URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2022, 21:52

A început Târgul Meșterilor Populari în Oradea. Ce pot găsi vizitatorii în Parcul Bălcescu (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionaţii de produse artizanale, create cu pricepere de meşteri populari, trebuie să ajungă în acest weekend în Parcul Bălcescu din Oradea, unde peste 150 de astfel de producători au venit din întreaga ţară, dar şi din Ungaria, Serbia şi Republica Moldova pentru a-şi vinde creaţiile.

Ii, ulcioare şi viori

La fel ca în anii anteriori, la târg se găsesc standuri cu ii, cojoace şi alte creaţii vestimentare populare. Iile se vând cu 150 de lei, cele mai simple, şi chiar şi cu 500 de lei, cele cu motive deosebite.

Printre vânzători se numără şi Maria Dinea din judeţul Braşov, care creează ii şi pentru copii de un an, preţul unui costum tradiţional pentru aceştia fiind 70 de lei.

Vizitatorii mai pot găsi şi o mulţime de produse de lut, precum oale, ulcioare sau căni produse de olarii din Bihor, precum Petru Hasas din Vadu Crişului, sau de alţi meşteri din ţară, între care se numără familia Dénes din satul Corund, judeţul Harghita, ale căror produse se deosebesc prin simbolurile viu colorate pe vasele din lut.

Pentru prima dată, la târg se află tânărul Alexandru Talmaciu din Cugir, judeţul Alba, care a adus produse din piele create manual precum curele, brelocuri, genţi şi portmonee. Produsele sale costă între 5 şi 100 de lei.

Un meşter prezent la târg şi apreciat în Bihor este highighişul Marius Mihuţ, care a adus mai multe viori cu goarnă realizate de el, pe care le vinde cu 1.500 de euro.

"Aici am venit doar pentru ca trecătorii să le admire, să le atingă, să încerce să cânte la ele. De cumpărat nu cred că va cumpăra nimeni pentru că sunt scumpe, iar la noi preţurile sunt tot mai mari şi prea puţini îşi permit. Clienţii mei vin de obicei de pe peste ocean, din SUA", a spus bărbatul reporterului BIHOREANULUI.

La fel ca în alţi ani, sunt expuse şi câteva produse realizate de copiii cu dizabilităţi care frecventează Asociaţia "Down" Oradea, Centrul de Zi Iedera şi Asociaţia Alsterdorf. Cele mai ieftine produse create de ei sunt lumânările plutitoare pe apă, care costă 1 leu bucata.

Bunătăţi pentur pofticioşi

Un stand care ia ochii vizitatorilor este cel amenajat de Andrei Gorduza din Baia Mare, judeţul Maramureş, care vinde o mulţime de pietre semipreţioase: ametist, pirita, curaţ roz, dolomită, jasp, malachit, aventurin sau citrin. Pe unele dintre ele le-a sculptat chiar el, creând diferite figurine precum urşi, bufniţe, broaşte ţestoase sau crocodili. Preţul unei astfel de statuete de mici dimensiuni este 15 lei.

Din Republica Moldova, Ludmila Gîrlovan a adus o mulţime de brăţări, cercei şi lănţişoare, cu preţuri pornind de la 5 lei, dar şi coroniţe de flori, care se vând cu 60 de lei. Băiatul său de 15 ani, David, animă zona cântând la nai, fluier, tulnic şi caval.

Ca de obicei, în Parcul Bălcescu doritorii pot găsi și delicatese precum turtă dulce, miere, sirop de cătină sau ceaiuri medicinale, dar şi kurtos kolacs, al cărui preţ este de 20 lei.

Târgul va continua şi sâmbătă de la ora 9 la 20 şi duminică, între orele 9 și 19.

Evenimentul - organizat de Muzeul Ţării Crișurilor în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" - va cuprinde la fel ca în fiecare an şi o serie de spectacole folclorice, printre invitaţi numărându-se Andrada Tulvan, Andrei Corb şi Ansamblul "Dor Şuncuian" din Şuncuiuş.


Spectacolele de muzică populară vor avea loc după următorul program:

Sâmbătă, 23 iulie 2022, orele: 17.00-19.00

- Ansamblul folcloric Datina-Dubaşii din Hotar

- Ardelean Anca Denisa -  solist vocal

- Ansamblul folcloric Lipka din Budoi

- Berdie Oana – Ştefana – solist vocal

- Ansamblu folcloric Nyilo Akac din Valea lui Mihai

- Andrei Corb – solist vocal

Duminică, 24 iulie 2022, orele: 17.00-19.00

- Andrada Oros – solist vocal

- Ansamblul folcloric Codrenii Bihorului din Roşia

- Maria Alexandra Secan – solist vocal

- Ansamblul folcloric Doina Şteiului din Ştei

- Marius Mihuţ – solist instrumentist

- Ansamblul folcloric Ardeleana din Tulca

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON