URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2022, 13:01

Acuzată de DIICOT că a spălat şpăgi destinate medicilor printr-un cont al Mănăstirii Sfintei Cruci, maica Mina a fost achitată definitiv!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, Maria Bădilă, a fost achitată definitiv în procesul în care procurorii DIICOT o acuzau că printr-un cont bancar al lăcaşului a spălat aproape 1 milion de lei, şpăgile date de producătorul de medicamente Ropharma medicilor care trimiteau pacienţii la farmaciile firmei. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş este definitivă.

Soluţia a fost pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute, la 9 ani după trimiterea în judecată a dosarului în care stareţa a fost inculpată pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

Potrivit portalului instanţei, pentru prima infracţiune, completul de judecată a stabilit în cazul Mariei Bădilă că fapta nu există, iar în cazul celei de spălare de bani în formă continuată, că nu este prevăzută de legea penală.

Bani pentru medici

Stareţa Mina, pe numele laic Maria Bădilă, a intrat în atenţia procurorilor DIICOT în vara anului 2012, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de Crimă Organizată din Târgu Mureş, care aflaseră că agenţii sucursalei din Mureş a Ropharma recompensau medicii care trimiteau pacienţii la farmaciile firmei, plătindu-i „la negru”, printr-un circuit financiar nelegal.

Concret, ca să poată justifica plăţile către aceşti „colaboratori”, Ropharma sponsoriza periodic Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea cu bani care, însă, ulterior erau viraţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma care jucau rolul de furnizori ai acestor mărfuri ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că „albea” banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

Peste 7 ani de judecată

În finalul cercetărilor, în decembrie 2013, DIICOT i-a trimis în judecată atât pe stareţă cât şi pe celelealte persoane implicate în carusel: orădeanul Ciprian Niţulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş) şi Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş). Acuzaţiile erau de constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată, la care, în cazul reprezentanţilor Ropharma, s-a adăugat şi folosirea cu rea-credinţă a creditelor societăţii.

Procesul stareţei a început la Tribunalul Mureş, unde s-a tărăgănat vreme de 7 ani.

În finalul dezbaterilor în primă instanță, toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, însă judecătorul i-a condamnat pentru celelalte fapte, cu blândeţe ce-i drept, căci pedepsele au fost mici, iar executarea lor suspendată pentru toţi, pe diverse termene de încercare.

Niţulescu şi Mina au primit câte 2 ani de închisoare, pentru acuza de spălare de bani în formă continuată, condamnare pe care toţi au considerat-o nedreaptă şi au atacat-o la Curtea de Apel.

Sentință "întoarsă"

După alţi doi ani de dezbateri, Curtea a pronunţat verdictul vinerea trecută.

În urma deliberărilor, instanţa a desfiinţat în totalitate soluţia Tribunalului Mureş şi a decis că singurul vinovat din afacere este Michael Vartic, directorul Ropharma, însă şi acesta doar pentru că a folosit cu rea-credinţă fondurile societăţii.

În rest, judecătorii au stabilit că în acest caz nu există un grup infracţional organizat, motiv pentru care i-au şi achitat pe toţi cei 6 inculpaţi pe considerentul că “fapta nu există”, decretând totodată că aceştia nu au comis nici infracţiunea de “spălare a banilor”, fapta pentru care s-au ales cu această acuză nefiind, de fapt, prevăzută de legea penală.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş este definitivă şi e considerată una justă de avocatul stareţei, Bogdan Bodea. "Din punctul meu de vedere, decizia Curții de Apel confirmă ceea ce maica stareță a susținut pe tot parcursul procesului și anume că nu a avut nicio contribuție în săvârșirea niciuneia dintre infracțiunile de care a fost acuzată, acuzaţii care au pus în mod injust sub semnul îndoielii integritatea morală a unei fețe bisericești", a declarat avocatul. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu degeaba
Nu degeaba numește Biblia religia falsă că fiind o curbă!
Postat 17 Mai 2022, 10:01 de Valcov
o maica, un popica
pe maica mina nici macar putin n-o poate gasi vinovata de nimic. dar oare de smecherul popica de la biserica cu luna, de fusese condamnat la puscarie cu executare intr-un dosar in combinatie cu alt afacerist, ca au adus si vandut carne de pui stricata din ungaria, mai stie cineva?
Postat 16 Mai 2022, 19:53 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON