URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2020, 09:50

Tribunalul a dat, Mina a luat: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare

Tribunalul a dat, Mina a luat: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare NEVINOVATĂ. Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, Maria Bădilă (foto), a negat pe tot parcursul procesului că ar fi ştiut despre învârtelile care se făceau printr-un cont bancar al lăcaşului pe care îl păstoreşte cu mână de fier
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 12 decembrie 2013, procurorii DIICOT anunţau trimiterea în judecată a unui caz care a stârnit mirarea întregului judeţ, căci printre inculpaţi se număra şi una dintre cele mai cunoscute călugăriţe din Bihor, Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Ea era inculpată pentru "păcate" lumeşti grave: participare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani, după ce printr-un cont bancar al lăcaşului s-au spălat aproape 1 milion de lei proveniţi, din evaziune fiscală. Deşi stareţa, pe numele laic Maria Bădilă, a negat tot timpul acuzaţiile, instanţa pământească n-a crezut-o pe cuvânt. După 7 ani şi 52 de şedinţe de judecată, Tribunalul Mureş a dispus condamnarea ei...

Mascaţi printre măicuţe

Despre caruselul evazionist, BIHOREANUL a mai scris în primăvara lui 2013, la scurt timp după ce echipaje de poliţişti, coordonaţi de un procuror al DIICOT Mureş, au descins simultan la Mănăstirea Sfintei Cruci şi la mai multe farmacii din 9 oraşe din ţară.

Mănăstirea, au explicat anchetatorii atunci, fusese implicată într-o afacere ilicită de reprezentanţii firmei de farmaceutice Ropharma Braşov, pentru a-i putea recompensa pe medicii care îşi dirijau pacienţii la farmaciile societăţii ori la cele partenere. Cum astfel de plăţi nu puteau fi justificate legal, compania vira bani în contul mănăstirii, sub forma unor sponsorizări, de unde, apoi, erau transferaţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei, sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând astfel circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că "albea" banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

În contul Domnului

Cercetările, pornite în 2012, au arătat că în circuit erau implicaţi angajaţi din mai multe sucursale Ropharma - Târgu Mureş, Braşov, Iaşi şi Bacău - unde directorii îşi acopereau până şi delapidările cu sponsorizări la mănăstire. Anchetatorii au identificat şi "legătura" între firmă şi mănăstirea din Oradea: orădeanul Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm. Fost asociat şi fin de cununie al patronului firmei Ropharma, milionarul Mihai Miron, Niţulescu a fost cel care în 2010 ar fi cooptat-o în "biznis" pe stareţa Mina.

Anchetatorii au stabilit că tranzacţiile se derulau într-un alt cont al aşezământului decât cel cunoscut şi au urmărit circuitul banilor. Pe 24 decembrie 2010, de pildă, firma a băgat în contul mănăstirii 40.000 lei. Trei zile mai târziu, mănăstirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Braşov, cu justificarea "achiziţie tablă". După alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimişi aceleiaşi directoare, de astă dată cu pretextul "achiziţie lână". Iar restul de 5.500 lei au fost ridicaţi de stareţă, despre care anchetatorii susţineau că reţinea un comision din fiecare sumă trecută prin contul mănăstirii. 

Adunate, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2013, procurorii au descoperit 19 contracte încheiate între Ropharma şi Mănăstirea Sfintei Cruci pentru "sprijinirea lucrărilor de construcţii şi consolidarea mănăstirii", în sumă totală de 914.000 lei. Din aceştia, 781.895 lei s-au întors la Ropharma, adică aproximativ 86%, iar restul de 132.000 lei i-ar fi rămas stareţei, care i-ar fi cheltuit, între altele, pentru mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia.

La judecata pământească

Audiată, Maica Mina a negat că ar fi avut vreo legătură cu afacerea, chit că, unele dintre ordinele pentru plăţile fictive fuseseră semnate de ea, iar abonamentele telefonice ale mănăstirii, inclusiv ale ei, erau înregistrate pe numele Ropharma, cu menţiunea că utilizatorul era mănăstirea. Ca urmare, procurorii DIICOT au trimis-o în judecată, alături de celelalte şase persoane identificate ca făcând parte din "carusel": orădeanul Ciprian Niţulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş), Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş) şi auditorul financiar Cristian Teodor Cărare.

Dosarul a ajuns în faţa Tribunalului Mureş pe 12 decembrie 2013, acuzaţiile fiind de constituire de grup infracţional organizat pentru toţi inculpaţii, la care s-au adăugat, după caz, delapidare şi spălare de bani în formă continuată. Până ca instanţa să pronunţe primul verdict, au trecut, însă, aproape 7 ani. Mai bine de un an s-au verificat probele depuse în cele 20 de volume ale dosarului, după care au urmat alte 52 de şedinţe, terminate cu amânări pentru lipsa apărării, a inculpaţilor sau a martorilor, unii fiind aduşi cu forţa la proces, pentru readministrarea unor probe, realizarea unor expertize, sesizarea Curţii Constituţionale etc.

Verdict "nedrept"

În timpul procesului, Ciprian Niţulescu a încercat să o protejeze pe stareţă, luând asupra sa întreaga vină. Adică singur ar fi înfiinţat un cont în numele mănăstirii, ar fi comandat chiar şi o ştampilă falsă, a făcut plăţi şi încasări, după ce ar fi luat un teanc de ordine de plată - unele semnate în alb de Maica Mina - "din biroul ei, de lângă lumânări".

Strategia nu a ţinut. Chiar dacă toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, judecătorul i-a condamnat pentru celelalte fapte, cu blândeţe ce-i drept, căci pedepsele sunt mici, iar executarea lor suspendată pentru toţi, pe diverse termene de încercare. Niţulescu şi Mina au primit câte 2 ani de închisoare, condamnare pe care avocaţii stareţei o consideră injustă. "Este total nedreaptă, pentru că este în contra tuturor declaraţiilor date de inculpaţi şi martori, inclusiv de funcţionarii băncii, care au susţinut că Maica nu a avut nicio participare", declară avocatul Bogdan Bodea, anunţând că va ataca hotărârea judecătorească. "Maica e nevinovată", zice avocatul, convins că stareţa n-a căzut în păcat, vânzându-şi cinstea şi credinţa pentru bani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu merita
Orice am spune despre acest lucru,dupa maica Mina ramane ceva pentru Oradea.Pe cand dupa unii comentatori,praf si doar vorbe goale.
Postat 03 Noiembrie 2020, 15:38 de benz
Probabil că judecătorilor le-a fost teamă de blesteme !?!
După 25 de ani de escrocherii de toate felurile ... "maica" a primit 2 ani cu suspendare și, în același timp, cu reabilitatea dumnezeiască !?! Orice tâlhar "civil" care ar fi făcut atâtea evaziuni câte a făcut "maica" din 1996 încoace, ar fi înfundat pușcăria până la pensionare. A avut dreptate tata, care zicea: "Tu, fată, cele mai bune meserii sunt doctor, militar sau popă, așa că trebuie să alegi după chipul și pesonalitatea ta ... că restul ascultă la ce zic ei mai ceva decât d-un primar sau d-un rege" !?! Așa-i și cu maica preoteasă ... necăutată la "imobiliarele" în care a investit un sfert de secol !?!
Postat 03 Noiembrie 2020, 12:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON