URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2015, 07:37

Maica Mina, evazionista: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, trimisă în judecată pentru spălare de bani

Maica Mina, evazionista: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, trimisă în judecată pentru spălare de bani CINSTE EI. După ce i-a prostit de cap pe foştii edili PDL-işti ai Oradiei, care i-au oferit, ca de la ei, terenuri pentru Mănăstirea Sfintei Cruci (fundal), ba au făcut-o şi cetăţean de onoare al oraşului, Maica Mina (foto) s-a axat pe afaceri dubioase. Nu-i de mirare că stareţa a ajuns azi la judecata pământească, acuzată că spăla banii unor evazionişti...
Maica Mina, evazionista: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, trimisă în judecată pentru spălare de bani MĂNĂSTIRE PE FURT. Aplecarea stareţei Mănăstirii Sfintei Cruci (fundal) spre păcatul lăcomiei e de mult proverbială printre orădeni. Aşezământul a fost ridicat de Maica Mina (foto) pe 9 hectare "furate" din domeniul public cu un titlu de proprietate emis în 1994 de fostul primar Petru Filip în ciuda Legii fondului funciar, care permitea doar împroprietărirea parohiilor şi mănăstirilor din mediul rural
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acuzaţii ca pentru un mafiot sadea sunt aduse stareţei Mănăstirii Sfintei Cruci, Maria Bădilă, cunoscută ca Maica Mina. Ea a fost trimisă spre judecată pământească de către procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

Procesul în care stareţa e învinuită că printr-un cont bancar al lăcaşului a spălat aproape 1 milion de lei proveniţi de la cunoscutul producător şi distribuitor de medicamente Ropharma se judecă la Târgu Mureş, unde se află sediul acestei firme. BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului şi vă arată cum a fost prinsă stareţa cu minciuna după ce a pretins că n-a ştiut nimic de şmecheriile afaceriştilor, deşi era pe-o mână cu aceştia. Directorii sponsorizau fictiv mănăstirea, care însă îi retrimitea banii îndărăt. Minus comisionul de 14% pentru Maica...

Farmacişti cu răsaduri

Ancheta în dosarul Ropharma a început în vara anului 2012, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de Crimă Organizată din Târgu Mureş. Ofiţerii aflaseră că agenţii sucursalei din Mureş a Ropharma recompensau medicii care trimiteau pacienţii la farmaciile firmei, plătindu-i "la negru", printr-un circuit financiar nelegal.

Conform informaţiilor, ca să poată justifica plăţile către aceşti "colaboratori", Ropharma sponsoriza periodic Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea cu bani care, însă, ulterior erau viraţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma care jucau rolul de furnizori ai acestor mărfuri ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că "albea" banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

Finul şi Maica

Investigaţiile derulate sub coordonarea procurorilor DIICOT Mureş, unde a început ancheta, au confirmat informaţiile. Mai mult, cercetările au scos la iveală că practica era aceeaşi la mai multe sucursale din ţară ale Ropharma, unde directorii îşi acopereau până şi delapidările cu  sponsorizări la mănăstirea orădeană.

Anchetatorii au identificat  şi "legătura" între firmă şi mănăstirea din Oradea: orădeanul Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm. Fost asociat şi fin de cununie al patronului firmei Ropharma (milionarul de Top 300 Mihai Miron), Niţulescu a fost cel care în 2010 a cooptat-o în combinaţie pe Maica Mina, ocupându-se împreună cu aceasta de suveica de transferuri bancare în şi din contul mănăstirii.

În contul Domnului

Procurorii DIICOT au verificat toate sponsorizările Ropharma făcute către mănăstire în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2013, descoperind în total 19 contracte încheiate pentru "sprijinirea lucrărilor de construcţii şi consolidarea mănăstirii". Dar, fără excepţie, toate "donaţiile" au fost fictive, banii fiind viraţi într-un cont special al mănăstirii, care nu era folosit pentru operaţiunile curente, iar de aici erau re-transferaţi spre conturile unor angajaţi ai sucursalelor Ropharma din Târgu Mureş, Braşov, Iaşi şi Bacău.

Pe 24 decembrie 2010, de pildă, firma a băgat în contul mănăstirii 40.000 lei. Trei zile mai târziu, însă, mănăstirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Braşov, cu justificarea... "achiziţie tablă". După alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimişi în contul aceleiaşi directoare, de astă dată cu pretextul "achiziţie lână". Restul de 5.500 lei au fost ridicaţi de Maica Mina, care reţinea aproximativ 14% din fiecare sumă trecută prin contul mănăstirii.

Adunate, sponsorizările fictive s-au ridicat la 914.000 lei, din care 781.895 lei s-au întors la Ropharma, adică aproximativ 86%, iar restul de 132.000 lei i-au rămas stareţei, care i-a cheltuit, între altele, pentru mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia.

Mascaţi printre măicuţe

După câteva luni de investigaţii discrete, pe 4 aprilie 2013 birourile mănăstirii erau scotocite de o echipă de poliţişti coordonaţi de un procuror DIICOT Mureş, care la capătul unei percheziţii de 8 ore au ridicat întreaga evidenţă contabilă pe ultimii trei ani. Simultan, poliţiştii mureşeni au descins atât la sediul firmei lui Niţulescu, cât şi la 22 farmacii Ropharma din Târgu Mureş, Bacău, Reghin, Braşov, Iaşi, Iernut, Cluj şi Vaslui.

Căutat în acea zi de BIHOREANUL, Niţulescu n-a putut fi contactat, angajaţii săi susţinând că "nu poate fi deranjat". Iar cuvioasa măicuţă n-a intrat în detalii. "Noi n-am ştiut nimic din ce se întâmpla. Nici de cont, nici de sponsorizări, nici de altceva!", pretindea Maica Mina acum doi ani, ca şi cum un străin ar fi putut să-i învârtă conturile fără voia sa.

La fel s-a apărat stareţa şi în faţa procurorilor, susţinând că Niţulescu ar fi orchestrat afacerea fără ca ea măcar să ştie. "Nu am auzit de Ropharma, nu cunoşteam de existenţa unor contracte de sponsorizare cu Mănăstirea pe care o reprezentam şi nici de viramentele făcute către alte persoane", a susţinut cetăţeana Maria Bădilă.

"Am musafiri"

Expertizele criminalistice, inclusiv grafologice, au arătat însă că stareţa minţea cu neruşinare: atât cererea de deschidere a contului folosit pentru spălarea banilor, cât şi ordinele de plată pentru plăţile fictive către oamenii Ropharma poartă iscălitura sa. Şi nici nu se putea altfel, căci doar ea avea acces la conturile mănăstirii.

Expertizele contabile relevă, de asemenea, că Bădilă nu doar că a "auzit" prea bine de Ropharma, dar chiar şi abonamentele telefonice ale mănăstirii, inclusiv cele folosite de ea personal, erau înregistrate pe numele firmei respective, cu menţiunea că utilizatorul era mănăstirea. 

Că Mina nu era curată ca Fecioara o arată şi detaliul că în timpul percheziţiilor din 2013, prima grijă a stareţei a fost să-l sune pe Niţulescu pentru a-i da de ştire că oamenii legii cotrobăie prin afacerile lor. "I-a transmis «Veniţi urgent!», iar apoi, văzând că nu răspunde, a dispus părintelui Teofil să se deplaseze de urgenţă la domiciliul acestuia pentru a-l pune în gardă. Niţulescu îi comunică faptul că nu poate veni, refuzul fiind codat: «Am musafiri!»", arată rechizitoriul DIICOT. Bărbatul nu-i putea sări în ajutor pentru că era, la rându-i, percheziţionat...

La câteva zile după descinderi, ca un borfaş de rând, stareţa şi-a schimbat cartela telefonică pentru a evita interceptările. "Pe 13 aprilie a luat legătura cu o rudă, căruia îi cere o cartelă telefonică «pentru probleme», iar după o zi o angajată a Ropharma a şi sunat-o s-o anunţe că «s-a rezolvat»".

La judecata de acum

Ulterior, şefii Ropharma au încercat s-o ajute pe stareţă, Niţulescu fiind convins să ia asupra sa întreaga vină, ca şi cum ar fi putut să umble în contul mănăstirii. Previzibil, strategia nu a ţinut, procurorii DIICOT stabilind că stareţa trebuie să răspundă alături de firmă şi de celelalte cinci persoane care au creat caruselul: orădeanul Ciprian Niţulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş) şi Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş).

La fel ca aceştia, Maria Bădilă a fost trimisă în judecată pe 12 decembrie 2013 pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată, fapte pentru care riscă o pedeapsă de până la 12 ani. Procesul urmează să înceapă, însă, abia acum, după ce judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Mureş a verificat timp de mai bine de un an probele depuse în cele 20 de volume ale dosarului, iar pe 12 februarie a.c. a constatat "legalitatea sesizării instanţei şi a rechizitoriului", deci procesul începe.

Contactată din nou de BIHOREANUL, stareţa Mina a fost la fel de zgârcită la vorbă ca în urmă cu doi ani. "Nu este niciun proces", a zis măicuţa, punând capăt discuţiei cât ai zice "Doamne-ajută!". Semn că afacerile pentru care va trebui să dea seama sunt un subiect prea fierbinte, deloc pe placul ei, oricât s-ar pretinde de neprihănită...


ADĂ, DOAMNE!
Maica proceselor

Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci nu e la prima afacere pe lângă sau chiar dincolo de legile lumeşti. După ce în 1994, cu largul concurs al fostului primar Petru Filip, a beneficiat de furtul din patrimoniul oraşului a celor 9 hectare de teren pe care a ctitorit lăcaşul, în 2008 BIHOREANUL a dezvăluit cum a încercat să se înstăpânească pe alte 25 de hectare, eliberate de fosta unitate de tancuri în marginea şoselei de centură şi transferate de la Ministerul Apărării către municipalitate.

Maica Mina susţinea că are nevoie de acest pământ pentru a păşuna vacile mănăstirii şi s-a judecat atât cu Guvernul, cât şi cu Primăria Oradea, iar când a pierdut procesele a încercat să-l păstreze prin concesionarea lui pe 80 de ani unei firme-fantomă conduse de o orădeancă suspectă de schizofrenie, pretinzând că terenul va folosi pentru realizarea unei... Reţele Energetice a Bisericilor Ortodoxe! În final, şmecheria a picat, stareţa fiind obligată să restituie terenul Primăriei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
EVAZIONISTA
Ar trebui cercetat si fiul maicii Mina sa vedeti ce avere ascunde .Cum au dobindit averea ? Din ce bani s-a realizat constructiile din interiorul manastirii?
Postat 23 Aprilie 2015, 16:38 de valeria-trifa
Domnul a dat! Mila lui pogoara pe noi!
Iarta-i doamne ca nu stiu ce fac! Tata iti incredintez sufletul meu, aici intre talhari fiul tau astept sa te revad...
Postat 22 Aprilie 2015, 20:28 de tzopunpecamp
MM
Tip solutie: Încheiere Solutia pe scurt: 1. În baza art. 342 raportat la art. 345 alin.1 Cod de procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei, respectiv a rechizitoriului din data de 12 decembrie 2013 emis în dosarul nr. 108/D/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Mureş. 2. În baza art. 345 alin.2 Cod procedură penală, constată nulitatea relativă şi exclude toate actele de urmărire penală şi toate probele administrate după data de 22 martie 2013, orele 11 ( data începerii urmăririi penale faţă de A.N.), până la data de 20 noiembrie 2013, orele 15 (data emiterii rezoluţiei de schimbare a încadrării juridice şi de începere a urmăririi penale faţă de numiţii: Vartic Michael, Niţulescu Ciprian Şerban, Bădila Maria, Bojan Mărioara Luminiţa, Cioloca Luminiţa, Bălan Florin, Scorţanu Ionuţ) 3. Prezenta încheiere se va comunica de îndată parchetului care a remis rechizitoriul, în vederea remedierii neregularităţilor şi a exprimării punctului de vedere cu privire la menţinerea soluţiei de trimitere în judecată sau la solicitarea de restituire a cauzei, în termenul de 5 zile de la comunicare. Fără cale de atac, în baza art. 347 Cod de procedură penală, coroborat cu art. 345 alin. 2 Cod de procedură penală. Dată în camera de consiliu, azi, 12 februarie 2015, ora 14.50. Document: Hotarâre 40/2015 12.02.2015
Postat 22 Aprilie 2015, 12:51 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON