URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2016, 13:08

Începe procesul stareţei de la Mănăstirea Sfintei Cruci: Maica Mina e acuzată că a spălat aproape 1 milion de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii de cameră preliminară s-au pronunţat în dosarul în care Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, e acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată după ce, printr-un cont bancar al lăcaşului, a spălat aproape 1 milion de lei proveniţi din evaziune fiscală.
 
În urma dezbaterilor, care s-au finalizat la începutul acestei săptămâni la Curtea de Apel Târgu Mureş, magistraţii au stabilit că probele strânse şi rechizitoriul întocmit în caz de procurorii DIICOT sunt legale şi, ca atare, procesul poate începe.

În dosar, alături de Maica Maria Bădilă urmează să fie judecaţi compania Ropharma, patru dintre angajaţii societăţii - Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş) şi Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş) -, plus patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm, Ciprian Niţulescu.

Ancheta în dosarul Ropharma a început în vara anului 2012 şi a fost prezentată de BIHOREANUL anul trecut, când dosarul a devenit public, fiind trimis în camera preliminară a Tribunalului Mureş.

Cazul a intrat în atenţia procurorilor DIICOT Mureş ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de Crimă Organizată din Târgu Mureş. Ofiţerii aflaseră că agenţii sucursalei din Mureş a Ropharma recompensau medicii care trimiteau pacienţii la farmaciile firmei, plătindu-i "la negru", printr-un circuit financiar nelegal.

Ca să poată justifica plăţile către aceşti "colaboratori", Ropharma sponsoriza periodic Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea cu bani care, însă, ulterior erau viraţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei, sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma care jucau rolul de furnizori ai acestor mărfuri ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că "albea" banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

După câteva luni de investigaţii discrete, pe 4 aprilie 2013 birourile mănăstirii erau scotocite de o echipă de poliţişti coordonaţi de un procuror DIICOT Mureş, care, la capătul unei percheziţii de 8 ore, au ridicat întreaga evidenţă contabilă pe ultimii trei ani. Simultan, poliţiştii mureşeni au descins atât la sediul firmei lui Niţulescu, cât şi la 22 farmacii Ropharma din Târgu Mureş, Bacău, Reghin, Braşov, Iaşi, Iernut, Cluj şi Vaslui.
 
Citiţi despre întregul circuit fraudulos din care a făcut parte şi Maica Mina în articolul: Maica Mina, evazionista: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, trimisă în judecată pentru spălare de bani

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON