URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 24 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Unii răuvoitori spun că și acum încă mai avem orădeni țărani, care odată cu abandonarea navetei n-au reușit să lase opincile la barieră și accentul pe imaș. Dar, să fim realiști, era imposibil ca într-o singură generație, care la scara istoriei e o clipă, să renunți la celebrul „inghi mei” sau la inegalabilul „f… mamă, o ba”.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre inițiativa lui Ilie Bolojan de a reduce organigrama Consiliului Județean Bihor la jumătate?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
03 Noiembrie 2020, 09:50

Tribunalul a dat, Mina a luat: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare

Tribunalul a dat, Mina a luat: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare NEVINOVATĂ. Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, Maria Bădilă (foto), a negat pe tot parcursul procesului că ar fi ştiut despre învârtelile care se făceau printr-un cont bancar al lăcaşului pe care îl păstoreşte cu mână de fier
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 12 decembrie 2013, procurorii DIICOT anunţau trimiterea în judecată a unui caz care a stârnit mirarea întregului judeţ, căci printre inculpaţi se număra şi una dintre cele mai cunoscute călugăriţe din Bihor, Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Ea era inculpată pentru "păcate" lumeşti grave: participare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani, după ce printr-un cont bancar al lăcaşului s-au spălat aproape 1 milion de lei proveniţi, din evaziune fiscală. Deşi stareţa, pe numele laic Maria Bădilă, a negat tot timpul acuzaţiile, instanţa pământească n-a crezut-o pe cuvânt. După 7 ani şi 52 de şedinţe de judecată, Tribunalul Mureş a dispus condamnarea ei...

Mascaţi printre măicuţe

Despre caruselul evazionist, BIHOREANUL a mai scris în primăvara lui 2013, la scurt timp după ce echipaje de poliţişti, coordonaţi de un procuror al DIICOT Mureş, au descins simultan la Mănăstirea Sfintei Cruci şi la mai multe farmacii din 9 oraşe din ţară.

Mănăstirea, au explicat anchetatorii atunci, fusese implicată într-o afacere ilicită de reprezentanţii firmei de farmaceutice Ropharma Braşov, pentru a-i putea recompensa pe medicii care îşi dirijau pacienţii la farmaciile societăţii ori la cele partenere. Cum astfel de plăţi nu puteau fi justificate legal, compania vira bani în contul mănăstirii, sub forma unor sponsorizări, de unde, apoi, erau transferaţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei, sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând astfel circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că "albea" banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

În contul Domnului

Cercetările, pornite în 2012, au arătat că în circuit erau implicaţi angajaţi din mai multe sucursale Ropharma - Târgu Mureş, Braşov, Iaşi şi Bacău - unde directorii îşi acopereau până şi delapidările cu sponsorizări la mănăstire. Anchetatorii au identificat şi "legătura" între firmă şi mănăstirea din Oradea: orădeanul Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm. Fost asociat şi fin de cununie al patronului firmei Ropharma, milionarul Mihai Miron, Niţulescu a fost cel care în 2010 ar fi cooptat-o în "biznis" pe stareţa Mina.

Anchetatorii au stabilit că tranzacţiile se derulau într-un alt cont al aşezământului decât cel cunoscut şi au urmărit circuitul banilor. Pe 24 decembrie 2010, de pildă, firma a băgat în contul mănăstirii 40.000 lei. Trei zile mai târziu, mănăstirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Braşov, cu justificarea "achiziţie tablă". După alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimişi aceleiaşi directoare, de astă dată cu pretextul "achiziţie lână". Iar restul de 5.500 lei au fost ridicaţi de stareţă, despre care anchetatorii susţineau că reţinea un comision din fiecare sumă trecută prin contul mănăstirii. 

Adunate, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2013, procurorii au descoperit 19 contracte încheiate între Ropharma şi Mănăstirea Sfintei Cruci pentru "sprijinirea lucrărilor de construcţii şi consolidarea mănăstirii", în sumă totală de 914.000 lei. Din aceştia, 781.895 lei s-au întors la Ropharma, adică aproximativ 86%, iar restul de 132.000 lei i-ar fi rămas stareţei, care i-ar fi cheltuit, între altele, pentru mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia.

La judecata pământească

Audiată, Maica Mina a negat că ar fi avut vreo legătură cu afacerea, chit că, unele dintre ordinele pentru plăţile fictive fuseseră semnate de ea, iar abonamentele telefonice ale mănăstirii, inclusiv ale ei, erau înregistrate pe numele Ropharma, cu menţiunea că utilizatorul era mănăstirea. Ca urmare, procurorii DIICOT au trimis-o în judecată, alături de celelalte şase persoane identificate ca făcând parte din "carusel": orădeanul Ciprian Niţulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş), Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş) şi auditorul financiar Cristian Teodor Cărare.

Dosarul a ajuns în faţa Tribunalului Mureş pe 12 decembrie 2013, acuzaţiile fiind de constituire de grup infracţional organizat pentru toţi inculpaţii, la care s-au adăugat, după caz, delapidare şi spălare de bani în formă continuată. Până ca instanţa să pronunţe primul verdict, au trecut, însă, aproape 7 ani. Mai bine de un an s-au verificat probele depuse în cele 20 de volume ale dosarului, după care au urmat alte 52 de şedinţe, terminate cu amânări pentru lipsa apărării, a inculpaţilor sau a martorilor, unii fiind aduşi cu forţa la proces, pentru readministrarea unor probe, realizarea unor expertize, sesizarea Curţii Constituţionale etc.

Verdict "nedrept"

În timpul procesului, Ciprian Niţulescu a încercat să o protejeze pe stareţă, luând asupra sa întreaga vină. Adică singur ar fi înfiinţat un cont în numele mănăstirii, ar fi comandat chiar şi o ştampilă falsă, a făcut plăţi şi încasări, după ce ar fi luat un teanc de ordine de plată - unele semnate în alb de Maica Mina - "din biroul ei, de lângă lumânări".

Strategia nu a ţinut. Chiar dacă toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, judecătorul i-a condamnat pentru celelalte fapte, cu blândeţe ce-i drept, căci pedepsele sunt mici, iar executarea lor suspendată pentru toţi, pe diverse termene de încercare. Niţulescu şi Mina au primit câte 2 ani de închisoare, condamnare pe care avocaţii stareţei o consideră injustă. "Este total nedreaptă, pentru că este în contra tuturor declaraţiilor date de inculpaţi şi martori, inclusiv de funcţionarii băncii, care au susţinut că Maica nu a avut nicio participare", declară avocatul Bogdan Bodea, anunţând că va ataca hotărârea judecătorească. "Maica e nevinovată", zice avocatul, convins că stareţa n-a căzut în păcat, vânzându-şi cinstea şi credinţa pentru bani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu merita
Orice am spune despre acest lucru,dupa maica Mina ramane ceva pentru Oradea.Pe cand dupa unii comentatori,praf si doar vorbe goale.
Postat 03 Noiembrie 2020, 15:38 de benz
Probabil că judecătorilor le-a fost teamă de blesteme !?!
După 25 de ani de escrocherii de toate felurile ... "maica" a primit 2 ani cu suspendare și, în același timp, cu reabilitatea dumnezeiască !?! Orice tâlhar "civil" care ar fi făcut atâtea evaziuni câte a făcut "maica" din 1996 încoace, ar fi înfundat pușcăria până la pensionare. A avut dreptate tata, care zicea: "Tu, fată, cele mai bune meserii sunt doctor, militar sau popă, așa că trebuie să alegi după chipul și pesonalitatea ta ... că restul ascultă la ce zic ei mai ceva decât d-un primar sau d-un rege" !?! Așa-i și cu maica preoteasă ... necăutată la "imobiliarele" în care a investit un sfert de secol !?!
Postat 03 Noiembrie 2020, 12:47 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1013 RON
  • 1 EUR = 4.8732 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON