URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2022, 09:01

Anul Nou la români: Care sunt obiceiurile și superstițiile întâlnite prin țară

Anul Nou la români: Care sunt obiceiurile și superstițiile întâlnite prin țară (sursa foto: www.stirileprotv.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima zi a anului vechi și prima din cel nou sunt speciale în multe culturi, încărcate fiind de obiceiuri și de superstiții.

Aho, aho, copii și frați!

În România, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, adică între Crăciun și Bobotează, se colindă și se umblă cu steaua ori cu capra, scrie news.ro, într-un articol dedicat tradițiilor și superstițiilor de Anul Nou.

În „Calendarele poporului român”, de Antoaneta Olteanu, se precizează că finalul de an trebuie să găsească casele dereticate și curate, la fel și curțile și grajdurile.

Totodată, la final de an pornește la drum Plugușorul, un obicei vechi al românilor. „Uratul cu plugul sau cu pluguşorul practicat de copii şi de feciori în grupuri separate implică uneori prezenţa fizică a plugului. Textul, o istorie versificată a facerii de pâine (colac), întruneşte trăsăturile necesare mitului. Recitat în timp sacru, pluguşorul povesteşte despre naşterea pâinii la care participă succesiv aproape toţi membrii comunităţii, iar în cele din urmă colacul este împărţit tuturor. Satul întreg se adună în colacul care îi conţine simbolic pe toţi şi se desface apoi în bucăţile împărţite egal. Trupul pâinii va trăi identic în fiecare dintre actorii şi martorii ritului”, scrie Şerban Anghelescu în „Sărbători de iarnă”, potrivit news.ro.

O altă datină este Mersul cu Buhaiul, o putină cu unul dintre capete acoperit de o bucată de piele de oaie bine întinsă, cu o coamă din păr de cal și care produce un sunet ce seamănă cu mugetul unui taur.

Cu ursul, cu capra...

În seara Anului Nou se mai practică Jocul Ursului, un joc popular cu măști despre care se crede că este aducător de fertilitate, iar în ziua de An Nou Jocul Caprei.

Potrivit cercetătorului Şerban Anghelescu, citat de news.ro, capra şi jocul ei reprezintă un ritual care compune o imagine fioroasă: „O construcţie simplă şi ingenioasă de lemn sau, în mod excepţional, din fire şi bare metalice constituie suportul, coloana vertebrală a caprei care susţine capul cornut cu maxilarul superior mobil. Mânuitorul caprei ascuns sub o pânză de care atârnă fâşii de hârtie colorată sau fire vegetale face să clămpăne fioros, ritmic, botul caprei, ameninţându-i pe spectatori. Salturile acrobatice ale jucătorului de capră, zgomotul fălcilor lovite, sunetul clopoţelului atârnat de maxilar, sclipirea oglinzilor fixate deseori pe blana textilă a caprei, compun o imagine voit ţipătoare, fioroasă şi comică în acelaşi timp, în care preoţii vedeau poate pe drept cuvânt figura diavolului”.

Copiii obișnuiesc că umble și cu sorcova, ca o baghetă magică ce împrăștie sănătate și tinerețe.

Ce cred românii

Românii mai cred că în noaptea dintre ani, trebuie să aibă bani în buzunar, dar și că nu trebuie să dea bani pe 31 decembrie și 1 ianuarie, ca să nu sărăcească în anul care vine.

Pe masa de Revelion se pune vâsc, pentru noroc. De asemenea, unii au negreșit pe mese smochine și struguri, simbol al belșugului.

O altă superstiție spune că prima persoană care trebuie să intre într-o casă în prima zi din Anul Nou trebuie să fie neapărat bărbat, și e chiar mai bine dacă are la el vâsc, sare și pâine.

Românii mai cred că nu se agață calendarul anului nou înainte ca cel vechi să se fi sfârșit, pentru că aduce ghinion, la fel cum nu se aruncă nimic din casă în prima zi, nici măcar gunoiul, pentru că se aruncă... norocul.

O altă superstiție este că în noaptea dintre ani nu se consumă carne din pasăre, ci preferabil de pește, iar în prima zi din an nu se mătură și nu se spală, tot pentru a preveni sărăcia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON