URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Timp liber

'Poveştile copilăriei': Expoziţie de pictură a orădencei Liliana Tocuţiu, la Cetate
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, pe 23 februarie, la Cetate, pentru a participa la vernisajul expoziţiei de pictură "Poveştile copilăriei" ce cuprinde 20 de lucrări executate în acril pe pânză. Este prima expoziţie personală de pictură a Lilianei Tocuţiu.
13 Februarie 2018, 14:39
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
12 Februarie 2018, 08:59
'Classic love songs', concert de Ziua Îndrăgostiţilor la Filarmonică
Timp liber
Cu o zi înainte de Valentine's Day, orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Oradea invită publicul la un concert extraordinar dedicat iubirii şi intitulat "Classic love songs". Preţul unui bilet este de 15 lei. 
11 Februarie 2018, 18:17
'D’ale porcului': Festival cu toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, în parcarea ERA Park Oradea
Timp liber
Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea va găzdui, pe 17 februarie, ediţia a IV-a a Festivalului-concurs "D’ale porcului", în cadrul căruia mai multe comune din judeţ se vor întrece în prepararea unor produse tradiţionale din porc precum toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări. Vizitatorii vor putea mânca din bunătăţi cumpărându-şi un tichete de masă în valoare de 15 lei.
08 Februarie 2018, 15:51
Serbările Zăpezii 2018: Alex Velea şi Maxim vor cânta la Vârtop
Timp liber
Primăria Nucet, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, organizează, în perioada 16-18 februarie, o nouă ediţie a Serbărilor Zăpezii de la Vârtop. Pe pârtia Piatra Grăitoare se vor ţine o serie de concursuri de schi şi snowboard, iar lângă se vor ţine concerte. Invitaţi speciali sunt Alex Velea şi formaţia Maxim.
08 Februarie 2018, 13:33
'Cavaleria rusticană', la Filarmonica Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, joi, la concertul săptămânal al Filarmonicii de Stat Oradea, în program fiind inclusă de data aceasta lucrarea "Cavaleria rusticană" de P. Mascagni. Pe lângă orchestra şi corul Filarmonicii, pe scenă vor urca şi soliştii de operă Gál Erika, Hector Lopez, Emanuel Popescu, Veress Orsolya şi Iulia Merca.
07 Februarie 2018, 16:31
Seri de suflet: Ce concerte li se pregătesc orădenilor în preajma sărbătorilor de Valentine’s şi Dragobete
Bihoreanul tipărit
Cea mai scurtă lună a anului aduce o mulţime de evenimente muzicale. În completarea sau - de ce nu? - în deschiderea cinelor romantice de Valentine’s Day şi Dragobete, orădenii îşi pot programa ieşiri la concerte de muzică latino, fado, indie folk, rock şi rock alternativ, aşadar pentru toate gusturile.
07 Februarie 2018, 15:44
Rockerul orădean Călin Pop îşi lansează albumul 'Fără filtru': 'E despre ce s-a ales de România…' (VIDEO)
Bihoreanul TV
Rockerul orădean Călin Pop, solistul formaţiei Celelalte Cuvinte, îşi lansează luna aceasta un nou album solo, intitulat "Fără filtru". Albumul este prezentat ca fiind o "concluzie personală" despre mersul zbuciumat al României în post-comunism. "E despre ce s-a ales de România în general", spune Călin Pop.
06 Februarie 2018, 18:30
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
05 Februarie 2018, 10:06
Atracţii de primăvară: Teatrul şi Filarmonica vor găzdui comedii, spectacole neconvenţionale, concerte de tangouri şi muzică de filme
Bihoreanul tipărit
În cea de-a doua parte a stagiunii 2017-2018, Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat pregătesc câteva oferte interesante, unele chiar de neratat, pentru amatorii de teatru şi melomanii orădeni. Actorii vor juca un nou spectacol inspirat dintr-o piesă contemporană, precum şi o comedie despre "arta adulterului", în timp ce orchestra Filarmonicii va interpreta lucrări celebre alături de invitaţi de seamă.
03 Februarie 2018, 18:14
Orădeanul Dutka Andras concurează sâmbătă la Eurovision Ungaria. Poate fi votat, prin SMS, şi din România (VIDEO)
Bihoreanul TV
Rockerul orădean Dutka Andras, fostul proprietar al popularului club Blue Monday, va concura sâmbătă în semifinala Eurovision Ungaria, unde au fost selectate 35 de piese din 350 trimise. Orădeanul va putea fi votat, prin SMS, şi din România.
03 Februarie 2018, 09:10
Chemare în necunoscut: Alpinişti profesionişti, speologi de seamă şi veterani ai muntelui, la gala clubului de speologie Cristal (FOTO)
Timp liber
Ediţia a XIII-a a galei "Expediţia-Chemarea în necunoscut" organizată de Clubul de Speologie Cristal Oradea în Aula Magna de la Universitate s-a încheiat cu succes, în ropotele de apaluze ale celor peste 200 de particpanţi. Gala din acest an a avut oaspeţi de seamă: alpinişti profesionişti (Horia Colibăşanu), speologi desăvârşiţi (Tudor Marin) sau veterani ai muntelui (Dinu Mititeanu). 
01 Februarie 2018, 18:43
Un tour operator din Turcia lansează noi curse charter Oradea - Antalya, făcând concurenţă Christian Tour
Timp liber
Compania Need Tour, care se prezintă drept unul dintre cei mai mari tour operatori din Turcia, intră de anul acesta şi pe piaţa din România, lansând curse charter spre Antalya din patru oraşe, inclusiv Oradea. Astfel, în sezonul estival, Christian Tour, firma care a operat şi anul trecut curse charter de pe Aeroportul din Oradea, va avea concurenţă.
31 Ianuarie 2018, 16:14
„Expediția - Chemare în necunoscut”: Horia Colibășanu a atras peste 150 de orădeni în Aula Magna (FOTO)
Timp liber
Peste două sute de persoane de toate vârstele au fost prezente în primele două seri ale galei „Expediția - Chemare în necunoscut”, eveniment organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea în Aula Magna de la Universitatea din Oradea, unde intrarea este liberă. Cei prezenți au putut afla direct de la temerari despre performanțele atinse în expedițiile realizate fie singuri fie în grupuri internaționale.
31 Ianuarie 2018, 13:38
Seară muzicală rusească, joi, la Filarmonica de Stat Oradea
Timp liber
Joi seară, de la ora 19, Filarmonica de Stat îşi aşteaptă melomanii cu piese renumite ale compozitorilor ruşi M. I. Glinka, P. I. Ceaikovski şi V. S. Kalinnikov. Invitaţi de seamă sunt dirijorul olandez Arthur Arnold şi solistul violonist orădean Remus Rîmbu.
31 Ianuarie 2018, 11:32
Şcoala planetelor revine la ERA Park Oradea!
Timp liber
Şcoala Planetelor revine la ERA Park cu lecţii interactive de astronomie. Copiii sunt invitaţi într-un planetariu gonflabil, în care vor afla cele mai interesante informaţii despre sistemul solar, despre planete, stele şi sateliţi şi vor asista la simulări de coliziuni.
30 Ianuarie 2018, 10:00
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
29 Ianuarie 2018, 11:25
”Expediţia - Chemare în necunoscut”: Trei zile de aventuri trăite, filmate, pozate şi... povestite
Timp liber
Între 29-31 ianuarie, bihorenii și turiștii aflați în Oradea și Bihor sunt invitați să participe la a XIII-a ediţie a galei ”Expediţia – Chemare în necunoscut”. Timp de trei zile, vor avea loc proiecţii video, expuneri de imagini, prelegeri şi prezentări ale unor experienţe trăite de iubitori de speologie, canyoning, alpinism, drumeție, via ferrata, cayakin.
28 Ianuarie 2018, 19:00
Vremea nostalgiei: Orădenii sunt chemaţi să petreacă alături de formaţia 'oldie' Generic şi de 3 Sud Est
Bihoreanul tipărit
Starurile din noul val mai pot să aştepte. În perioada următoare, în Oradea va fi vremea nostalgicilor, întrucât sălile de evenimente din oraş vor găzdui concerte susţinute de vedete "tradiţionale", care-i vor purta pe spectatori înapoi în anii ’80 şi ’90. Unul dintre acestea va fi show-ul pe care Dan Ciotoi, alături de formaţia Generic, îl va susţine la începutul lunii februarie, după mulţi ani, în Oradea. Spectacole vor susţine şi Mani Neumann, fostul violonist al trupei Phoenix, şi băieţii de la 3 Sud Est.
26 Ianuarie 2018, 08:07
Concert cu 'muzica Centenarului', la Oradea
Timp liber
Sala "Enescu-Bartók" a Filarmonicii de Stat din Oradea va găzdui, duminică, un concert deosebit intitulat Muzica Centenarului, care îi va aduce în faţa spectatorilor orădeni pe Radu Nechifor şi bandul său, soprana Florina Mariş Hinsu, baritonul Ştefan Ignat şi pianista Camelia Matei. "L-am organizat ca o incursiune muzicală, clasică, pop, operă, timp de 100 de ani, începând de la momentul 1918 şi până în prezent", dr. Alexandru Chituţă, preşedintele asociaţiei organizatoare.
25 Ianuarie 2018, 11:20
'Serată în stil vienez' pentru adolescenţi, la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Liceul Don Orione organizează, luni, o "Serată în stil vienez", la Teatrul Regina Maria. Evenimentul, ce va cuprinde momente de teatru şi de dans, este dedicat adolescenţilor. "Serata în stil vienez are ca obiectiv prezentarea adolescenţei dintr-o altă perspectivă, cea a eleganţei, a bunului-simţ şi a diplomaţiei", a transmis directorul liceului, Alexandru Stoica.
25 Ianuarie 2018, 10:31
'Winter story', la Filarmonica din Oradea: Fotograful Csaba Balasi îşi va expune imaginile
Timp liber
În organizarea Varadinum Foto Club Oradea, joi va avea loc, la Filarmonica din oraş, vernisajul unei expoziţii cu tematică albă. "Winter story" reuneşte fotografii realizate în zilele cu zăpadă de artistul Csaba Balasi, din Miercurea Ciuc.
24 Ianuarie 2018, 12:40
'Pe-al nostru steag e scris Unire': Spectacol dedicat Unirii Principatelor, la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, miercuri, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, unde Ansamblul Artistic Profesionist Crişana va da spectacolul "Pe-al nostru steag e scris Unire", regizat de Eugen Ţugulea. Prin spectacol, Ţugulea încearcă să sugereze motivele care au dus la unirea Ţării Româneşti cu Moldova la 24 ianuarie 1859.
23 Ianuarie 2018, 19:41
Pentru sărbătoarea Unirii celei Mici, studenţii orădeni vă invită la o 'hartă umană'
Timp liber
Pentru a marca cei 159 de ani trecuţi de la Unirea Principatelor Române, Uniunea Studenţilor din Oradea sună adunarea în Piaţa Unirii. Studenţi, elevi, profesori şi, de fapt, toţi orădenii sunt invitaţi să participe la crearea unei hărţi umane a României.
23 Ianuarie 2018, 16:10
Medalion Mendelssohn, joi, la Filarmonica de Stat
Știri Bihor
Concertul de joi, 25 ianuarie, al Filarmonicii de Stat este menit să celebreze muzica lui Felix Mendelssohn Bartholdy, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, cu participarea Corului pregătit de maestrul Laszloffy Zsolt. Şi de această dată, în interpretarea Medalionului Mendelssohn participă invitatul special Nicolas Köeckert, violonist german care revine pe scena orădeană.
23 Ianuarie 2018, 11:43
Mini Fest: Trupa Arcadia organizează zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori
Timp liber
Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, în parteneriat cu Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, organizează în perioada 26-28 ianuarie a doua ediţie "Mini Fest - zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori", un eveniment dedicat copiilor cu vârste între 0 şi 6 ani. Mini Fest promovează importanţa educaţiei timpurii prin teatru.
22 Ianuarie 2018, 18:25
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
22 Ianuarie 2018, 12:05
Schi în Bihor! Unde pot schia şi la ce preţuri iubitorii de mişcare din judeţ
Bihoreanul tipărit
An de an, tot mai mulţi bihoreni îşi descoperă pasiunea în sporturile de iarnă şi, cu schiurile în picioare, caută zăpada perfectă. Întrucât locuiesc într-un judeţ care are şi zone montane, au şansa să practice acest sport aproape de casă. În judeţul Bihor, există pârtii de schi amenajate la Vârtop şi la Stâna de Vale, unde îşi găsesc locul atât sportivi începători, cât şi profesioniştii. Ambele staţiuni au şi un "minus" comun: pe pârtii coboară şi sportivi închipuiţi. Adică cei care cred că ştiu schia, dar realizează când încep să alunece că habar nu au...
19 Ianuarie 2018, 18:59
Conferinţă inedită: Jurnaliştii au făcut origami alături de dansatori, actori şi voluntari ai Teatrului Szigligeti pentru premiera 'Pasărea nimănui' (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Teatrul Szigligeti a ales să-şi promoveze următoarea premieră într-un mod inedit, iar astfel, miercuri seară, a invitat jurnaliştii locali să participe, alături de dansatori, actori şi voluntari, la crearea decorului pentru spectacolul "Pasărea nimănui", inspirat şi din cultura japoneză. Mai precis, voluntarii au făcut cocori din hârtie colorată pe care i-au pus într-un copac ce va apărea în spectacolul de teatru dans care va avea premiera pe 26 ianuarie.
18 Ianuarie 2018, 12:10
Lansare de carte: Primele două volume din colecţia Cărţi de Patrimoniu a Revistei Familia
Timp liber
Redacţia Revistei Familia lansează marţi, 23 ianuarie, ora 17, la Muzeul Iosif Vulcan, primele două cărţi din Colecţia Patrimoniu pe care a iniţiat-o începând cu anul 2017. Este vorba de Panteonul Familiei şi Folclorul în Revista Familia (Antologie 1865 – 1906).
17 Ianuarie 2018, 19:07
  1  3  5 6 7  

FOTO BIHOREANUL

 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON