aș anula permisul pe loc fara drept de a-l mai redobândi cel puțin vreo 10 ani.Situatia e gravă cu ăștia că sunt tot mai multi.Pe termen mediu și lung poate trecerile de pietoni de pe bulevarde care nu sunt în intersecții ar trebui trecute în subteran.Daca tot facem pasaje pt mașini (și bine că se fac) ar trebui câteva și pt pietoni.Pozitionate inteligent,poate legate și de pistele de bicicleta cu rampe nu cu scări ar fi chiar de folos pt pietoni și bicicliști.
Postat 27 Iulie 2023, 00:48 de Robert
asta e varianta ieftina
deh, am mai pomenit in urma cu cateva luni de problema trecerilor de pietoni Nesemaforizate pe drumuri cu mai mult de 1 banda pe sens. Masina de pe banda 1 franeaza, masina de pe banda 2 nu vede pietonul si nu are de ce sa franzeze, asa ca merge in continuare legal cu 50 kmh, pietonul apare ca de dupa zid, masina il loveste. E o situatie riscanta si am patit-o si eu de ambele parti, si ca pieton, si la volan. M-am invatat ca sa ma opresc la fiecare banda in mijlocul trecerii de pietoni sa ma asigur ca masina de pe banda 2 m-a vazut si franeaza. Ca sofer, incerci sa incetinesti, sa fii mai atent. Dar covorul rosu nu e solutia ideala, e doar un compromis ieftin, local (in fata sectiei de politie, la o trecere de pietoni periculoasa din sutele de prin oras). Solutia mai buna ar fi ca politia sa insiste pe langa primarie sa semaforizeze absolut fiecare trecere de pietoni daca soseaua are mai mult de 1 banda pe sens. Asa, ca sofer trebuie sa respecti semaforul, iar pietonul poate apasa pe buton ca sa treaca. Cu solutia asta, mai bine decat nimic, intelegi ca daca esti pe covor, si masina de pe banda 1 franeaza, atunci ar fi bine sa incetinesti si tu pe banda 2, chiar daca nu vezi nici un pieton pe trecere. Si alt mod de semnalizare ar functiona, precum acele zig-zaguri de pe margine...
Postat 26 Iulie 2023, 22:21 de unu
doar acolo?
Trebuei sa moara cate un copil ca sa fie puse astfel de covoare? Ar fi bine sa se monteze si pe alte treceri de pietoni pe strazi mai circulate, nu sa se astepte sa moara cineva.
Postat 26 Iulie 2023, 22:20 de marius_ro
Foarte bună inițiativa
Sper sa fie un model pt Oradea, și toate trecerile si semafoarele sa fie facute așa dar si luminate. Tot prostul are permis in ziua de azi.
Postat 26 Iulie 2023, 20:56 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON